Arkitekt:Aarhus Ø er mere en hotelby end en rigtig by

Arkitekt Jan Gehl er stærk kritisk over byudviklingen på Aarhus Ø: en god udsigt og en seng at sove i, men så heller ikke meget mere

Jan Gehl er stærkt kritisk over byudviklingen på Aarhus Ø. Det er mere en hotelby end en rigtig by, lyder det fra den verdenskendte arkitekt, som gæster Building Green Aarhus til maj.

Arkitekt Jan Gehl er verdensberømt for at sætte det gode byliv på dagsordenen. Verden over har han omdannet menneskefjendske kvarterer til grønne oaser fyldt med byliv, cyklister og gående. Jan Gehl har udgivet otte bøger på mere end 50 sprog, og selvom han for længst har passeret de 80, er han stadig eksperten, mange tyr til, når de skal finde formlen for den gode by. Men trods den omfattende viden bliver der stadig bygget kvarterer i Danmark, hvor bylivet ikke har en chance:

  • Dansk boligbyggeri deler sig i to grupperinger. Der er hotelbyggeriet og boligerne, hvor du kan bo hele livet. Hotelbyggeriet er et sted, hvor du får en god udsigt og en seng at sove i, men så heller ikke meget mere. Du trækker dig væk fra verden i din egen egoistiske boble, og du er helt på spanden, hvis du brækker benet, bliver gammel, får børn eller en hund. Sådan et sted er Aarhus Ø, siger Jan Gehl.

Tæt, lavt og ingen vind

I modsætning til det høje forblæste hotellignende byggeri på Aarhus Ø, står de gamle rækkehuse i Dragør. Her er det rart at leve i alle sæsoner og alle dele af livet. Her har du mere at gøre med naboerne, børnene kan let lege med de andre på vejen, og når du går tur med hunden, får du oplevelser med hjem. Det er let at indgå i forpligtende og uforpligtende fællesskaber med naboerne.

  • I de høje huse kommer du meget mindre ud end i de lave huse. Hvor er de dejlige promenader i Aarhus Ø, hvor du absolut må hen hver dag for at drikke en kaffe. Hvor er der ting i fællesrummene? De meget formelle boulevarder indbyder ikke til meget andet end at gå hjem og sove, siger bylivseksperten.

Højt og blæsende

Spørger man Jan Gehl, er det fjollet, at vi har bygget så mange højhuse i Danmark i de seneste år. For højhusene forværrer vores klima. De gør det mere koldt og blæsende, hvor vi i stedet skulle bygge, så vi reducerede vind og fik mere varme.

  • I Danmark kan vi bygge på en måde, så klimaet bliver en god del bedre, og vi kan bygge så det bliver meget værre. I Ebeltoft, Dragør og Gudhjem ligger husene tæt. De er bygget med skråtage, så vinden farer hen over bygningerne, mens solen kommer ned og varmer op mellem husene. Her er klimaet, som hvis du bor i München. I Aarhus Ø derimod skaber de høje huse mere skygge og mere vind. I gadeplan kan vinden blive op til fire gange stærkere end på marken ude ved siden af. Vinden køler, så vores lokale klima bliver koldere, siger Jan Gehl.

Et lunere lokalt klima betyder, at vi skal bruge mindre energi på at varme husene op, vi får mere lyst til at tage cyklen i stedet for bilen. Vi er mere udenfor og bruger vores krop, så vi bliver sundere og stærkere. Argumenterne imod højhusene er til at tage og føle på, mener Jan Gehl:

  • Vi kan få vinden til at forsvinde, og vi kan forstærke vinden. Det ved vi. Hvis du spørger folk, vil du helst have solskin og varme eller skygge og vind, så ved vi jo godt, hvad svaret er. Så hvorfor bygger vi ikke, så vi får bedre byliv, klima og livskvalitet?

Bliv klogere på Jan Gehls betragtninger over byliv, boliger og klima, når han gæster Building Green Aarhus på Scandinavian Congress Center den 4. maj 14.20