Vitus Bering Innovation Park

:
Februar 2010

Vitus Bering Innovation Park er et spændende byggeri, der på afstand viser en flot dynamik og sammenhæng med de skrå glasbånd mellem facaden og tagterrassen.

Det centrale atrium med den spiralformede, grønne trappe er stedet, hvor tanker, idéer og erfaringer vil udveksles. Store ovenlys giver en fin stemning til rummet.

Vitus Bering Innovation Park er et klasse 1-energihus med 3-lags glas. Imellem glassene er der persienner med sensorstyring. Persiennerne er leveret af Hagen A/S.

Ovenlysene giver loftet en skulpturel effekt, der ændres afhængigt af dagslysmængden og solens orientering.

Undervisningsrummene kan lægges sammen to og to ved at åbne foldedøren. Belysningen indbygget i loftet er fra Thorn Lighting A/S.

previous next

Grønt væksthus med skru

Vitus Bering Innovation Park opleves med et tiltet bånd i glas omkring hele bygningen som skruet op af jorden – et flot ’optisk bedrag’ og samtidig flot indramning af den øverste etage med tagterrasse

Byggefakta

Vitus Bering Innovation Park
Chr M Østergaards Vej 4A
8700 Horsens
Danmark

Bygherre:
VIA University College, Foreningen Energi Horsens
Bygherrerådgiver:
Bascon A/S
Arkitekt:
Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
8000 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.

Som en viderebygning af VIA University College, Campus Horsens, er der nu opført en seksetagers bygning, der trods de fysiske bånd fungerer som en selvstændig bygning med stort blikfang, som den sidste bygning i rækken: Vitus Bering Innovation Park.

 VIA University College samler professionsbacheloruddannelserne i Region Midtjylland og er dermed landets største professionshøjskole. VIA udbyder også en række kortere uddannelser og kurser og udviklingsaktiviteter i regionen.

Huset er opført i samarbejde mellem VIA University College og Foreningen Energi Horsens. Da Foreningen Energi Horsens kom med i projektet blev det samtidigt opgraderet til et lavenergihus klasse 1, med et sponsorat på 9 mio. kr. Horsens Kommune og byens erhvervsråd er også involveret i byggeriet, og Horsens Erhvervsråd får lokaler i bygningen. Således bliver stedet et perfekt miks af undervisning og plads til helt spæde og større, etablerede virksomheder. Her er skabt rammerne for en synergieffekt og dynamik, der når ud over Vitus Bering Innovation Park og bliver til gavn for hele regionen, der er i kraftig vækst.

Proces med mange involveret

Projektet er udført i en totalentreprise med E. Pihl & Søn A/S. Men langt tidligere startede Bascon A/S’ opgaver som bygherrerådgivere. Under hele processen har Bascon A/S i Århus været ansvarlige for brugerinddragelse og byggeprogram, udbud og bedømmelse af konkurrencetilbud, kontraktindgåelse og ikke mindst kontraktstyring under selve byggeforløbet. Alle discipliner, som Bascon A/S mestrer meget professionelt. Jørn Porsgaard fra Bascon A/S fortæller, at det har været et spændende forløb med to bygherrer (privat og offentlig) og endnu flere interessegrupper. Samtidig var omstillingen til energiklasse 1 en udfordrende, men særdeles positiv forandring i processen, hvor begge bygherrer har haft fokus på at få et miljørigtigt og bæredygtigt lavenergihus til gavn for CO2-balancen. Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S i Århus har tegnet huset med stor sans for den særlige position bygningen har imellem det eksisterende VIA University College og omverdenen. Med et enkelt greb er bygningens indre og ydre samlet i en bevægelse, der illustrerer idéen med væksthuset.

Indre grøn spiral i væksthuset

Det eksisterende VIA University College er en homogen række teglbygninger i en overskuelig struktur, som nu er afsluttet med et markant byggeri, både i højden, formsproget og materialevalget. Alligevel er det fint lykkedes at bygge Vitus Bering Innovation Park på de eksisterende bygninger med en glasgang og et overlap af den eksisterende teglmur. I det nye byggeri er der også tilføjet en ny indgang til hele undervisningsområdet, hvorved Vitus Bering Innovation Park ikke blot er en afsluttende bygning. Bygningen signalerer klart i sin arkitektur en åbenhed og imødekommenhed over for omverdenen, og på den måde er den også i sig selv en væsentlig hovedindgang til området. Bygningens greb er også overskueligt, men på en mere vertikal måde. Undervisningsrum og erhvervslokaler er fordelt omkring et centralt atrium, der er stedets hjerte og samlingssted. Selve atriet vil blive brugt som udstillingsrum for iværksætterne, men ellers er det den markante, grønne trappe, der danner ramme for livet og kommunikationen i huset. Som en spiral bevæger trappen sig rundt og op til tagterrassen øverst. Etagerne bindes sammen, og man kan stige af og på trappen undervejs. Den grønne farve signalerer ’væksthus’ på flere planer og korresponderer også med huset som meget miljøvenligt.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru