Nyt Helsingør Stadion

:
oktober 2019
Nyt Helsingør Stadion - lounge

Loungeområdet er indrettet i et råt look, hvor de rå betonvægge, farven sort og mørke akustikloftsplader dominerer. Her er plads til 550 mennesker.

Nyt Helsingør Stadion - vinduesparti

Fazade ApS har leveret facade, døre og vinduer i den udvendige facadeskal. Der er benyttet sinusplader i ral 9010.

Nyt Helsingør Stadion - facade

Tribunebygningen har fået en krumning i bananform. Ude buer den mere end inde fra stadion.

Nyt Helsingør Stadion - tribunebygning

Tribunebygningen er med integreret kiosk i begge de buede ender. Totalrådgivningen er varetaget af Nova 5 arkitekter i samarbejde med Elkiær + Ebbeskov.

Nyt Helsingør Stadion - siddepladser

Helsingør Nyt Stadion rummer 1.000 siddepladser og 3.000 ståpladser. J. Langkjær Stålbyg A/S har projekteret, produceret og monteret stålentreprisen.

previous next

Førstedivisions stadion med plads til udvidelse

I Helsingør har man fået bedre samling på idrætsaktiviteterne ved at bygge et nyt stadion ved siden af eksisterende idrætsfaciliteter

Byggefakta

Helsingør Stadion
Gl Hellebækvej 65
3000 Helsingør
Danmark

Bygherre:
Helsingør Kommune
Bygherrerådgiver:
Dines Jørgensen & Co. A/S
Totalrådgiver:
Nova5 Arkitekter A/S
Arkitekt:
Elkiær + Ebbeskov Arkitekter ApS
Hovedentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Lyngkilde A/S Rådgivende Ingeniørfirma
Andre aktører:
Møller & Grønborg
Areal:
2425 kvm.
Byggesum: 
81 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2018 - august 2019

Det er nok for meget at sige, at Nyt Helsingør Stadion rent udseendemæssigt smelter sammen med de eksisterende idrætsfaciliteter, der bl.a. tæller Helsingør Hallen på Gammel Hellebækvej. For det gør det nye stadion ikke. Helsingør Hallen er en midaldrende sag, der tidligere på året kunne fejre 50 år. Og selv om det jo ingen alder er, så ser hallen ud som om, den har ladet stå til i løbet af de 50 år. Det bliver ikke mindre tydeligt, når der så flytter en ung og muskuløs sag, som Nyt Helsingør Stadion, ind ved siden af. Kontrasterne klinger, som lyden af to krystalglas mod hinanden versus et øl-plasticbæger, der bliver trådt på, efter det er tømt. Det er selvfølgeligt muligt at ændre, da området kan videreudvikles og udvides med byens borgere over tid.

Det er Helsingør Kommune, der har opført det nye stadion, som har førstedivisions status. Det havde byens hold FC Helsingør også indtil forrige sæson, hvor klubben måtte rykke ned i andendivision. Det var andet år i træk, at byens stolthed måtte en tak nedad. Stadionet skal dog ikke kun benyttes til eliten, men også til breddesporten alle ugens dagtimer. Det er fodbold og fællesskab. Det nye stadion erstatter det snart 100 år gamle stadion på Nordre Strandvej, der skal udvikles til boligformål.

Det nye stadion er med overdækket tribune med 1.000 siddepladser og har en kapacitet på 4.000 tilskuere. Totalrådgivningen er varetaget af Nova 5 arkitekter i samarbejde med Elkiær + Ebbeskov, Møller & Grønborg arkitekter har været landskabsarkitekter og Lyngkilde rådgivende ingeniør. Cubic Group A/S har varetaget byggeledelse og arbejdsmiljøkoordinering, mens byggearbejderne er udført af B. Nygaard Sørensen som hovedentreprise.

Åbent og lukket rum

Nova 5 arkitekter har med Nyt Helsingør Stadion forvandlet deres ideer til et stadion, der glider ind i landskabet uden at blive en klods midt i det hele. Her er skov og golfbaner, den gamle hal og natur.

– Vi har udnyttet det terrænspring, der var i forvejen, så stadionet føjer sig efter naturen. Det betyder, at stadionet har en nedsænket arena med alle omklædningsfaciliteter, der delvis ligger i kælderniveau ud mod banen og altså også i baneniveau, fortæller projektleder Thomas Dahl, Nova5 og fortsætter:

– Vi har lavet et åbent rum, der samtidig er lukket for at skabe den intimitet, der skal være i et stadion. Og så har vi ønsket at skabe noget let – næsten med en pavillonagtig karakter. Vigtigt har også været, at stadionet rummer elementer, der gør det muligt at bygge ud på sigt til Superliga.

Bløde former

Den hvide tribunebygning er med loungeområde, omklædningsfaciliteter, kontorer, kommentatorboks og integrerede kioskfunktioner i hver ende af bygningen samt billetsalgsluge. Enkelt og præcist. Set oppefra er bygningen nærmest bananformet med runde ender, der giver bygningen en blød form, der adskiller sig fra den firkantede fodboldplæne. Bygningen er spejlet om sin egen akse, og det giver to identiske fløje. Udefra runder den mere end inde på selve stadionet. Ståpladserne på den modsatte side er også i let en buet form og har altså samme udtryk som tribunebygningen. Fra tribunebygningen fortsætter et kraftigt, hvidt trådhegn hele vejen rundt som et selvstændigt element, der rammer stadionet inde. 179 hvide stolper med lys på toppen følger med vejen rundt, mens fire 35 meter høje hjørnestandere sender ”firkantet” LED-lys ned på banen. Det betyder, at LED-belysningen er designet til at holde lyset inden for banen, så lysforureningen af omgivelserne bliver mærkbart nedsat.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 5

Ungdomsbolig

Aarhus Kollegiet

Fællesskab i flere niveauer

Domicil

Candynavia

En rund og en firkant

Uddannelsescenter

College360

Komplekst skolebyggeri

Bolig

Havglimt

Havleje

Skole

Lindbjergskolen

Skole med aktivitetstorv

Sport

Nyt Helsingør Stadion

Førstedivisions stadion med plads til udvidelse

Bolig

Risskov Brynet – Område 1 og 2

Aarhus’ længste facade

Bolig

Rygaard Park, etape 1 og 2

Bygget til velvære

Plejecenter og genoptræning

Sankt Joseph

Ældreliv bag klostermure

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Bynært sygehus med nuanceret facade

Domicil

Tresu Group

Industribyggeri med klassisk betonfacade i stort format

Bolig

Trylleskoven II

Almene boliger i høj kvalitet

Offentlige kontorer

Vejen Rådhus

Rådhus i nye klæder