Albanikarreen
Thomas B. Thriges Gade
5000
Odense C
Danmark
Der er med det afsluttende byggeri i det ambitiøse projekt i Odense centrum tale om tre flotte og markante bygninger, Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset. Der er beboelse fra første sal i bygningerne, som varierer trinvist fra tre og op til syv etager, afsluttet med altaner og haver på tagene. I stueplan forefindes erhvervslejemål med åbne facader ud mod de nye torve og gader, og i Albanikarréen bliver Torvehallerne et oplevelsescentrum, hvor den historiske ruin ved Albanikarréen er blevet en integreret del af arkitekturen og indgangspartiet til Torvehallerne. Den firesporede Thomas B. Thriges Gade er således blevet omdannet til en ny og attraktiv, bæredygtig bydel med både boliger, erhverv, kultur og stort parkeringsanlæg under terræn.
De tre smukke karréer har facader i teglstensnuancer, og i hele gårdrummet samt øverst på yderfacaderne er monteret facadebeklædning i henholdsvis farverne guld, sølv og bronze.
AE Stålmontage A/S har leveret facadebeklædningen i form af lodrette aluminiumskassetter, som hænger i et vandret skinnesystem.
– Det er samme system for alle tre bygninger i projektet. Samme koncept hele vejen igennem, med forskellige metalfarver. Guld-anodiseret på Albanikarréen, sølv-anodiseret på Fisketorvskarréen, og bronze-anodiseret på Nørregadehuset, forklarer projektleder Peter Bjørnlund.
– For os hos AE Stålmontage er det første gang, vi har anvendt dette tyskudviklede kassettesystem på et så omfattende projekt. Systemet hedder Kalzip, FC Facadesystem, og vi har forhandlingen af dette system herhjemme. Kalzip omfatter både tagplader og facadesystemer og giver arkitekterne mange muligheder for at realisere deres idéer. Vi foreslog i processen, hvor der på et tidspunkt var en sparerunde, at man valgte denne form for beklædning til facaderne, da der er tale om et standardsystem for kassetter og skinnesystem. Det gør det lidt billigere og giver samtidig et meget smukt resultat, hvor farve og overflade bevares over tid uden vedligehold ud over almindelig nedvaskning og afrensning af vandrette flader og sålbænke, fortsætter Peter Bjørnlund.
– Projektet er forløbet rigtig fint. Man kom lidt senere i gang end planlagt, men blev færdige som planlagt. Vi startede i december 2019 med at beklæde hele gårdrummet i Fisketorvskarréen, og efter et par måneder gik vi i gang med at beklæde den øverste del af de udvendige facader, hvor der er tegl op til de øverste lejligheder, hvor facadebeklædningen starter, fortæller Peter Bjørnlund.
Peter Bjørnlund fra AE Stålmontage fortæller videre, at det har været en lang byggeproces, med rigtig mange kvadratmeter facade og mange hjørner, man skulle hen over. Især hvad angår Fisketorvskarréen.
– Det gav mere tegnearbejde og behov for tilpasning af kassetter, siger han, og tilføjer, at han personligt synes, at bygningerne er blevet meget æstetiske i det samlede udtryk.
Find andre byggerier på oversigtskortet
Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze
En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus