Dansk arkitektfirma bag mega-masterplan i centrum af Moskva

Det er ikke nødvendigvis træer og grønne områder, man forbinder med Ruslands hovedstad, Moskva. Ikke desto mindre er det, hvad Upton-Hansen Architects sammen med landskabsarkitekterne LDA Design har foreslået som omdrejningspunkt i den nye masterplan for industrigrunden Serp & Molot, der betyder hammer og segl, i hjertet af Moskva.

Det gamle industriområde, Serp og Molot, i centrum af Moskva vil i de kommende år undergå en markant forandring. Hele området skal omdannes til et levende og grønt byområde med skoler, erhvervslejemål, boliger, butikker og parker. Bag masterplanen står tegnestuen Upton-Hansen Architects med den danske arkitekt Jonas Upton-Hansen i spidsen og landskabsarkitekterne hos LDA Design. Teamet blev udvalgt efter en højt profileret international arkitektkonkurrence udskrevet af Donstroy Invest og organiseret af Moskvas byråd.

- Vi var i skarp konkurrence med 157 andre arkitekt- og landskabsarkitektfirmaer fra 17 forskellige lande. At vores projekt blev valgt, understreger den rivende udvikling Moskva er inde i. Vi har skabt et stærkt partnerskab med landskabsarkitekterne LDA Design, og sammen har vi udformet en masterplan, der nytænker måden, man bruger byrummet på i Moskva og det vandt altså genlyd hos bystyret, siger Jonas Upton-Hansen.

Hele området har facon som en trekant, og masterplanen er centreret omkring en bypark, der løber gennem området fra øst til vest, og forankres i to af områdets markante bygninger; indkøbscentret mod vest i trekantens spids og mediecenteret beliggende i områdets midte. Mod syd gennemskæres området af en af Moskvas ringveje.

De ca. 10.000 nye boliger bliver spredt ud over hele området som kvarterer med hver deres design- og materialemæssige karakter og udearealer. I designeprocessen var det væsentligt for teamet at skabe rammer for mindre, lokale byrum for beboerne i de forskellige dele af området, samt at så mange af boligerne som muligt fik udsigt til den centrale bypark.

Serp & Molot er placeret tæt på Moskvas historiske centrum og Kreml. Det har betydet, at teamet har skullet holde sig inden for en række restriktioner. Blandt andet bygningernes højde og udsynet gennem området har været nøje vurderet af byrådet.

Vejen banet for andre projekter i Moskva

Moskva indeholder mange store gamle industriområder som Serp & Molot, der i fremtiden også skal omdannes. Jonas Upton-Hansen fortæller, hvordan tegnestuens tætte samarbejde med LDA Design i den forbindelse har vakt stor interesse, og helt konkret betyder, at tegnestuen nu arbejder på endnu en masterplan for et andet område i storbyen.

”Du kan ikke lave de her store byudviklingsprojekter uden at tænke byliv med fra starten. Derfor så vi en stor konkurrencefordel i at teame op med nogen, som er specialiserede i netop de udendørs byrum, hvilket også har vist sig at bære frugt. Vi oplever stor efterspørgsel efter erfaring med bæredygtig byomdannelse samt kombinationen af byparker og spændende arkitektur,” forklarer Jonas Upton-Hansen.

Første spadestik i Serp & Molot blev taget februar 2016, og når hele projektet står færdigt i 2021, vil der være opført 1,8 millioner nye kvadratmeter på området til en samlet investering på 3 milliarder dollars. Bag projektet står Moskvas bystyre og Donstroy Invest, som ejer grunden.

Fakta

·         Serp & Molot er et mixed use-projekt på 58 hektar / 1,8 millioner m² bebygget areal

·         Projektet indeholder både beboelse, butikker, kontorer, restauranter, en bypark og et shoppingcenter

·         Bygningerne har en højde på 35-100 meter

·         Projektet blev påbegyndt i februar 2016 og forventes at stå færdigt i 2021