Bazar Vest

:
Februar 2010

Udvidelsen af Bazar Vest bliver en fordobling af butiksarealet, men bliver også en mere åben struktur med arkader langs facaderne og store butikker til f.eks. møbler. Mellem de tre bygninger vil der både være træer og en del parkeringspladser. Genbrugsland har næsten sin egen bygning for enden af området.

Den nye bygning med plads til 16 butikker har hvert deres stativ til firmanavn, der giver et fint spil til facaden, ligesom de mobile porte til indgangspartierne. Det er ikke svært at forestille sig livet langs butiksarkaden, når butikkerne efterhånden åbner.

Bagsiden af butiksfløjen med bagudgange har også sit eget udtryk med kombinationen af betonelementer og stålkassetter.

De nye værksteder ligger i deres egen lille gade, et niveau under butiksarkaderne. Her handles, vaskes og repareres biler.

De 16 mindre butikker til nonfood-varer er meget lyse og luftige med ovenlys og butik i dobbelthøjde. Ovenpå er der indrettet kontor, tekøkken, toilet m.m.

previous next

Bazar Vest i større skala

Med Bazar Vests nyeste udvidelse er der blevet plads til større butikker som en møbelbutik, bilværksteder og landets største genbrugsbutik

Byggefakta

Bazar Vest
Edwin Rahrs Vej 32
8220 Brabrand
Danmark

Bygherre:
Byggeselskab Olav de Linde
Bygherrerådgiver:
NS Rådgivende ingeniører A/S
Totalrådgiver:
Svend Poulsen A/S
Arkitekt:
Byggeselskab Olav de Linde
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Areal:
11000 kvm.
Byggesum: 
80 mio. kr.

Midt i Gellerup Parken i det vestlige Århus ligger Bazar Vest, der giver nogle helt andre indkøbsoplevelser end en tur i Bilka eller et traditionelt storcenter. Her ligger butikkerne meget tæt og giver et usædvanligt sansebombardement. Der er butikker med tøj og porcelæn, radioer og ikke mindst madbutikker og spisesteder. Alt under samme tag. Bazaren har ligget der i 13 år, og populariteten rækker langt ud over Gellerup. For to år siden åbnede Byggeselskab Olav de Linde Bazar Fyn i Thriges gamle fabriksanlæg i Skibhuskvarteret i Odense.

Kulturmøde

Mange kulturer mødes og gør det til et enestående sted på mange niveauer. Bazar Vest er ikke et støttet ’projekt’, men ejet af initiativtageren Byggeselskab Olav de Linde og i øvrigt arbejdsplads for mere end 200 mennesker fra området. Efter gradvise udvidelser af den tidligere varmekedelfabrik på Edwin Rahrsvej, er der nu opført en markant udvidelse bag ved Bazar Vest. Stedets succes har betydet, at større butikker også ønsker at udnytte synergieffekten. Men Bazar Vests labyrintiske indretning med bodelignende butikker egner sig ikke til f.eks. en møbelforretning. Derfor har Byggeselskab Olav de Linde opført tre nye bygninger i en hesteskoform, hvor der til gengæld ikke sælges madvarer. Det nye byggeri skal supplere den ’gamle’ Bazar og ikke konkurrere med den. Tegnestuechef Kaare Pedersen fra Byggeselskab Olav de Lindes tegnestue siger:

- Vi er glade for at kunne komplettere den gamle Bazar med en række nye tilbud, og vi har gjort vort bedste for at skabe de optimale rammer for disse, bl.a. ved at differentiere bygningsudformningen efter funktionen.

Mere pladskrævende butikker

De tre bygninger er forskellige og repræsenterer samtidig forskellige butikstyper. Danmission ligger i den tværgående bygning og fylder hele underetagen. Genbrugsland, som stedet hedder, har også et stort lokale til sortering og klargøring af genbrugstingene. Møbelbutikken Istanbul Møbler ønskede også et rummeligt lokale, som nu ligger nærmest Bazaren i den ene fløj. Ved siden af Istanbul Møbler er der plads til flere storbutikker. Idet terrænet falder nogle meter, er der under møbelbutikkens fløj en stribe garager/værksteder, der allerede er rykket ind. Her er bilreparationer, bilvask og bilsalg. Denne del af nybyggeriet har sin egen tilkørsel. Langs værkstederne er der ophængt ’tavler’ i strækmetal, hvor værkstedslejerne kan ophænge firmanavn m.m. Fra værkstedsgaden er der en trappeforbindelse op til gårdrummet og de øvrige butikker.

IBF Betonvarer A/S har leveret en del forskellige belægningssten, inklusive trappetrinene i grå beton. Det store parkeringsområde mellem bygningerne er belagt med SF sten, så mørke sten markerer parkeringsbåsene. De to fløjbygninger har hvert et lille forhøjet fortov, der markerer butiksrækken i forhold til parkeringsarealet. Fortovet er også mørke sten. Midt mellem bygningerne bliver der plantet en række træer, der med tiden vil give stedet et mere grønt præg, som den øvrige bydel.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru