Kvinde-Barn Hus, Regionshospital Nordjylland

:
marts 2020
Kvinde-Barn Hus - legeplads

Den udendørs legeplads, skabt af Arkitektfirmaet Hovaldt, er tænkt som en oase for de indlagte børn. Den bliver snart grøn og frodig. Arkitektfirmaet Hovaldt har også lavet en farvemanual til den nye bygning

Kvinde-Barn Hus - gangareal

Nicher ind til stuer og behandlingsrum bryder de lange gange, hvor buede felter har fået forskellige stærke farver, som patienter og besøgende kan orientere sig efter.

Kvinde-Barn Hus - glasparti

Det nye Kvinde-Barn Hus er bygget på tværs af den eksisterende vandrehal. De to bygningsdele, der stikker ud på den modsatte side af vandrehallen, er starten til en senere tilbygning.

Kvinde-Barn Hus - vandrehal

Kig fra sygehusets vandrehal ud på det udendørs opholds- og legeareal, der er omkranset af det nye Kvinde-Barn Hus.

Kvinde-Barn Hus - facade

Lameller er ikke kun arkitektur, men også funktion. De lodretstående lameller fra A.S. Facader er med til at skærme for indkig i bygningen.

previous next

Timet og tilrettelagt sygehusbyggeri

Sider

Byggefakta

Kvinde-Barn Hus, Regionshospital Nordjylland
Bispensgade 37
9800 Hjørring
Danmark

Bygherre:
Region Nordjylland
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Arkitekterne Bjørk & Maigaard ApS, Creo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
C.C. Contractor A/S
Ingeniør:
ÅF Buildings Denmark
Andre aktører:
Arkitektfirmaet Hovaldt
Areal:
7550 kvm.
Byggesum: 
217 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2017 - december 2019

Det er et hus, hvor forældre typisk vil være indlagt sammen med alvorligt syge børn, og der er i udformningen af byggeriet taget hensyn til deres trivsel. Den udendørs legeplads er skabt af Arkitektfirmaet Hovaldt, og Hans Maigård fremhæver den som en oase for børnene.

– Vi har også opsat en projektor i den lange vandrehal, der er nerven i hele huset. Den kan for eksempel vise en hund og en bille på væggen. Det fascinerer og adspreder børnene, og de kan gå ned og kigge på det, selv om de går med et dropstativ, pointerer han.

I det hele taget har arkitekterne forsøgt at undgå det trivielle hospitalsmiljø, hvor det kan være svært for både besøgende og indlagte at finde rundt. Nicher ind til stuer og behandlingsrum bryder de lange gange, hvor buede felter har fået forskellige stærke farver, som man kan orientere sig efter, uanset om man er barn eller voksen.

Bygningens facader

Det nye Kvinde-Barn Hus er udformet med en muret base og en penthouseetage ovenpå med glas og aluprofiler. Det er med til at opdele huset vandret og trække skalaen ned, forklarer Hans Maigård.

Han roser Region Nordjylland for at bygge i den samme og relativt dyre sten, som der er anvendt i det eksisterende byggeri. Penthouse-etagen er udført med samme konsekvens. Her er der anvendt materialer magen til dem, der blev benyttet, da sygehusets patientbygning fik ny facade i 2016.

– Vi har haft et godt samarbejde med A.S. Facader, der har leveret al facadearbejdet i glas og alu. Det duer ikke, at vi arkitekter tegner noget, som det i virkeligheden er for dyrt at realisere. Økonomien skal gå op, og det er lykkedes for os med en fælles indsats, siger Hans Maigård.

A.S. Facader har leveret vinduer, døre, indgangspartier, facader mod det udendørs opholds- og legeareal samt beklædningsarbejde med alu og hvidt emalitglas.

– Det er kun murværket på facaden, som vi ikke har lavet, siger salgschef Ole Refsgaard fra A.S. Facader.

Han fremhæver de specielle vinduer, som virksomheden har leveret til byggeriet. Her er persiennen placeret inde i vinduet. Det betyder, at den er rengøringsfri. Derfor bruges denne type vinduer ofte i sygehusbyggeri, siger Ole Refsgaard

 

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2020 nr. 1

Hospital

Akutsygehus Fase 2, Sygehus Sønderjylland

Fjerde gang er harmoniens gang for akutsygehus

Kontorhus

Boxit

Signaturbyggeri med et twist

Kontorhus

Cowi, Nobelparken

Cowi kontorkompleks afslutter Nobelparken

Bolig

Holbæk Fjordtårn

Mellem hav og by

Bolig

Karolinehaven

Det rolige element

Hospital

Kvinde-Barn Hus, Regionshospital Nordjylland

Timet og tilrettelagt sygehusbyggeri

Bolig

Magnolieholm

Holmgang

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Solhøj

Nybygget plejecenter skal give ældre et værdigt liv

Forlystelsescenter

Racehall CPH

Søjlefri gokartbane med Ferrari-rød indgang

Sport

Royal Stage

Fleksibel multihal med sovepladser på toppen

Bolig

Skademosen

Trærester bliver til boliger

Skole

Skolen i Bymidten

1800-tallet møder nutiden i skolebyggeri

Bolig

Skøjtehaven

Boliger bygger bro

Bolig

Østerlunden Byggefelt 1-4

Nyt liv til den gamle COOP-grund i Odense