Vejlands Allé

:
Februar 2010

Henning Larsen Architects har tegnet det skiferbeklædte kontordomicil på Vejlands Allé, der læner sig op af Metroen i Ørestaden.

De ubrudte vinduesbånd med små skift i højde skaber relief og dybde i facadeudtrykket.

Kongebro Natursten A/S har leveret de 40.000 skiferplader af typen Kongebro Rustik, der er blevet anvendt til facadebeklædningen.

previous next

Kølig elegance i skifer

Kontorbygningen på Vejlands Allé i Ørestaden har et facadeudtryk med relief og dybde, og beklædningen med naturskifer giver en helt særlig karakter

Byggefakta

Vejlands Allé
Vejlands Allé
2300 København
Danmark

Bygherre:
Danica Ejendomme A/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S
Totalentreprenør:
KPC Byg A/S
Hovedentreprenør:
Lemming & Eriksson a/s
Areal:
7100 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.

Det er Henning Larsen Architects, der har tegnet kontordomicilet, der ligger på hjørnet af Vejlands Allé og Ørestad Boulevard med ret stor synlighed blandt omgivelserne, og ikke langt fra Fields og Bella Center.

Metroen ligger lige op til bygningen i 2. sals højde – på bygningens modsatte side ligger hovedindgangen, hvor parkeringsareal med 62 p-pladser placeres.

Port til Ørestaden

- Det har været vigtigt for os, at landskab og bygning med sin skala formidler overgangen mellem villa­byen øst for projektet og storskalabygningerne på Ørestad Fælled. Derudover har det fra starten af projektet været en fælles vision for alle parter i projektet, at bygningen skulle medvirke til at skabe en port til Ørestaden her på Vejlands Alle, fortæller Anders Sælan, sagsarkitekt hos Henning Larsen Architects.

Bygningen lægger sig tilbage på matriklen mod Metroen og skaber derved plads på grunden til et landskab foran. På denne side af bygningen kommer hovedindgangen til at ligge, og foran flettes parkeringen ind i et landskab, der med sin kant og flader kommer til at virke som en samlende urban flade for hele matriklen med træer, prydgræsser og en spændende belysning.

Relief og dybde

- Vi vil med bygningen, pladsen og dens belysning skabe et nyt sted – et sted, der vil antage forskellige udtryk om dagen og efter mørkets frembrud. Det har fra starten været projektets ambition at tilføre Ørestaden en bygning med et facadeudtryk med relief, struktur og dybde. En struktur og dybde, der skal give bygningen karakter, siger Anders Sælan.

Facaderne er beklædt med naturskifer, og åbninger tilvejebringes som simple vinduesbånd, der ubrudt løber vandret rundt bygningens etager, forbi bygningens bærende struktur skaber gode dagslysforhold og udsigt inde i bygningens etager.

- I facaderne bliver disse vandrette vinduesbånd med små skift i højde til et relief i den store skala, og ved at arbejde med præcise og minimale materialeskift i bygningens facade, bliver naturskiferens rustikke stoflighed til den lille skalas artikulering af facadens dybde og karakter, fremhæver Anders Sælan.

Facade i skifer

Anvendelse af skifer er i hvert fald svær at komme uden om. Der er brugt i alt 40.000 skiferplader eller i alt 2.500 kvm skiferplader til beklædningen – leveret af Kongebro Natursten A/S.

- Den anvendte skifertype er Kongebro Rustik – en meget speciel skifer fra verdens største producent, spanske Cupa Group. Det er en skifer, der er lidt tykkere end normalt, for der er faktisk tale om en tagskifer, der er blevet leveret i en speciel facadesortering, da skifrene på facaden er mere eksponeret, end når de anvendes til tag, fortæller Erik Johansen, Kongebro Natursten A/S.

De anvendte skiferplader er 40 x 20 cm, fastgjort med skruer under et lille overlæg, der skaber en ventileret facadekonstruktion.

- Der er ikke så stor tradition for at bruge skifer til facadebeklædning i Danmark, det er først inden for de sidste 3-4 år, at der har været øget opmærksomhed omkring denne mulighed. Derimod har der i andre lande, som f.eks. Tyskland, Frankrig, Schweiz og Belgien, været tradition for at anvende naturskifer til facade, fortæller Erik Johansen.

Forenklet konstruktion

Lemming & Eriksson Rådgivende Ingeniører var ingeniørrådgivere på byggeriet – og netop anvendelsen af skifer gav en anden vinkel på byggeriet:

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru