Hørkær parcel A

:
juni 2013

Parkhusene består af fire bygninger med tilsammen 55 lejelejligheder. Bygningerne har stor variation i planen, hvilket afspejles i de forskelligartede lejligheder på henholdsvis 115, 85 og 65 kvm.

Alle lejligheder har fra stuen adgang til store syd-, øst-, eller vestvendte altaner.

De store lejligheder på 115 kvm har tre disponible værelser og en stor, åben stue med integreret køkken. Lejlighederne er effektive uden spildarealer.

previous next

Almene boliger i menneskelig skala

Der er langt fra tidligere tiders almene boligbyggeri i form af grå betonbokse til de lyse og venlige boliger i Parkhusene, der er ét blandt flere projekter i en helt ny bydel i Herlev

Byggefakta

Hørkær parcel A
Glødelampen 1-9
2730 Herlev
Danmark

Bygherre:
Herlev almennyttige Boligselskab v/ DAB
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Andre aktører:
Just Pavillon A/S
Areal:
5200 kvm.
Byggesum: 
81 mio. kr.
Byggeperiode:
marts 2012 - juni 2013

På den såkaldte glødelampegrund på Hørkær i Herlev, hvor Philips tidligere producerede glødepærer, har en helt ny bydel med over 300 almene boliger rejst sig. Projektet er resultatet af et meget utraditionelt samarbejde mellem de tre almennyttige boligselskaber Herlev Almennyttige Boligselskab v/DAB, Boligforeningen 3B og Herlev Boligselskab v/KAB.

De tre boligselskaber har i fællesskab købt grunden og opfører i alt seks forskellige byggerier fordelt på 14 byggefelter, der alle er tegnet af anerkendte arkitektfirmaer.

Byggerierne er alle energirigtige, og indeholder flere forskellige typer boliger, der med rimelige huslejer skal appellere til et bredt udsnit af beboere. Husene ligger meget tæt, men har hver deres karakteristiske udtryk, der sammen med de omhyggeligt planlagte udearealer skal sikre liv og variation i det nye område. Alle byggerier opføres samtidig, og vil derfor også blive taget i brug nogenlunde samtidig.

Den nye bydel ligger mellem Ring 3 og S-banen og forbindes mod nord med Herlev centrum med en cykel- og gangbro, der fører over S-banen.

Parkhuse med variation

Den nordligste del af området, kaldet Spindekrogen, rummer Parkhusene, der er opført af NCC for Herlev almennyttige Boligselskab v/ DAB, og tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter i samarbejde med COWI og Henrik Jørgensen Landskab as.

Parkhusene består af fire bygninger på hver fire etager med i alt 55 boliger fordelt på 5.200 kvm. Bygningerne ligger løseligt fordelt omkring en fælles adgangsvej og et fælles gårdrum. To af bygningerne lukker desuden stort set af for den nærliggende S-bane både visuelt og lydmæssigt.

De fire bygninger har meget forskellige planløsninger, alle med fløje og fremspring, der opløser den enkelte bygningskrop i noget mindre massivt.

- Det skaber ikke alene stor varia
-tion i oplevelsen af området, men gør det også muligt at opfylde et af hovedsigterne med projektet, fortæller sagsarkitekt Maria Haremst fra VLA, nemlig at samtlige lejligheder får optimale udsigts- og lysforhold, uanset deres størrelse og placering.

Urbanitet og variation

- Der er bygget meget tæt, men tætheden er med til at skabe en form for urbanitet, hvor man er tæt forbundet med sine omgivelser, siger Maria Haremst.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken