Fælleskrematoriet for Sjælland, Lolland og Falster
Kærup Parkvej 1
4100
Ringsted
Danmark
Nord for Ringsted, tæt på det smukke gamle Kærup Gods, har et nyt og ganske specielt byggeri set dagens lys. Et nyt krematorium er bygget på en 10.000 kvm stor grund, der skal erstatte otte eksisterende krematorier på Sjælland, Lolland og Falster.
Det falder i øjnene, hvordan opgaven med byggeriet er løst med både værdighed, omtanke og streng æstetik. Dermed er de krav indfriet, som bygherren, Fælleskrematoriet, på forhånd stillede. Selve projektet er tegnet af arkitektfirmaet Henning Larsen Architects.
Opgaven med opførelsen af krematoriet blev ved licitation givet til Elindco Byggefirma A/S i totalentreprise. I samarbejde med Jørn Langvad A/S Arkitekter blev projektet ført ud i livet. Første spadestik blev foretaget i oktober 2011, og i april 2013 kunne det imponerende byggeri tages i brug.
Henning Larsen Architects har uden tvivl haft den traditionelle, danske kirkebygning i tankerne, da krematoriet blev udtænkt. Det ser man tydeligt, når man ankommer til bygningen. Et dominerende ‘skib’ med både ‘kor’ og ikke bare et, men to tårne.
Bygningen er udført i betonelementer, beklædt med mursten. De imponerende facader er bygget med lyse grå mursten, brudt af lidt mørkere sten, der skaber en levende og smuk facade. Helheden bliver brudt af store vinduespartier, hvor man kan se de gangarealer, der forbinder de forskellige dele af bygningen. Og, opdager man, når man træder indenfor, omkranser bygningens største og mest centrale rum, ovnrummet.
Hovedindgangen vender mod vest. Her ankommer også kisterne til kremering. De føres direkte til to store rum, med plads til hver 40 kister. Her afventer de den absolut sidste tur til det tilstødende ovnrum, hvor fem store ovne er installeret.
- Krematoriet forventes at foretage cirka 30 kremeringer pr. dag, oplyser Tom Olsen, daglig leder af krematoriet.
Ovnrummet er den markante del af bygningen, der udefra falder i øjnene. Et højloftet rum, der endnu en gang understreger indtrykket af en kirkebygning. Væggene er udført i samme mursten som udenfor. I øvrigt håndstrøgne sten, leveret af virksomheden Curt Andersen A/S, der tillige har haft murerentreprisen på projektet. Stenene er i øvrigt ikke fuldstændig ens. Der er variationer i størrelsen fra sten til sten, hvilket er med til at understrege det særegne spil, der er i murværket i hele bygningen.