Varde Rådhus

:
oktober 2015
Varde Rådhus - Indgang

De to hvidpudsede længebygninger kobles elegant sammen af et tværliggende bygningskorpus, beklædt med kobberfarvede aluplader.

Varde Rådhus - Facade

Vardes nye rådhus er tegnet af Kontur Arkitekter og Regnbuen Arkitekter i fællesskab. Totalentreprenør har været STB Byg.

Varde Rådhus - Glasvægge

Overalt i rådhusbygningen er der anvendt glasvægge for at skabe en lys og transparent atmosfære. Det er Deko Loft +Væg, der har leveret Deko FG fuldglasvægge og døre. Glasvæggene er beklædt med en dekorativ film, der viser motiver fra den varierede natur i Varde kommune.

Varde Rådhus - Tæppe

Den kileformede trappe står som et skulpturelt element i rådhusets centrale atrium. Her præsenteres også husets gennemgående signaturfarve på tæppebelægningen.

Varde Rådhus - Trappe

Det centrale atrium sikrer dagslys og skaber dialog mellem de to etager og de forskellige afdelinger. I atriets stueplan er der skabt rekreative miljøer med behagelige møbler og planter fra Jydsk Planteservice.

previous next

Moderne rådhus til tiden

Budgettet lød på 55 mio. kroner, og for det beløb er det lykkedes at bygge et topmoderne rådhus med fokus på energi, bæredygtighed samt et godt arbejdsmiljø for godt 250 medarbejdere på Varde Rådhus

Byggefakta

Varde Rådhus
Bytoften 2
6800 Varde
Danmark

Bygherre:
Varde Kommune
Totalrådgiver:
STB Byg A/S
Arkitekt:
Kontur Arkitekter ApS, Regnbuen Arkitekter MAA
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
6900 kvm.
Byggesum: 
55 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2014 - juni 2015

Med enkle arkitektoniske greb, et skarpt øje for funktion og fleksibilitet – også på den lange bane – fokus på energi, bæredygtighed og indeklima, er Varde Kommune, i samspil med totalentreprenør STB Byg A/S, Kontur Arkitekter ApS, Regnbuen Arkitekter maa og COWI A/S, kommet i mål med et spritnyt rådhus – til aftalt tid og indenfor den aftalte økonomiske ramme.

Det betyder, at man i Vardes nordvestlige udkant i dag kan skue en flot ny bygning, som med ryggen mod omfartsvejen, står som et fint symbol på en moderne og ambitiøs provinsby. Projektet, der er placeret på et stort, kileformet grønt areal, består af to en-etagers længebygninger med indre gårdrum, hvorpå der hviler et tværgående bygningskorpus, der, som et svævende element, kæder bygningen sammen og giver plads til et atrium/hall i to gennemgående etager. Den underste del af bygningen har hvidpudset facadebeklædning, brudt af et varieret, rytmisk vinduesforløb, mens den tværgående overetage fremstår i en varm kobberfarvet alubeklædning.

-Helt overordnet markerer det nye rådhus sig tydeligere end det var tilfældet med det gamle, forklarer Marie Fenger Ehlers fra Kontur Arkitekter ApS, der sammen med Regnbuen Arkitekter har skabt rammerne for det nye rådhus’ administrative personale, byråds- og multisal og borgmesterkontor.

-En af vores fornemmeste opgaver har været at tilpasse bygningen til de landskabelige omgivelser og sikre en sammensmeltning af de æstetiske, funktionelle, teknologiske, økonomiske og miljømæssige krav med udgangspunkt i et moderne administrationsmiljø, uddyber Marie Fenger Ehlers.

-Det fysiske miljø skal danne rammen om et godt arbejdsliv. Sagt på en anden måde: Bygningens visuelle udtryk og indre rumstruktur er væsentlig for arbejdsindsats, velbefindende og sameksistens, fortæller Marie Fenger Ehlers, der sammen med sine kolleger har bestræbt sig på, at skabe en bygning, der fremstår åben, fleksibel, lys og venlig – et imødekommende rådhus i et moderne formsprog, i harmoni med landskabet, med gode muligheder for indkig og en åben attitude ud mod omgivelserne.

Til prisen og til tiden

Ansvaret for selve byggeriet har ligget i hænderne på STB Byg A/S, der har haft totalentreprisen, og som vandt opgaven i konkurrence sammen med de to arkitektvirksomheder og COWI. Det er lykkedes STB Byg at styre byggeriet igennem indenfor et forholdsvis stramt budget og til den aftalte tid.

-Projektet er forløbet rimelig smertefrit. Vi havde lidt problemer i starten, fordi det viste sig at det gamle rådhus var bygget direkte ovenpå muld. Det betød at vi måtte fjerne 3000 kubikmeter muld før vi kunne komme videre, og at det eksisterende fundament og dæk ikke kunne genbruges. Det lykkedes dog at bevare den oprindelige kælderetage, som er blevet renoveret og opdateret, og hvor der nu er etableret omklædningsfaciliteter med bad og toilet, arkiver, teknikrum og depoter, fortæller Martin Fogh, der har været byggeleder på projektet.

-Genanvendelsen af kælderen har betydet mindre jordarbejde og en minimering af tilkørsel af beton, supplerer Martin Fogh.

-Bygningen er holdt i enkle og vedligeholdelsesvenlige materialer: pudsede træ- og betonelementer på underste etage og aluplader, som har fået en overfladebehandling med Küpfer Patina på overetagen. Der er ligeledes lagt vægt på vedligehold og lang levetid når det gælder vinduesrammer, der er en blanding af træ og alu, fortæller Martin Fogh, som tilføjer at de samme forhold gør sig gældende for de valgte materialer indendørs.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Aarhus Friplejehjem

Bløde former og farver til de ældre

Domicil

Alfa Laval Aalborg

Bæredygtigt domicil med maritimt præg

Kontorhus

Bestseller

Arkitekturens haute couture

Uddannelsescenter

Campus Aarhus C, VIA University College

Uformelt undervisningshus i robuste rammer

Produktionsanlæg

Danmark Protein

Stålsat proteinfabrik i Nr. Vium

Museum

Danmarks Rockmuseum

Et museum for fuld musik

Biograf

Field's

Da biffen kom til Ørestad

Shoppingcenter

Frederiksberg Centret

Shopping på nudansk

Bolig

Harbour Park

Byboer søger sundudsigt

Domicil

Innovest

Cirkulært domicil i naturlig harmoni

Skole

Kirkebjerg Skole

Læring i landsbyen

Hospital

Psykiatrisygehuset GAPS

Fokus på sikkerhed og komfort

Uddannelsescenter

Syddansk Universitet TEK

Mange huse under et enkelt tag

Transportcenter

Trafiktårnet Øst

Nyt vartegn for Banedanmark

Offentlige kontorer

Varde Rådhus

Moderne rådhus til tiden

Forskningscenter

Videnbyen i Cortex Park

Forskerpark med indbyggede overraskelser