LOOP architects i team vinder vikinge-projekt

Et vikingeborganlæg ved Lellinge vest for Køge skal formidles via et nænsomt oplevelsescenter

Danmark har i alt fem bevarede vikingeborganlæg. Nu skal ét af dem, den usædvanlige og spektakulære borgring, der markerer sig i landskabet ved Lellinge vest for Køge, formidles via et nænsomt oplevelsescenter inspireret af vikingetidens karakteristiske kongshaller.

Team LOOPs vinderforslaget er valgt efter en indbudt konkurrence med i alt tre danske tegnestuer. Oplevelsescentret med et budget på 50 mio. kr. skal over knap 2.000 m2 rumme udstilling, Center for vikingestudier, eventcenter og servicecenter. Konkurrenceprojektet er lavet sammen med landskabsarkitekterne fra LYTT Architecture og Ingeniørfirmaet Viggo Madsen A/S.

”Forslaget binder på fornem vis de to elementer, Borgring og oplevelsescenter sammen. Ved at udforme oplevelsescentret som et solitært element, skabes en reference til- og dynamik mellem Borgring og oplevelsescentret. Referencen til vikingetiden er på den måde til stede, men på abstrakt niveau”. Sådan understreger dommerbetænkningen projektets indlevede forståelse for forholdet mellem den eksisterende borgring fra vikingetiden og det kommende oplevelsescenter.

LOOP ser meget frem til at arbejde videre med projektet, der finansieres af bevillinger fra A.P. Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Køge Kommune. Efter planen åbner oplevelsescentret i løbet af 2025 som en del af Museum Sydøstdanmark, skriver arkitektfirmaet.