Sukkerkvarteret, 2. etape

:
april 2021
Sukkerkvarteret - facade

Den fritliggende boligblok med de gråpudsede facader og den modificerede hidtidige gavl. Bygningen kendes som Sukkertoppen.

Sukkerkvarteret - gårdrum

Her ses gårdrummet mellem atelierlejlighederne til venstre, tårnet i baggrunden, og den tidligere teaterbygning med buerne til højre.

Sukkerkvarteret - atelierbolig

Atelierboligerne i den lave bygning med 1. sal af lette materialer. I baggrunden ses tårnbygningen med de nye altaner.

previous next

Nye boliger i rustik, charmerende skal

I Sukkerkvarteret i Odense er fordums tiders sukkerkogeri-bygninger nu ombygget til 74 arkitekttegnede lejligheder med karakter

Byggefakta

Sukkerkvarteret
Vesterbro
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
Danica Pension A/S
Arkitekt:
Creo Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Dansk Boligbyg as
Ingeniør:
Henry Jensen A/S
Areal:
6200 kvm.
Byggesum: 
90 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2018 - november 2020

Alene beliggenheden er yderst attraktiv, lige midt i Odense, i kort gåafstand til Rådhuset og med adgang til letbanen. Boligernes samlede etageareal er på 6.200 kvm og udgør 2. etape af Danicas boligprojekt, Sukkerkvarteret 1. etape var 32 nyopførte rækkehuse. Det hele ligger på grunden, hvor der i 1873 blev opført et sukkerkogeri, som ophørte 100 år efter. Siden har man udnyttet stedet til erhverv og kultur, men nu er det så omdannet til et dejligt boligkvarter, som tager afsæt i en helhedsplan for det tidligere industrikvarter.

Alt indvendigt er spritnyt

Der er tale om 74 helt nye og moderne lejligheder, som spænder fra 50 til 124 kvm, alle med altan eller tagterrasse. Boligerne er med stor kreativitet og respekt indrettet i sukkerkogeriets gamle, ærværdige bygninger, hvor man har gjort meget ud af at sikre, at de gamle 1800-tals-bygningers arkitektur og karakter, facader og vinduespartier bevares eller genskabes i størst muligt omfang.

Bygningernes karakter bevares

Projektansvarlig hos totalentreprenør Dansk Boligbyg, Bjarne Andersen, fortæller:

– Hovedbygningen i projektet er den tidligere teaterbygning. Tagkonstruktionen har muliggjort oprettelse af flotte tagterrasser, hvor man har oprettet konstruktioner, der minder om rækkehuse. Fra en dør i tårnbygningen ved siden af har man adgang til tagterrassen og derfra ind i lejlighederne. Der forefindes ovenlysvinduer på tagterrassernes trægulv, som giver ovenlys til de store lejligheder nedenunder. På gårdsiden er den tidligere teaterbygnings facade blevet brudt ned og genopbygget i samme stil med de karakteristiske store buer, som er vinduespartier og opgange. På den anden side af bygningen har man bevaret den eksisterende facade, men sat nye vinduespartier i. Disse lejligheder er oprettet oven på FOA’s kontorer, som vender ud mod gaden. Over for buerne i den gamle teaterbygning befinder sig de såkaldte ateliérboliger, som er i to plan, hvor vi har skullet bibeholde facaden med en række smukke buer. Ovenpå har vi bygget en 1. sal i lette materialer.

– Det gule tårn, som er meget karakteristisk for bygningsmassen, har fået helt ny skalmur, som er sat uden på den gamle mur. Denne nye skalmur går langt op men ikke helt til toppen. Den øverste del af tårnet er bevaret. Der er tale om blødstrøgne, gule mursten. Der er blevet sat flotte altaner op og lavet nye facadeåbninger, hvilket i øvrigt var en stor udfordring, konstaterer Bjarne Andersen, og fortsætter:

– Derudover er der den store, fritstående bygning, kaldet Sukkertoppen, hvor vi har ladet ca. halvdelen af facaden og den ene gavl stå som en hul skal med kælder, men ellers har bygget resten og hele indmaden op fra ny. Den nyopbyggede facadedel har udseende som den gamle, men man har lavet nogle høje, gennemgående udskæringer i både facader og gavle, som er pudset op i en smuk, indfarvet grå overflade.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 1

Bolig og butik

Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Kontorhus

Emil Christian Hansen Hus

Carlsberg Byens gyldne stjerne

Bolig

Emmahus

Leg med murværket i Bellakvarter

Offentlige kontorer

Erhvervsarkivet - Retten i Aarhus

En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus

Skole

Erlev Skole

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

Bolig

Langs Søen

Boliger med wauw-effekt

Lager

Proshop, Højbjerg

Danmarks største robotlager bygget på rekordtid

Bolig

Risskov Husene

Ny bydel kun fem km fra Aarhus C

Bolig

Sukkerkvarteret, 2. etape

Nye boliger i rustik, charmerende skal

Domicil

Systematic

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Lager

Taulov Dry Port

Kæmpemæssigt vartegn