College360

:
oktober 2019
College360 - facade

Den spektakulære facade på College360, hvor klare glasruder leger med orange polycarbonatplader.

College360 - kokkeskole

Kokkeeleverne er som nogle af de første rykket ind i den nye skole. Allerede i august tog de det imponerende uddannelseskøkken i brug.

College360 - trappe

Skolen er tænkt som en kulturinstitution, der skal blive en integreret del af Silkeborg.

College360 - tag

Visionen har været at skabe en bygning, der ikke kun funktionelt, men også arkitektonisk beriger Silkeborg.

previous next

Komplekst skolebyggeri

På College360 i Silkeborg skal man uddanne alt fra autolakerere til kokke. Den mangfoldige anvendelse af bygningen har kun skærpet de i forvejen store krav til el- og vvs-entrepriserne

Byggefakta

College360
Bredhøjvej 8
8600 Silkeborg
Danmark

Bygherre:
College360
Arkitekt:
Årstiderne Arkitekter A/S
Ingeniør:
Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma A/S
Andre aktører:
EMR Murer & Entreprenør A/S
Areal:
25000 kvm.
Byggesum: 
320 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2017 - oktober 2019

Den gamle, utidssvarende skolebygning er revet ned, og Teknisk Skole Silkeborg har opført en helt ny skole, der bærer navnet College360. Det nye byggeri på godt 25.000 kvm omfatter uddannelsesfaciliteter, administration, fællesarealer, multisal og cirka 80 elevboliger med plads til 160 elever.

Rambøll Danmark A/S er bygherrerådgiver på College360. Årstiderne Arkitekter – Part of Sweco har varetaget total- og arkitektrådgivningen med Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma som underrådgiver. Byggearbejdet er udført i stor- og fagentrepriser.

I College360 har Teknisk Skole Silkeborg samlet alle sine uddannelser i én bygning. Den nye skole rummer afdelingerne Auto, Håndværk & Design, Hotel & Restaurant og EUX. Her uddanner skolen blandt andre mekanikere, autolakerere, smede, murere, malere og kokke.

Skolen er tegnet med åbne arbejdsområder, så murerlærlingen kan se, hvad kokkeeleven står og snitter. Med en smidig teknologi kan man folde værksteder og laboratorier ud og ind eller sætte dem sammen efter behov.

Ekstraordinære krav

De mange forskellige funktioner samlet under ét tag har ikke blot stillet store krav til integreret design og fleksibilitet. I byggefasen har det også budt på store faglige udfordringer og helt ekstraordinære krav i forbindelse med el- og vvs-entrepriserne. Begge entrepriser er udført af virksomheden Henning Mortensen Silkeborg A/S.

– Det har været en udfordrende og super spændende opgave, der har givet os hår på brystet. Der sker noget nyt i hvert eneste lokale, som vi har skullet forholde os til, siger Martin Klein, der har været projektleder på vvs-entreprisen.

Det er et billede, som hans kollega René Nielsen kan nikke genkendende til.

– Det har været en usædvanlig kompleks opgave, hvor rigtig mange ting har grebet ind i hinanden. Jeg har gennem hele perioden haft mellem 10 og 30 elektrikere på opgaven, og jeg har selv haft fast kontor på byggepladsen for at være tæt på montagearbejdet og beslutningsprocesserne, siger René Nielsen, der har været projektleder på el-entreprisen.

Kæmpemæssigt anlæg

De to projektledere fra Henning Mortensen arbejdede på hver deres entreprise i godt halvandet år.

– Vi har bygget hele fjernvarmeanlægget. Jeg har aldrig tidligere lavet et anlæg, der er så stort, men det er også en kæmpemæssig bygning, der skal varmes op. Anlægget er skræddersyet til skolen og kan styres elektronisk. Det er programmeret med de temperaturkrav, der er til de forskellige lokaler, forklarer Martin Klein.

Han fortæller, at vvs-entreprisen blandt meget andet også omfatter levering og montering af et solvarmeanlæg og et jordvarmeanlæg. Begge anlæg er primært beregnet til undervisningsbrug. I alle skolens værksteder er der etableret adgang til trykluft, og i malerkabinerne er der mulighed for åndedrætsluft. I farvelaboratoriet, hvor eleverne blander maling, er der installeret et ventilationsanlæg med naturgasbrænder.

– Vi har selv projekteret hele naturgasinstallationen, der kan levere 25.000 kW. Det er nok til at opvarme over halvdelen af alle parcelhusene i Silkeborg. Installationen skal blandt andet drifte otte sprøjtekabiner til autolakering samt bunsenbrænderne i fysiklokalet. Brænderne virker først, når læreren sætter en nøgle i bordet og aktiverer anlægget. Ellers har eleverne ikke adgang til gassen, forsikrer Martin Klein.

Nok at se til

På samme måde har el-entreprisen omfattet en række opgaver med afsæt i bygningens fremtidige anvendelse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 5

Ungdomsbolig

Aarhus Kollegiet

Fællesskab i flere niveauer

Domicil

Candynavia

En rund og en firkant

Uddannelsescenter

College360

Komplekst skolebyggeri

Bolig

Havglimt

Havleje

Skole

Lindbjergskolen

Skole med aktivitetstorv

Sport

Nyt Helsingør Stadion

Førstedivisions stadion med plads til udvidelse

Bolig

Risskov Brynet – Område 1 og 2

Aarhus’ længste facade

Bolig

Rygaard Park, etape 1 og 2

Bygget til velvære

Plejecenter og genoptræning

Sankt Joseph

Ældreliv bag klostermure

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Bynært sygehus med nuanceret facade

Domicil

Tresu Group

Industribyggeri med klassisk betonfacade i stort format

Bolig

Trylleskoven II

Almene boliger i høj kvalitet

Offentlige kontorer

Vejen Rådhus

Rådhus i nye klæder