KPMG

:
maj 2012

KPMGs imponerende domicil set fra oven.
Foto: Dragør Luftfoto ApS

Byggeriet er blevet udført i en totalentreprise af MT Højgaard. I byggeperioden på godt to år blev sikkerheden på pladsen varetaget af Aktiv Vagt A/S.

Facadernes tilsyneladende komplekse geometri lader sig udføre logisk og enkelt med et modulopbygget facadesystem fra H.S. Hansen A/S. Materialet er tysk kalksandsten.

Duba-B8 har møbleret alle konferencerum med f.eks bordet Parallel i et slankt, minimalistisk design. Bordpladen er bare 10 mm og beklædt med Desktop linoleum fra Forbo. Stellet er i krom og sort metal, let og tyndt, men dog en stærk konstruktion. Parallel ses sammen med stole fra UNA Stick kollektionen.

Huset har hele tre atrier, der mødes i et centralt rum afsluttet øverst med penthouse. Den imponerende ståltrappe, der præger rummet, er udført af HP Trapper & Stål A/S.

P. Rasmussen & Sønner er entreprenøren med ansvar for alle gulve, herunder Woodfloors parketgulve i 10 mm højkants eg, Inline NATwood af en sublim, østrigsk produceret kvalitet. Betonsøjlerne er synlige i atrierne og op gennem huset. Søjlerne er fastgjort og samlet med bl.a. søjlesko fra Peikko Danmark A/S. Foto af Peikko Danmark fra opførelsesperioden.

Atrierne afsluttes med glastage på en bærende kompleks stålkonstruktion fra CSK Stålindustri A/S, som også producerede gangbroer og en del værn i stål.

Auditoriet i niveau 1 er udsmykket af kunstneren Tal R på overflader, der forinden er malerbehandlet af Petersen & Andersen A/S. Belysning: Fagerhult A/S, Notor.

previous next

Af Gaudíske dimensioner

Storhedens stemning hviler over dansk arkitektur, når den gasser op i al sin magt og vælde, udfoldet i det nye KPMG-domicil på Frederiksberg

Byggefakta

KPMG
Osvald Helmuthsvej 4
2000 Frederiksberg
Danmark

Bygherre:
KPMG Statsaut. Revisionspartnerselskab A/S
Bygherrerådgiver:
3XN A/S
Arkitekt:
3XN A/S
Totalentreprenør:
MT Højgaard A/S
Ingeniør:
MT Højgaard A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS, Jeld-Wen, HB Trapper & Stål A/S, CSK Stålindustri A/S, Fagerhult A/S, Woodfloor AS
Areal:
55500 kvm.
P-anlæg:
20000
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
juni 2009 - januar 2012

Moderne arkitektur kan være et køligt, maskinproduceret vidnesbyrd om fænomenale regneprogrammer og industriens præcision. Maskiner før mennesker, arkitekturens triumf over sjæl og legeme.

Men ikke altid.

Netop vidensamfundets digitalt styrede design og logaritmernes artistiske færdigheder kan mestre en episk arkitektur, hvor dobbeltkrumme konstruktioner, spidse vinkler og overraskende geometrier uforligneligt vil spejle tilværelsens uendelige dynamik.

Hvis man altså forstår at bruge værktøjerne.

Hos 3XN arkitekterne ser det ud til, at den eksamen er bestået. Hos disse fabulerende bygningskunstnere har fascinationen af krystallinske miljøer – andre kalder dem klipper, fjelde og bjerge – ført til ret så usædvanlige resultater. Arkitekternes projekter rejser sig som granitformationer, plateauer, vekslende med tinder og kløfter, illuderende naturens vældige kræfter; geometriske kompositioner kan fremtræde med en faretruende hældning, som ville søjlerne om få sekunder styrte til jorden med et brag. Men de gør det ikke, for endnu stærkere kræfter holder dem på plads; netop som vi oplever det i bjergenes massiver.

Det er malerkunstens abstraktioner og musik i tolvtoner, der nu fortolkes af arkitekter. Bygninger af beton, glas og stål har smidt de retvinklede lænker og rejser sig som fri kunst.

Sådan har vi oplevet 3XN i projekter til Tuborg i Hellerup (Saxo Bank og Horten); temaet er fortsat i FN Byen på Marmormolen i Københavns havn, og det er finjusteret på adressen Osvald Helmuthsvej 4 på Frederiksberg.

Her bor revisionsselskabet KPMG.

Og det kan man godt være stolt af. KPMG i København var vokset ud af de hidtidige rammer i en kontorbygning fra 1980erne på Borups Allé. Og at være finansiel og organisatorisk rådgiver for de største konglomerater kræver en betydelig grad af tillid med en til grund herfor liggende troværdighed. Den kvalitet er spejlet i det nye domicil.

Historie og fremtid

For de internationalt orienterede revisorer og virksomhedsrådgivere har afsæt i to paradigmer; virksomhedens historie, der rækker tilbage til 1870*, men samtidig orienteringen mod fremtiden som en progressiv og fleksibel, videnbaseret udbyder af centrale services. De signaler er materialiseret: Det fremragende og fremadskuende hus er nabo til resterne af Frederiksberg Gasværk, som herfra bedrev sin energiforsyning indtil midten af 1960erne. De fleste bygninger og gasbeholdere er revet ned, kun målerstationens ornamenterede teglmure af arkitekten Gotfred Tvede fra 1895 ligger tilbage som en stille nabo og et historisk monument. Selv vejnavnene emmer af historie, nu fra det livlige frederiksbergske teatermiljø: Marguerite Viby, Osvald Helmuth, Dirch Passer. Endelig er den arkitektoniske ekspressionisme iklædt forrygende kunst, også fra vor tid javist, men med sine rødder solidt sænket i fjerne århundreder.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 1

Bolig

Askerød Greve

Askerød – bedre end sit rygte

Butikscenter

Føtex Holbæk

Et naturligt indslag i gadebilledet

Domicil

Haldor Topsøe

Modulbyggeri med facadetvist

Skole

Høng Skole

Fremtidens farverige folkeskole

Domicil

KPMG

Af Gaudíske dimensioner

Parkeringshus

Lego

Lego’s nye P-klods

Domicil

NNIT

Novo Nordisk med dobbelt H

Domicil

OJD Trading

En dyd af detaljen

Bolig

Sejlet

Storslået udsigt på havnefronten

Uddannelsescenter

Skagen Skipperskole

Skumbrust skipperskole

Skole

Skolen på Islands Brygge

En skole bliver til

Sundhedscenter

Thors Bakke

Thors Bakke – en by i byen