Vejen Rådhus

:
oktober 2019
Vejen Rådhus - indgangsdøre

Indgangspartierne med de fleksible karruseldøre er leveret af Record Danmark A/S.

Vejen Rådhus - trappe

De livlige trapper i rådhusets atrium inviterer til at gå på opdagelse i bygningen.

Vejen Rådhus - atrium

Indenfor repræsenterer træet det varme og levende element i kontrast til de hvide flader.

Vejen Rådhus - tagterrasse

Udsigt over kommunen fra den ene af rådhusets tagterrasser.

Vejen Rådhus - aluprofiler

De orangerøde aluprofiler med glas og fyldningsplader på tagterrasserne er leveret af A.S. Facader.

Vejen Rådhus - vinduer

Vinduerne med de orangerøde aluprofiler er leveret af A.S. Facader.

Vejen Rådhus - facade

Omkring hovedindgangene opløses den stramme facade, og der åbnes op ind til det gennemgående atrium.

Vejen Rådhus - torvet

Vejens nye rådhus præsenterer sig flot på byens centrale torv.

previous next

Rådhus i nye klæder

Sider

Byggefakta

Vejen Rådhus
Rådhuspassagen 3
6600 Vejen
Danmark

Bygherre:
Vejen Kommune
Totalrådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Pluskontoret A/S, Arkitekter M.A.A, Transform ApS
Hovedentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
64 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2018 - september 2019

– Vi kender hinanden rigtig godt. Vi har et fint og frugtbart samarbejde, hvor vi hjælper hinanden med at holde fanen højt og fagligheden i fokus. Man er nødt til at være en god samarbejdspartner i den her branche, siger Lars Bendrup.

Han ser Vejens nye rådhus som et billede på kommunen. Et billede, som borgerne kan være stolte af.

– Vi har tegnet et hus, der er sin opgave bevidst. Huset repræsenterer demokratiet. Det rummer udadvendte og symbolladede funktioner som byrådssal og borgerservice, så det skal i sagens natur være et åbent og imødekommende hus. Vi genbruger det gamle rådhus’ placering ved byens torv, og det forpligter naturligvis. Det er et vigtigt sted i byen, siger Lars Bendrup.

Rådhusets facade

Derfor er der gjort meget ud af materialer og håndværk på det nye byggeri, forklarer Lars Bendrup og fortsætter:

– Hos Transform har vi koncentreret vores indsats om facaden og atriet. Rådhuset har fået en klassisk facade med stor symbolværdi. Vi startede med at finde den helt rigtige teglsten, og vores valg faldt på en kølig, blågrå sten med flere nuancer i sig. Det er en flot og spændende sten, hvis kvaliteter i materiale og overflade for alvor kommer frem, når man leger med den, som vi har gjort. Vi har prøvet at få det allerbedste frem i stenen.

De tilbagetrukne vinduer i facaden er med til at give huset karakter. Det fremstår solidt og med tyngde, og det passer ifølge Lars Bendrup godt til et rådhus, der bør være byens flotteste og mest værdige bygning.

– Aluprofilerne omkring vinduerne har vi ligesom bygningens indgangspartier holdt i en varm orangerød farve, der skaber en flot kontrast til de kølige teglsten. På den måde anslår vi to temperamenter. Det kølige og taktfaste over for det levende og sprællende, siger han.

I atriummet

Indenfor i bygningen er det træet på blandt andet gulve og trapper, der repræsenterer det varme og levende element. Det kan man opleve i bygningens gennemgående atrium med indgang fra byens torv mod øst og parkeringspladsen mod vest.

– Vi vil gerne have, at en tur gennem atriet bliver en smutvej gennem byen. Det er en måde, hvorpå vi kan nedbryde barrierer. Vi åbner rådhuset mod byen og inviterer borgerne indenfor i deres eget hus, siger Lars Bendrup.

Mens rådhuset udefra fremstår som et tungt teglhus med klassiske dimensioner, er atriet bag facaden mere legende og dynamisk. De livlige trapper, der inviterer op i huset, er tegnet med en venlig tanke til trapperne på Harry Potters kollegium.

– Atriet bølger lidt fra etage til etage. Det er komplekst, dynamisk og en lille smule uoverskueligt. Men det er alt sammen på den gode måde, siger Lars Bendrup.

Lukket hus

Det var Jørgen Friis Poulsen, der vandt hovedentreprisen på opførelsen af det nye rådhus i Vejen Kommune.

– Vi gik i jorden i februar 2018, og et halvt år senere tog vi fat på elementarbejdet over jorden. Vi byggede en skal af sandwichelementer, hvor vi kunne montere vinduerne uden at være afhængige af det udvendige murerarbejde. Det var en stor fordel for os, at vi kunne arbejde i en lukket bygning samtidig med, at man påbegyndte murerarbejdet udvendigt, fortæller projektchef Gert Jakobsen.

Allerede i januar 2019 kunne han sætte maleren i gang med at spartle væggene. Også tømmeren, elektrikeren og vvs-folkene gik i gang, så snart der var et lukket hus.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 5

Ungdomsbolig

Aarhus Kollegiet

Fællesskab i flere niveauer

Domicil

Candynavia

En rund og en firkant

Uddannelsescenter

College360

Komplekst skolebyggeri

Bolig

Havglimt

Havleje

Skole

Lindbjergskolen

Skole med aktivitetstorv

Sport

Nyt Helsingør Stadion

Førstedivisions stadion med plads til udvidelse

Bolig

Risskov Brynet – Område 1 og 2

Aarhus’ længste facade

Bolig

Rygaard Park, etape 1 og 2

Bygget til velvære

Plejecenter og genoptræning

Sankt Joseph

Ældreliv bag klostermure

Hospital

Sydvestjysk Sygehus

Bynært sygehus med nuanceret facade

Domicil

Tresu Group

Industribyggeri med klassisk betonfacade i stort format

Bolig

Trylleskoven II

Almene boliger i høj kvalitet

Offentlige kontorer

Vejen Rådhus

Rådhus i nye klæder