Danske arkitekter mest nyskabende

Dansk arkitektur er den mest innovative i Norden, og i Europa er det kun Holland, der er bedre end Danmark til at bygge innovativt, viser rundspørge blandt 100 svenske arkitekter

Danmark er det land i Norden, der er bedst til at skabe innovativ arkitektur - ihvert fald ifølge en nylig svensk undersøgelse blandt 100 svenske arkitekter, hvor overbevisende 91 pct. af de adspurgte giver Danmark topplacering i Norden. Efter Danmark følger Finland og Norge, mens Sverige får bundplacering. Sammenlignet med resten af Europa er det kun Holland, der er bedre end Danmark til at bygge innovativt, viser rundspørgen, gennemført af analysebureauet PFM Research for Cembrit i Sverige.

I Danmarks største arkitektfirma Arkitema er man ikke overrasket over resultatet af den svenske undersøgelse. Ifølge kommunikationschef i Arkitema Holger Dahl er danske arkitekturtraditioner anerkendte over hele Norden, og det er medvirkende årsag til, at Arkitema i dag har stor succes på det svenske og norske marked.

- Resultatet af den svenske undersøgelse er markant, men det flugter helt og aldeles med vores egne analyser og erfaringer. Dansk arkitektur har et stærkt omdømme, og vi venter også i de kommende år at have mange aktiviteter på det skandinaviske marked. Vi har siden 2007 haft kontor i Stockholm, og i Norge, hvor vi lige nu arbejder på tre sygehusprojekter, og vi har oprettet et projektkontor i Sarpsborg, forklarer Holger Dahl.

Mens Danmark kåres som det bedste land til at skabe innovativ arkitektur, kårer de svenske arkitekter Sverige som det dårligste land i Norden og et af de dårligste lande i Europa. Som forklaring på bundplaceringen peger arkitekterne primært på, at projektøkonomien i mange byggerier er for snæver samt, at manglende visioner hos bygherrerne og en generel konservatisme i byggebranchen bremser udviklingen af den gode arkitektur.

De svenske arkitekter har også vurderet, hvilke af de nordiske lande, der er bedst til at drive udviklingen inden for bæredygtigt byggeri, og her får Sverige til gengæld førstepladsen, mens Danmark må nøjes med andenpladsen efterfulgt af Norge og Finland.