Porthuset og Købmandsgården

:
oktober 2019
Porthuset og Købmandsgården – beplantning

Købmandsgården og Porthuset er byens boliger, men det grønne miljø er fremherskende gennem en bevaret beplantning på stedet, der giver husene et ”indfødt” udtryk og mere alder, end de har.

Porthuset og Købmandsgården – køkken

De åbne og transparente boliger er udstyret med lækre køkkener og kogestationer med bl.a. et emfang, type 145 AER Stripe fra Exhausto A/S, der også varetager den øvrige friskluftsventilation.

Porthuset og Købmandsgården – gårdrum

Gårdrummet til ejendommen Købmandsgården ligger i førstesals højde med delvist overdækkede partier. Projektet er styret af Dades sammen med bl.a. arkitektfirmaet Mangor & Nagel.

Porthuset og Købmandsgården – altaner

Boligerne udmærker sig ved alle at tilbyde rummelige altaner (i stuen findes terrasser), der er produceret og monteret i en totalproces af Windoor Danmark A/S.

Porthuset og Købmandsgården – murværk

G.V.L. Entreprise A/S har færdiggjort første etape af det omfattende boligprojekt med Porthuset, hvis boliger næsten alle er udlejet. Murværket veksler i farver mellem rødt og gråt.

Porthuset og Købmandsgården – facade

Boligprojekterne Købmandsgården og Porthuset er udviklet til ejendomsselskabet Dades på et af de mest centrale knudepunkter i Bagsværd og tilpasser sig byen med varieret murværk.

previous next

Høje Bagsværd

Boligprojekterne i Hovedstaden fortsætter med at vokse i takt med efterspørgslen på lejligheder til leje. Nu går væksten i højden. Det er Bagsværd Bypark er vellykket eksempel på

Byggefakta

Porthuset og Købmandsgården
Vadstrupvej 21
2880 Bagsværd
Danmark

Bygherre:
Dades A/S
Bygherrerådgiver:
Lendager Arkitekter ApS, Sophienberg Ejendomsudvikling A/S
Arkitekt:
Mangor & Nagel A/S
Totalentreprenør:
G.V.L Entreprise A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen Rådg. Ing. A/S
Andre aktører:
Exhausto
Areal:
17000 kvm.
Byggesum: 
275 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2017 - september 2019

Historikerne mener at vide, at Bagsværd betyder ”bakke eller skråning med fyrretræer”. Det er ganske betegnende for området nordvest for København. For Bagsværd var indtil for 100 år siden dansk landbrugsland; men så kom jernbanen til Bagsværd (1906) og dermed også storbyens ekspansion. Fra at være bøndernes landsby blev Bagsværd en station på Slangerup-banen og i det åndedrag en forstad til København.

Alligevel er bydelens udvikling sket stille og roligt siden og uden byggeprojekter af de helt truende proportioner. Modsat naboen Gladsaxe, hvis kommune Bagsværd ligger i, som allerede i 60’erne fik sine ”Høje” boliggiganter, udmærker Bagsværd sig mest ved mange villaområder og tæt-lav bebyggelse. Der er undtagelser med ganske tætbefolkede kvarterer med almenboliger, men den gennemsnitlige udviklingskurve har været flad.

Indtil nu.

For måske er dette byggeprojekt starten på en ny ”høj” epoke i Bagsværd: Købmandsgården med ti etager; Porthuset med otte.

Forhistorien er, at ejendomsselskabet Dades i 2016 overtog et projekt fra Sophienberg Gruppen med boliger og blandet erhverv. Projektet gik dengang under navnet Solhusene og Købmandsbyen; det blev siden ændret til Bagsværd Bypark.

Lokalplanen åbner for byggeri i op til ti etager; den byggeret udnyttes nu fuldt ud af et tilpasset og udvidet projekt, begået af arkitektvirksomheden Mangor & Nagel A/S.

Bagsværd Bypark er dermed en realitet med de første to ejendomme, realiseret i en samlet totalentreprise, som G.V.L. Entreprise A/S har leveret: 154 boliger, næsten samtidig færdiggjorte og alle til udlejning. 71 boliger i størrelser fra 75 til 133 kvm er placeret i Porthuset, der råder over etagehøjder op til 6. sal (7 etager), mens Købmandsgården, der meldes færdig i det sene efterår, rejser sig hele ti etager med 83 lejeboliger og en majoritet omkring de 100 kvm, der anses for at være ideelt til den mindre familie.

Det er adresserne Vadstrupvej, Krogshøjvej og Laurentsvej, der er i spil. Mens Porthuset er placeret langs sidstnævnte med fire opgange, ligger Købmandsgården med sin markante skyline og danner grænse til de to første. Ejendommen har otte opgange.

Historien

G.V.L. Entreprise overtog i 2016 et projekt, der siden Solhusenes dage havde været gennem en del ændringer og justeringer. Resultatet er to ejendomme, opført efter kendte og afprøvede principper: Betonelementer i form af bærende facadevægge, kombineres med søjler og dæk, disponeret i vekslende etagehøjder og med sektioner løftet på søjler som virkemidler for at skabe variation og nedskalering af de iøjnefaldende volumener. Med til at opnå det resultat er også anvendelsen af flere murstensfarver og forbandt på de teglbeklædte elementer.

Ejendommene giver plads for boliger, men også til dagligvarehandel og caféliv.

– Bebyggelsen skal skabe liv i området og ved sin udformning og anlæg invitere til udfoldelse for områdets beboere i alle aldre, oplyser G.V.L. Entreprise. Derfor anlægges også legeplads, løbebane, boldbaner og gårdmiljøer til ophold og samvær i både stueplan og på taget af butikkerne; dermed skabes der aktivitet og mulighed for fællesskab, der gør bydelen til et levende og attraktivt område at bo og færdes i, vurderer G.V.L. Entreprise A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 5

Ungdomsbolig

Aarhus Kollegiet

Fællesskab i flere niveauer

Domicil

Candynavia

En rund og en firkant

Uddannelsescenter

College360

Komplekst skolebyggeri

Bolig

Havglimt

Havleje

Skole

Lindbjergskolen

Skole med aktivitetstorv

Sport

Nyt Helsingør Stadion

Førstedivisions stadion med plads til udvidelse

Bolig

Risskov Brynet – Område 1 og 2

Aarhus’ længste facade

Bolig

Rygaard Park, etape 1 og 2

Bygget til velvære

Plejecenter og genoptræning

Sankt Joseph

Ældreliv bag klostermure

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Bynært sygehus med nuanceret facade

Domicil

Tresu Group

Industribyggeri med klassisk betonfacade i stort format

Bolig

Trylleskoven II

Almene boliger i høj kvalitet

Offentlige kontorer

Vejen Rådhus

Rådhus i nye klæder