Nye og skrappere EU-krav til brandglas

I takt med at de nye europæiske normer for brand er trådt i kraft, skal moderne brandglaskonstruktioner kunne stille med en samlet funktionstest

I takt med at de nye europæiske normer for brand er trådt i kraft, skal moderne brandglaskonstruktioner kunne stille med en samlet funktionstest. Dermed er det slut med regionaliserede vilkår, som tidligere i højere grad kunne acceptere en lokal principopbygning.

Det påpeger Wallmakers, der er en førende leverandør af innovative og ikke mindst bæredygtige glas – og vægløsninger.

- De færreste ved, at profilsystemer skal være testet med glas fra en specifik leverandør. Det betyder at man ikke uden nye udfordringer kan købe rammer og glas fra andre leverandører end netop dem, som den pågældende løsning er testet med, påpeger direktør Anne Brems-Pedersen, Wallmakers A/S.

- Brandglas udføres med en gelé, som kan give forvrængede udfaldskrav på gennemsigtigheden i glasset. Derfor er det endnu vigtigere at vælge en glasproducent, som har styr på såvel produktion som afprøvninger og kvalitet; ellers kan man få nogle uheldige oplevelser med det endelige resultat, argumenterer Anne Brems-Pedersen.

Som leverandør af brandglassystemer bliver Wallmakers ofte udfordret på dimensioner. Ruder af brandglas er ofte ekstremt tunge – helt op til over 100 kg pr. kvm. Det kræver særligt grej og kompetencer at skulle håndtere den slags tonnage i omgivelser, som ofte er vanskelige og stiller sikkerhedsmæssigt store udfordringer. Det bør der tages højde i forbindelse projekteringen, lyder det gode råd.

Wallmakers oplever ofte kundernes usikkerhed om brandsikring af tilstødende bygningsdele, ligesom mange er mindre opmærksomme på, at gulv og loft under og over brandglaspartiet er en del af konstruktionen og skal brandsikres på lige fod med glasset.

Anne Brems-Pedersen: – Tænk også på, at beslagene på brandglaspartierne – som låsekasser og slutblik mv. – etc. bør være brandtestet sammen med systemet! Det giver nogle helt særlige udfordringer på det skandinaviske marked, hvor vi i Danmark insisterer på at anvende et andet låsesystem end resten af Europa.

Foto:Brandglaspartier i byggeri på Teknologisk Institut i Tåstrup, udført af Wallmakers A/S.

På byggeplads.dk kan du læse mere  i vor tema-sektion om brandsikring