3XN vinder universitetsbyggeri i Stuttgart

3XN vandt opgaven om et nyt universitet i Stuttgart - konkurrencen havde deltagelse af hele 25 arkitektvirksomheder og over 130 havde ansøgt om prækvalifikation

 
Ved et nyligt pressemøde offentliggjorde rektor for Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW), at universitetets kommende bygning for teknisk fakultet ville få en dansk arkitekt. Konkurrencen havde deltagelse af hele 25 arkitektvirksomheder og over 130 havde ansøgt om prækvalifikation.

Ambitionen for kommende teknisk fakultet er at være er fyrtårnsprojekt for akademisk læring – et innovativt og produktivt studiemiljø, hvor studerende, undervisere og repræsentanter for erhvervslivet mødes.

Transparens og kommunikation har været nøglebegreber i 3XN’s vinderprojekt, der er udformet som et "vertikalt campus", der skal understøtte universitetets målsætninger omkring selvbevidsthed, innovation, funktionalitet og lønsomhed. Den fremtidsorienterede fakultetsbygning samler på symbiotisk vis en række institutter, der hidtil har været spredt rundt i byen.

Bygningen er placeret tæt på Stuttgart centrum mellem en række universitets- og uddannelsesinstitutioner, beboelsesejendomme og grønne områder, hvilket giver potentiale for, at bygningen kan understøtte et rigt og aktivt byliv. Dette potentiale understøtter bygningen ved at efterlade plads til nye solrige byrum i form af tre forpladser, som bl.a. vil give mulighed for udeservering fra fakultetets café.

Den femkantede bygning har en åben og transparent facade inddelt i en række horisontale bånd, som ved forskydning markerer indgange og danner overdækninger og tagterrasser til ophold. Dette greb tilfører desuden bygningen identitet og et skulpturelt udtryk.

Det centrale atrium i bygningens midte har en række funktioner: Det er et socialt mødested, der også letter orienteringen for bygningens brugere. Sammen med vindeltrappen, der går helt til toppen af atriet skabes endvidere vertikal kommunikation mellem alle etager og funktioner.

Et vigtigt element for den sociale interaktion er "broen" – et forbindelseselement for alle tre hovedindgange, der med sin centrale beliggenhed også kan anvendes som overordnet gennemgang.

Ruminddelingen af de enkelte etager er designet med henblik på at sikre, at de enkelte rum, har så mange anvendelsesmuligheder som muligt – på tværs af de forskellige fagdiscipliner.

Fakta:

Adresse: Hegelstraße70174 Stuttgart, Deutschland

Bygherre: Delstaten Baden-Württemberg, Vermögen und Bau, Amt Schwäbisch Gmünd

Funktion: Uddannelse, universitetsbygning

Brutteareal: 25.000m2 / nettoareal 15.000 m2

Kapacitet: 2.500 studerende

Budget: 57.000.000€