Danmarks Rockmuseum
Rabalderstræde 1
4000
Roskilde
Danmark
Engang var Musicon-området i Roskilde et pulserende industriområde, hvor mange Roskildeborgere i årtier havde deres arbejdsliv.
Nye generationer kan se frem til at få en betydelig del af deres liv på området, der i de senere år har gennemgået en opsigtsvækkende transformation til et område med ungdomsboliger, ungdomsuddannelser og dermed også ungdomskultur.
Hovedstrædet i området har fået navnet Rabalderstræde. Et navn der nok har større appel til forældregenerationen, end til den ungdom, der har sin daglige gang i området.
Men netop Rabalderstræde kan nu se frem til at blive adressen på Danmarks første egentlige rockmuseum. Et museum, hvor man under samme tag fortæller hele historien om dansk rockmusik. Lige fra de tidlige pigtrådsdage i 1960’erne til nutidens toner.
Bygherre på projektet er Anlægsfonden Danmarks Rockmuseum, mens B. Nygaard Sørensen A/S efter en licitation fik byggeopgaven i hovedentreprise.
En opgave der er udarbejdet af arkitekterne Cobe A/S og hollandske MVRDV.
Cobe A/S har desuden været totalrådgiver på byggeriet.
Ved ankomsten til Rockmuseet er man straks på det rene med, at der er tale om en helt speciel bygning. Indgangspartiet markeres med en dramatisk baldakin, en udkragning, som det kaldes, der ikke lader nogen tvivl om, at det er her, man skal indenfor. For yderligere at understrege dette er belægningen op mod hovedindgangen udført som en rød løber.
Den imponerende udkragning består af en stålkonstruktion, leveret og monteret af virksomheden Give Stålspær, der har adresse i den midtjyske by, Brande.
Virksomheden Pro Montage Aps fra Sunds har efterfølgende beklædt konstruktionen med Lindab-mineraluldspaneler. De er samlet og udgør en stor, grå kasse, som slutteligt af en anden underentreprenør, Alutec A/S fra Jyllinge, er blevet beklædt med de karakteristiske gyldne pyramideformer. Men den grå kasse er ikke blevet helt skjult. Sine stede kan man fornemme den rå, grå kerne under den gyldne overflade. En detalje, der på sin egen måde kan symbolisere rockmusikkens glitrende verden.
Fra indgangen kan man overskue hele området og et indtryk af, hvad Musicon er for et område.
Indenfor venter en foyer, indrettet som et varmt rum, hvor farverne er domineret af rødt. Inspirationen hertil har man hentet fra den røde velour, der traditionelt udgør det indre i en guitarkasse.
Lokalet i øvrigt er inspireret af indretningen i et lydstudie. Herfra er der adgang til husets øvrige lokaler, der rummer både koncertsale og udstillingslokaler fordelt på husets fem etager.
På en enkelt etage har man samlet administration og mødelokaler, hvor de ikke tager opmærksomhed fra, hvad det hele drejer sig om.
Indretningen af museet har været et forsøg på at eftergøre det indtryk, rockmusik efterlader hos sine tilhørere. På en og samme tid noget råt, kantet og enkelt, men alligevel med snert af luksus og ekstravagance.
Ved at kombinere dette, samtidig med nyt som gammelt, har man fået indrettet nogle lokaler, der umiddelbart fremstår prunkløse og enkle, men som alligevel sammenfatter det, som rockmusik symboliserer og betyder for sit publikum. Nemlig sammenhold og fællesskab i nogle enkle rammer, hvor det er musikken der er det afgørende.
Men rockmusik er som bekendt ikke blot festivalplads og gamle fabrikshaller. Det er også glamour, storhed og ekstravagance.