P-hus Hannemann

:
april 2021
P-hus Hannemann - facade

Det syv etager høje P-Hus Hannemann ligger lige på grænsen mellem Kongelundsvejens villakvarterer og Ørestad. Overgangen markeres af en kanal og en naturcyklesti.

P-hus Hannemann - gangbroer

P-Hus Hannemann har en unik infrastruktur, som på indersiden af p-dækkene giver indtryk af en etageejendom med vinduesåbninger. Gangbroer til dækkene gennemskærer rummet.

P-hus Hannemann - parkering

Linotol A/S er bade leverandør og entreprenør på de særlige gulvløsninger i beton. Linotol, der er svensk, har produceret og udført specialgulve til f.eks. p-huse siden 1929.

P-hus Hannemann - plantekasser

P-husets facader er beklædt med tombakpaneler og plantekasser, sammenkoblede langs den krumme facade. Beplantningen betyder, at facaderne i løbet af et par vækstsæsoner begrønnes.

previous next

Rundt er sundt

Det er i hvert fald det helsesignal, der sendes fra det cylindriske P-hus Hannemann bl.a. ved hjælp af grøn beplantning af både facader og indvendige trapper

Byggefakta

P-hus Hannemann
Hannemanns Allé 50
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Udviklingsselskabet By & Havn I/S
Bygherrerådgiver:
Emcon a/s
Arkitekt:
Sweco Danmark A/S, Årstiderne Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Skanding A/S
Areal:
25500 kvm.
Byggesum: 
75 mio. kr.
Byggeperiode:
Februar 2020 - januar 2021

Det er nok en påstand, der bør efterprøves. Bilkulturen er nu engang ikke det stærkeste argument for en sundere tilværelse. Men bæredygtighed og klimavenlighed er det altså, der formidles af det senest åbnede parkeringshus i Ørestad på Amager.

Det hedder P-Hus Hannemann.

Bag det færdige værk står et hold af byggeriets garvede masterminds: ikke bare Christensen & Co. Arkitekter, men også tegnestuen Aarstiderne (nu i Sweco), styringsentreprenøren 5E Byg, ingeniørerne Skanding A/S og Linotols skarpsindige kompetencer inden for specialbelægninger til betongulve.

Christensen & Cos skitseprojekt pakkede det syv etager høje p-hus ind i tombak og plantekasser, sammenføjet efter en krum skabelon. Den ligger lige på den skarpe kanalmarkerede grænse mellem Ørestad og Kongelundsvejens villakvarterer, metalcylinderen.

Her kunne den godt blive en udfordrende nabo. Men allerede i den kommende vækstsæson vil den momentant noget tunge og mørke konstruktion antage en mere sympatisk klædning, når siv, bregner og slyngplanter kaster deres grønne sporer, sprøde grene og lyse knopskud ud over facaden.

Der er også for resten også tænkt bæredygtigt i forhold til husets belysning. Al belysning er LED-lys, som er bevægelses- og sensorstyret, hvilket er med til at reducere det samlede elforbrug betydeligt.
Det er sådan set ret godt udtænkt.

P-huse på CV’et

Byggesagens udbud blev vundet af totalentreprenøren 5E Byg A/S, en efterhånden hæderkronet specialist i at styre den slags ofte ganske komplekse byggesager. 5E Byg har skaffet sig særlige erfaringer inden for bæredygtige byggeprojekter og ikke mindst netop, hvad angår p-huse. Dem har styringsentreprenøren en stribe af på CV’et, herunder flere i Københavns Lufthavn, i tilknytning til sygehuse og i forbindelse med butikscentre.

I totalentreprisen vedr. P-Hus Hannemann indgik Aarstiderne Arkitekter, en del af Sweco Danmark som styringsentreprenørens arkitekt. Og endelig var det målet at finde en særlig løsning til belægning af gulvene i p-huset til at løfte ansvaret med at sikre en lang levetid og minimum vedligeholdelse for interiøret, som med 560 p-pladser på den snoede bygnings syv etagerondeller kan forvente til tider hektisk aktivitet af allehånde køretøjer med max højde 205 cm.

Særlige betongulve

Svaret på den eftersøgning kom entreprenøren Linotol A/S med. Det skete på baggrund af Linotols helt særlige erfaring med betongulve til alt fra butikscentre over hospitaler og institutioner til en hel del parkeringshuse. Linotol – der har hovedsæde i Sverige – har udviklet et program af gulvløsninger, der indfrier krav fra trafiksituationer som dem, der vil opstå i P-Hus Hannemann. Det er især håndværket i at udføre en ”kostet” – og dermed skridsikker- betonoverflade, som Linotol har gjort sig til mester i. Belægningen leveres som sætmålsbeton fra en underleverandør, hvorefter betonen udlægges i en lagtykkelse på 100 mm. Det er på dette tidspunkt, at overfladen tilvirkes med kostespor, som skal gøre overfladerne skridsikre i et koldt og åbent parkeringshus med væde fra nedbør og vinterens frysende temperaturer. At udføre den disciplin er håndværket, hvor maskiner må give op, og som Linotol derfor har gjort til sit speciale.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 1

Bolig og butik

Albanikarréen, Fisketorvskarréen og Nørregadehuset

Nyt byrum med bygninger i guld, sølv og bronze

Kontorhus

Emil Christian Hansen Hus

Carlsberg Byens gyldne stjerne

Bolig

Emmahus

Leg med murværket i Bellakvarter

Offentlige kontorer

Erhvervsarkivet - Retten i Aarhus

En historisk perle som ramme for Retten i Aarhus

Skole

Erlev Skole

Skolebyggeri med innovative byggeprocesser og materialevalg

Bolig

Langs Søen

Boliger med wauw-effekt

Lager

Proshop, Højbjerg

Danmarks største robotlager bygget på rekordtid

Bolig

Risskov Husene

Ny bydel kun fem km fra Aarhus C

Bolig

Sukkerkvarteret, 2. etape

Nye boliger i rustik, charmerende skal

Domicil

Systematic

Skulpturelt højhus ved Aarhus Å

Lager

Taulov Dry Port

Kæmpemæssigt vartegn