Fælleskrematoriet for Sjælland, Lolland og Falster

:
juni 2013

Der er kælet for detaljerne ved byggeriet. Enkelt og alligevel værdigt. Som totalentreprenør har Elindco Byggefirma A/S på fornem vis løftet opgaven at opføre det nye fælleskrematorium. Et byggeri, der forståeligt nok, vækker nogle stærke følelser.

Centralt i bygningen, finder man de på en og samme tid imponerende og dramatiske krematorieovne. Det er kun toppen af isbjerget man ser her. Den imponerende teknik, der styrer ovnene er placeret i kælderen.

 

I tilknytning til ovnrummet er indrettet lokaler, hvor de pårørende kan tage den endelige afsked med deres pårørende inden kremeringen.

Hver enkelt af de fem ovne bliver udstyret af disse imponerende, tekniske anlæg, der befinder sig i krematoriets kælder. Fem højteknologiske anlæg, der sikrer, at røgen fra ovnene bliver renset og filtreret, inden den ledes ud.

previous next

Endestation for den sidste rejse

Det nye fælleskrematorium i Ringsted forener på forunderlig vis et værdigt farvel til livet med effektive arbejdsforhold og stordriftsfordele

Byggefakta

Fælleskrematoriet for Sjælland, Lolland og Falster
Kærup Parkvej 1
4100 Ringsted
Danmark

Bygherre:
Fælleskrematoriet for Sjælland, Lolland og Falster I/S
Arkitekt:
Henning Larsen Architects A/S, Jørn Langvad Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Elindco Byggefirma A/S
Ingeniør:
Hansen, Carlsen & Frølund A/S
Areal:
1500 kvm.
Byggesum: 
152 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2011 - april 2013

Nord for Ringsted, tæt på det smukke gamle Kærup Gods, har et nyt og ganske specielt byggeri set dagens lys. Et nyt krematorium er bygget på en 10.000 kvm stor grund, der skal erstatte otte eksisterende krematorier på Sjælland, Lolland og Falster.

Det falder i øjnene, hvordan opgaven med byggeriet er løst med både værdighed, omtanke og streng æstetik. Dermed er de krav indfriet, som bygherren, Fælleskrematoriet, på forhånd stillede. Selve projektet er tegnet af arkitektfirmaet Henning Larsen Architects.

Opgaven med opførelsen af krematoriet blev ved licitation givet til Elindco Byggefirma A/S i totalentreprise. I samarbejde med Jørn Langvad A/S Arkitekter blev projektet ført ud i livet. Første spadestik blev foretaget i oktober 2011, og i april 2013 kunne det imponerende byggeri tages i brug.

Imponerende omfang

Henning Larsen Architects har uden tvivl haft den traditionelle, danske kirkebygning i tankerne, da krematoriet blev udtænkt. Det ser man tydeligt, når man ankommer til bygningen. Et dominerende ‘skib’ med både ‘kor’ og ikke bare et, men to tårne.

Bygningen er udført i betonelementer, beklædt med mursten. De imponerende facader er bygget med lyse grå mursten, brudt af lidt mørkere sten, der skaber en levende og smuk facade. Helheden bliver brudt af store vinduespartier, hvor man kan se de gangarealer, der forbinder de forskellige dele af bygningen. Og, opdager man, når man træder indenfor, omkranser bygningens største og mest centrale rum, ovnrummet.

Hovedindgangen vender mod vest. Her ankommer også kisterne til kremering. De føres direkte til to store rum, med plads til hver 40 kister. Her afventer de den absolut sidste tur til det tilstødende ovnrum, hvor fem store ovne er installeret.

- Krematoriet forventes at foretage cirka 30 kremeringer pr. dag, oplyser Tom Olsen, daglig leder af krematoriet.

Ovnrummet er den markante del af bygningen, der udefra falder i øjnene. Et højloftet rum, der endnu en gang understreger indtrykket af en kirkebygning. Væggene er udført i samme mursten som udenfor. I øvrigt håndstrøgne sten, leveret af virksomheden Curt Andersen A/S, der tillige har haft murerentreprisen på projektet. Stenene er i øvrigt ikke fuldstændig ens. Der er variationer i størrelsen fra sten til sten, hvilket er med til at understrege det særegne spil, der er i murværket i hele bygningen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken