Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

:
april 2021
Albanikarréen - facade

Teglen og de sølv-anodiserede facadeplader fra AE Stålmontage på Fisketorvskarréen giver en markant karakter ift. de to andre byggerier.

Fisketorvskarréen - gårdrum

Det lyse og venlige gårdrum i Fisketorvskarréen, hvor de sølv-anodiserede facadeplader fra AE Stålmontage går hele vejen op.

Albanikarréen - tagterrasse

Udsigt over det centrale Odense fra en af tagterrasserne, her på Albanikarréen.

Albanikarréen - trappe

Der er til projektet leveret trapper i lys terrazzo og smuk finish fra Leth Beton.

previous next

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Centralt i Odense er projektet ”Fra Gade til By” blevet beriget med tre nyopførte bygninger til pulserende boliger, erhverv, detailhandel og kultur

Byggefakta

Albanikarreen
Thomas B. Thriges Gade
5000 Odense C
Danmark

Bygherre:
AP Ejendomme A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Per Aarsleff A/S
Ingeniør:
ÅF Buildings Denmark
Areal:
28000 kvm.
Byggesum: 
400 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2019 - Februar 2021

Der er med det afsluttende byggeri i det ambitiøse projekt i Odense centrum tale om tre flotte og markante bygninger, Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset. Der er beboelse fra første sal i bygningerne, som varierer trinvist fra tre og op til syv etager, afsluttet med altaner og haver på tagene. I stueplan forefindes erhvervslejemål med åbne facader ud mod de nye torve og gader, og i Albanikarréen bliver Torvehallerne et oplevelsescentrum, hvor den historiske ruin ved Albanikarréen er blevet en integreret del af arkitekturen og indgangspartiet til Torvehallerne. Den firesporede Thomas B. Thriges Gade er således blevet omdannet til en ny og attraktiv, bæredygtig bydel med både boliger, erhverv, kultur og stort parkeringsanlæg under terræn.

Facader i tegl og metalliske plader

De tre smukke karréer har facader i teglstensnuancer, og i hele gårdrummet samt øverst på yderfacaderne er monteret facadebeklædning i henholdsvis farverne guld, sølv og bronze.

AE Stålmontage A/S har leveret facadebeklædningen i form af lodrette aluminiumskassetter, som hænger i et vandret skinnesystem.

– Det er samme system for alle tre bygninger i projektet. Samme koncept hele vejen igennem, med forskellige metalfarver. Guld-anodiseret på Albanikarréen, sølv-anodiseret på Fisketorvskarréen, og bronze-anodiseret på Nørregadehuset, forklarer projektleder Peter Bjørnlund.

– For os hos AE Stålmontage er det første gang, vi har anvendt dette tyskudviklede kassettesystem på et så omfattende projekt. Systemet hedder Kalzip, FC Facadesystem, og vi har forhandlingen af dette system herhjemme. Kalzip omfatter både tagplader og facadesystemer og giver arkitekterne mange muligheder for at realisere deres idéer. Vi foreslog i processen, hvor der på et tidspunkt var en sparerunde, at man valgte denne form for beklædning til facaderne, da der er tale om et standardsystem for kassetter og skinnesystem. Det gør det lidt billigere og giver samtidig et meget smukt resultat, hvor farve og overflade bevares over tid uden vedligehold ud over almindelig nedvaskning og afrensning af vandrette flader og sålbænke, fortsætter Peter Bjørnlund.

Mange hjørner og kvadratmeter

– Projektet er forløbet rigtig fint. Man kom lidt senere i gang end planlagt, men blev færdige som planlagt. Vi startede i december 2019 med at beklæde hele gårdrummet i Fisketorvskarréen, og efter et par måneder gik vi i gang med at beklæde den øverste del af de udvendige facader, hvor der er tegl op til de øverste lejligheder, hvor facadebeklædningen starter, fortæller Peter Bjørnlund.

Peter Bjørnlund fra AE Stålmontage fortæller videre, at det har været en lang byggeproces, med rigtig mange kvadratmeter facade og mange hjørner, man skulle hen over. Især hvad angår Fisketorvskarréen.

– Det gav mere tegnearbejde og behov for tilpasning af kassetter, siger han, og tilføjer, at han personligt synes, at bygningerne er blevet meget æstetiske i det samlede udtryk.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 1

Bolig og butik

Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Kontorhus

Emil Christian Hansen Hus

Carlsberg Byens gyldne stjerne

Bolig

Emmahus

Leg med murværket i Bellakvarter

Offentlige kontorer

Erhvervsarkivet - Retten i Aarhus

En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus

Skole

Erlev Skole

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

Bolig

Langs Søen

Boliger med wauw-effekt

Lager

Proshop, Højbjerg

Danmarks største robotlager bygget på rekordtid

Bolig

Risskov Husene

Ny bydel kun fem km fra Aarhus C

Bolig

Sukkerkvarteret, 2. etape

Nye boliger i rustik, charmerende skal

Domicil

Systematic

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Lager

Taulov Dry Port

Kæmpemæssigt vartegn