Erlev Skole

:
marts 2021
Erlev Skole - udemiljø

Udemiljø er integreret i skolebyggeriet.

Erlev Skole - skoletorvet

Også indvendigt er der anvendt træmaterialer i stor stil. Her skoletorvet.

Erlev Skole - skoletorvet

Udsigt over skoletorvet, hvor eleverne mødes på tværs af klassetrin.

Erlev Skole - legeplads

Erlev Skole har blandt andet fokus på bevægelse og sundhed.

Erlev Skole - facade

Arkitektonisk tilføjer den massive anvendelse af træ i skolebyggeriet en helt særlig karakter og æstetik.

previous next

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

For hovedentreprenør på projektet, Ommen A/S er det første gang, man har været med til at bygge en skole, hvor al bærende konstruktion på de 6.000 kvm er limtræ, altså tømmer

Byggefakta

Erlev Skole
Gammel Hørregårdsvej 29
6100 Haderslev
Danmark

Bygherre:
Haderslev Kommune
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S, Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Hovedentreprenør:
Ommen A/S
Ingeniør:
Arne Elkjær A/S, Sloth Møller A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum: 
86 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2019 - december 2020

Erlev Skole er en nyopført folkeskole i Haderslev og har fokus på bæredygtighed, bevægelse og sundhed. Her er plads til omkring 500 elever fra 0. til 6. klassetrin, samt 65 medarbejdere. Både bygningens arkitektur, indretning og materialevalg understøtter de nytænkende værdier, med udgangspunkt i newzealandske tanker om personaliseret læring. Der er tale om fleksible og funktionelle, åbne læringsmiljøer, hvor de udendørs omgivelser inddrages i undervisningen.

Træbyggeri med bærende konstruktioner i limtræ

Haderslev Kommune har som bygherre haft den vision om Erlev Skole, at den skal have fokus på 21st Century Skills – en legende skole, hvis læringsprocesser svarer til tiden og fremtiden, hvor innovation, kommunikation og samarbejde er i højsædet. Derudover er der stor fokus på bæredygtighed og indeklima i alle materialevalg.

Vi har talt med hovedentreprenøren Ommen A/S, hvor såvel afdelingschef for Byggeri, Søren Dam Wittorff, og projektchef Jesper Urfeldt Aborg fortæller om et spændende og udfordrende projekt i godt samarbejde med bygherren og øvrige aktører. De fortæller:

– Vi er som hovedentreprenør stolte af at være med til at bygge en nytænkende skole med flot og gennemtænkt arkitektur, hvor man fra bygherrens side har turdet være innovativ med både byggemetoder, materialevalg og byggeproces. Vi fik mulighed for at køre en igangværende commisioning-proces videre i udførelsesfasen, det vil sige værktøjer til processtyring og til sikring af idriftsætning uden fejl.

– Vores fokus på mangelfri aflevering og samarbejde med bygherren har skabt et rigtig godt resultat, og processen har været inspirerende og interessant, fastslår Søren Wittorff og Jesper Aborg, og fortsætter:

– Med det regnfyldte vejr vi havde i 2019, var det en udfordring at bygge med træ som materiale, men projektet er forløbet efter planen i store træk. Træ kan ikke uden ekstra tiltag indbygges vådt, så det har krævet en del opfindsomhed og planlægning at få et projekt i den størrelse til at lykkes. Det har været et bevidst valg fra bygherrens side, at al udvendig facadebeklædning, træ ved vinduespartier, og alle indvendige materialer skulle være bæredygtigt, ubehandlet træ. Det giver smukke og naturlige overflader, som er drifts- og vedligeholdelsesfrie i mindst 50 år.

– Det, der er særligt udfordrende ved at bygge med bærende elementer i limtræ, er, at man skal tænke tolerancer ind og tænke meget i vejrlig. Elementerne kommer som færdige komponenter, der skal sættes sammen med stor omtanke og præcision, da det er et så levende og vejrfølsomt materiale, fortæller Søren Wittorff og Jesper Aborg.

Facaderne står i ubehandlet træ, beklædt med Accoya, en newzealandsk træsort, og vinduespartierne er i ubehandlet Kebony-træ. Tagene er fladt tagpap.

Ikke bare den rene teknik

For Ommen A/S drejer det sig ikke kun om ren teknik, men også om at være med til at bygge fremtidens skole.

– Vi interesserer os også for de bløde værdier. Det er en helt anderledes skole, end man f.eks. så for bare 10-15 år siden. Her er klasseværelser med samlet læring, læringstrapper i fællesarealer, indskoling med legehuse, indbyggede undervisningsmøbler, og det såkaldte skoletorv, en stor aula i dobbelthøjde, er særdeles flot og unikt.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 1

Bolig og butik

Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Kontorhus

Emil Christian Hansen Hus

Carlsberg Byens gyldne stjerne

Bolig

Emmahus

Leg med murværket i Bellakvarter

Offentlige kontorer

Erhvervsarkivet - Retten i Aarhus

En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus

Skole

Erlev Skole

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

Bolig

Langs Søen

Boliger med wauw-effekt

Lager

Proshop, Højbjerg

Danmarks største robotlager bygget på rekordtid

Bolig

Risskov Husene

Ny bydel kun fem km fra Aarhus C

Bolig

Sukkerkvarteret, 2. etape

Nye boliger i rustik, charmerende skal

Domicil

Systematic

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Lager

Taulov Dry Port

Kæmpemæssigt vartegn