Brandisolering af stål med gips og stenuld

I fremtidens slankede bygningskonstruktioner vil brandsikring blive en særlig udfordring. Den imødekommer flere producenter dog gerne

Bygninger, som i dag rejser sig i beton og murværk, vil i fremtiden adoptere fremgangsmåder fra højhusbyggeriet og i stigende grad anvende stål stil de bærende konstruktioner.

Det sker for at minimere materialeforbrug, bruge nogle, der er mindre energiforslugne i produktionsfasen og for at optimere nettoudnyttelsen af det bebyggede areal. Stålkonstruktionerne stiller nye krav til brandisoleringen, kan man læse i Bygningsreglementet. Stål brænder ikke, men ved temperaturer over 500°C, som typisk opstår under en brand, reduceres stålets bæreevne; det bliver ustabilt. Derfor skal stålkonstruktioner brandisoleres; bærende stål af betydelige dimensioner ‘pakkes ind’ i enten gips, stenuld eller gipsens slægtning, kalciumsilikat.

Førende producenter af pladesystemer af gips har gode bud på brandisolering af stål. Der produceres i plader på 1250 mm og op til 25 mm tykkelse, som vil kunne holde stand mod en brand i op til to timer (R120). Som tilbehør produceres et program af clips, profiler og spartelprodukter, specielt udviklet til at levere op til brandsikringskravene.

Lignende udviklingsbestræbelser ligger bag andre brandgipsplader, hvis brandbeskyttelse bygger på et indhold af 20 pct. kemisk bundet vand. I forbindelse med brand frigives vandet i form af damp. Dampen holder temperaturen nede på 100°C, så længe processen er i gang. De bedste af brandgipsprodukterne er tykkere end de traditionelle og har en anden sammensætning. Pladerne vil fortsat beskytte stålet efter, at vandet er fordampet, fordi brandgipsen bliver siddende på stålet som et tykt isoleringslag. Det giver brandbeskyttelse i op til 120 min., afhængig af dimension og konstruktion.

Kalciumsilikat

Gips er kalciumsulfat. Slægtningen hedder kalciumsilikat og har tilsvarende brandhæmmende egenskaber. Den markedsføres herhjemme af flere udbydere, som også har et løbende udviklingsarbejde i gang. De brandhæmmende plader afviser fugt og rådner derfor ikke, og de kan efterbehandles til anvendelse i klimaskærmen. Kalciumsilikat produceres f.eks. i plader 1220 x 1000 og 1220 x 2040 mm, tykkelsen kan være fra 22 op til 50 mm. Anvendelsesområderne kan være vægge og lofter, men altså også udvendige flader som klimaskærmen.

Pointen er, at brandgips i denne form præsenteres som ubrændbar og derfor klassificeres i den højeste brandklasse A.

Stenuld

Stål kan også brandisoleres med stenuld af samme familie som den, der bruges til termisk isolering i klimaskærmen. Visse producenter lover helt op til fire timers beskyttelse mod brand (R240)! Det er en høj ydelse efter en speciel opskrift, som alle udbydere holder meget tæt til kroppen. Valget af produkter og løsninger baseres på de aktuelle krav til isoleringstiden (R), tykkelsen og de mekaniske egenskaber. Efterbehandling kan finde sted på en mønstret overflade eller med en ubrændbar belægning af glasvlies.

Brandpaneler udbydes også af industrielle udbydere med speciale i præfabrikerede moduler. Her vil man i reglen møde modulære systemer med en beklædning af stål, isoleret med brandhæmmende stenuld. Med tre – eller firesidet brandeksponering opnås værdier fra R30 til R120.

Foto: Stål bliver fremtidens bærende konstruktioner. Stålet kan brandbeskyttes med en række produktfamilier.