Den Franske Have

:
september 2009

De tre bygninger ud mod gaden er lavere end de bagerste – med respekt for det gamle villakvarter overfor. Murene i beton har fået et kraftigt isoleringslag med StoTherm Minerals fra Sto Danmark A/S.

Entreen er centreret i bygningen, og de runde vinduer er i en god størrelse, så lyset kan komme ind. Vinduerne kan lukkes helt op.

Tagterrasser i den store skala, der følger bygningen rundt om et hjørne. Kanter og bløde buer går flot i spænd. Taget i zink er beklædt med tagpap.

Hjørnepejs fra Living Flames og mulighed for at trække naturen ind i stuen ved at åbne foldedøren til altanen helt op.

Svane har leveret køkkenløsningen, hvor der har været en del tilvalgsmuligheder – det gælder også den omfattende Miele-løsning med bl.a. kogeplader i glaskeramik eller induktion.

Badeværelse med vaskemaskine og tørretumbler fra Miele A/S, bordplade i støbt granit fra Kuma og sanitet fra Ifö.

previous next

Stram hvid funkis på Østerbro

Det historiske kvarter omkring Rosenvængets Allé på Østerbro har fået et flot modspil med et hvidt bylandskab, bolig­ejendommen Den Franske Have

Byggefakta

Den Franske Have
Rosenvængets Allé
2100 København Ø
Danmark

Bygherre:
Rosenvængets Allé ApS v. Ejendomsselskabet Tretorn
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Ingeniør:
Wessberg A/S
Andre aktører:
Landskab og Rum ApS
Areal:
6442 kvm.
Byggesum: 
83 mio. kr.

Den Franske Have omfatter i alt seks bygninger, der former sig som et C på grunden. Oprin­deligt var tanken at danne en lukket bygningsstruktur ud mod Rosenvængets Allé og Saabyesvej og dermed afslutte Holsteinsgade-karréen, men White arkitekter A/S med arkitekt Martin Münter som sagsarkitekt gik i deres videreudvikling af den oprindelige idé et skridt videre ved at opløse strukturen og etablere seks bygningskroppe i varierende højder og størrelser.

- Man har bibeholdt en karréstruktur, der er blevet opløst i selvstændige bygninger, og der er ikke to bygninger, der er fuldkommen ens. Tanken har været at tilføre de enkelte bygninger et individuelt præg, og samtidig fastholde helheden i det arkitektoniske udtryk i form af farveholdning med bl.a. hvidpudsede facader som et gennemgående element, fortæller Martin Münter.

I dialog med omgivelser

På afstand danner boligejendommen både en lethed og en klar helhed, og på nært hold brydes helheden op af mindre forskydninger i skalaen, der får bygningerne til at lægge sig op ad omgivelsernes bygningshøjder. De tre blokke, der vender ud mod villaområdet, er således lavere end de bygninger, der støder op mod de fire- og seksetages, ældre boligblokke bagved. På den måde er Den Franske Have i dialog med omgivelserne, imens bygningen stilmæssigt trækker i helt andre retninger. Formmæssigt set kobler byggeriet 1930’ernes funktionalisme med nutidens krav om komfort, lys og plads.

Hvidt er eksklusivitet

De lange forløb af rene, hvidpudsede murflader og den stramme funktionalistiske stil kaster linjer tilbage til Arne Jacobsens Bellavista-lejligheder fra 1934. Murene i beton har fået et kraftigt isoleringslag med StoTherm Minerals fra Sto Danmark A/S – et isolerende facadesystem, der er modstandsdygtigt over for mekanisk og hygrotermisk belastning. Løsningen giver en diffusionsåben overflade, der leder damp og fugt ud af bygningen, og som isolerer bygningerne udvendigt. Lars Friis fra Carlo Lorentzen Isolering A/S fortæller om processen:

- Facadepudsningen foregår i flere tempi. Efter at have rettet betonfacaderne op, er de klar til det isolerende lag. Herefter påfører vi første lag puds, der tørrer i 7-10 dage, og til sidst slutpudser vi med den hvide farve. Og de hvide flader er ikke mere krævende at vedligeholde end enhver anden farve i en lys farveskala i en storby med trafikos, fortæller Lars Friis.

Hvidt går igen

Hvid signalerer, som altid, eksklusivitet og overskud. Og det stemmer med kodeordene for Den Franske Have, fra de øverste penthouselejligheder på 2. og 3. sal med tagterrasser, hvoraf enkelte er på 100 kvm, og helt ned under jorden til det store parkeringsareal under bebyggelsen, hvor der også er rigelig plads til at slå ud med armene. Der er højt til loftet i bogstavelig forstand. Nedkørslen til parkeringskælderen foregår via en rampe fra Saabyesvej, diskret placeret og med tiden beklædt med beplantning. Der er i det hele taget en forståelse for betydningen af god plads, når det gælder boligens trafikknudepunkter. I lejlighederne har entré-arealet en god bredde og er fornemt understøttet af en hel væg med indbyggede skabe.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru