Bølgen

:
Februar 2010

Den naive streg, de smukke linjer og den letgenkendelige profil giver så stærkt et arkitektonisk udtryk, at Bølgen allerede inden den står helt færdig, er udråbt til Vejles nye vartegn.

Når boligprojektet Bølgen er færdigt, vil der være i alt fem bølger. (Modelfoto: Henning Larsen Architects).

Husets dybe bølgedale og spidse form sikrer, at Bølgen ikke spærrer for byens udsigt over fjorden.

Bølgen er opført lige ned til Vejle Fjord og den nyanlagte havnepromenade. Boligerne er hævet over terræn for at sikre mod indkig. Bemærk basens betonlameller, der fungerer som ventilation af husets p-kælder.

Bølgen er indrettet med flere specialdesignede løsninger. Her er det køkkenet med de rundede former tegnet af Henning Larsen Architects A/S og produceret af Hanstholm Køkken A/S.

Alle boliger i Bølgen har to træklædte terrasser her mod øst, hvor man kan nyde den stille fjord og den travle Vejlefjordbro.

previous next

Vejles bølgende vartegn

De 40 nye lejligheder i Bølgen ved foden af Vejle Fjord er ikke bare et boligbyggeri. De vuggende bygningskroppe er i høj grad også en skulptur og et vartegn for byen

Byggefakta

Bølgen
Ved Bølgen
7100 Vejle
Danmark

Bygherre:
Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Hovedentreprenør:
Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S
Ingeniør:
Grontmij / Carl Bro A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.

At træde ind i de 252 kvm store penthouselejligheder i Bølgen er en næsten guddommelig oplevelse. Lyset strømmer ind fra alle sider i det høje rum ad vinduer, der strækker sig fra gulv til loft og lander et sted oppe i skyerne. Øverst er der kig til himlen gennem lejlighedens ovenlys og ligefrem brager udsigten ind ad de store glasfacader, der vender direkte ud til Vejle Fjord. Havet og skyerne suger sig nærmest ind i rummet, og et stykke ude knejser den travle Vejlefjordbro langt over vandets overflade. Lystbådehavnen, Nørreskoven og Ådalen hører til blandt de eksklusive naboer.

Minimalistisk stil

Bølgen er et moderne og elegant boligbyggeri i minimalistisk stil og en del af Vejle Kommunes helhedsplan for byens havneområde. Når projektet er færdigt, skal der ligge i alt fem bølger svarende til ca. 115 luksusejerlejligheder. Men oprindeligt var det slet ikke fem bølgende boliger, der skulle have stået på stedet, men fem boligblokke formet som de fem bogstaver i ordet Vejle. I 2005 besluttede kommunen dog at udskrive en konkurrence, der skulle afgøre sagen endeligt. Og den konkurrence vandt Ejendomsselskabet Bertel Nielsen A/S i samarbejde med Henning Larsen Architects:

- I forvejen var det et spændende projekt, der havde været på tale i form af de fem bogstaver. Så vi var godt klar over, at der skulle en markant idé til for at vinde konkurrencen. Det skulle være headline, sidde lige i øjet og kunne fungere på et overordnet plan, siger arkitekt Søren Øllgaard.

Han var klar over, at skulle konkurrencen vindes, så skulle projektet være så iøjnefaldende, at alle kunne forstå det ved første øjekast. Ikke noget med en masse forklaringer.

Et columbusæg

- Alle fangede ideen helt fra starten. Bølgen er en bygningskrop med en stærk karakter og udformning, men selvom den ser avanceret ud, er konstruktionen i virkeligheden ret simpel. Lidt som et columbusæg, der tipper mellem det banale og geniale, siger arkitekten.

Søren Øllgaard forklarer, at Bølgen består af tre hovedelementer – basen, boligerne og taget, og er i virkeligheden bygget efter et almindeligt etagehus-princip med den forskel, at dækkene bliver smallere og smallere i højden. Råhuset er af elementbaseret beton, hvorpå der er lagt en let skal af stålkonstruktioner. Stål­taget, som former husets bølge­facon og udgør de nordlige og sydlige facader, er beklædt med gips og tagkassetter inderst og Ivarssons Tonality tegl yderst. Teglen er smudsafvisende og har fået en antigraffiti overfladebehandling.

På husets østside, som vender ud mod vandet, er Bølgen hævet et niveau op over havnepromenaden, så beboerne er sikret mod indkig. På den sydlige side er der i terrænplan indkørsel til parkeringshuset, som er placeret i byggeriets base. Betonbasen er opført i en perforeret lamelstruktur, som fungerer som ventilation af p-huset. Samtidig giver lameludformningen en langt større lethed og accentuerer husets vandrette format.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru