Industriens Hus

:
oktober 2013

I det nordiske mørke er Industriens Hus en helt speciel oplevelse, når ikke bare dele af facaden, men hele facaden anvendes som et vibrerende indslag i byens lysende nat.

Industriens Hus på Rådhuspladsen. Foto: Dragør Luftfoto ApS.

DI bygningens atrium har karakter af aktivitetsgade, overdækket af solreguleret glas på bærende stålkonstruktioner fra Kecon A/S.

 

Vica Wood er leverandør af DI domicilets vidtstrakte trægulve i røget eg, et unika produkt, produceret i Ukraine. Montagen stod P. Rasmussen & Sønner A/S for.

DI husets yderste ‘hud’ af hærdede glaskvadrater, monteret på stålgrid og forsynet med LED belysning har fået tilnavnet ‘Harlekin’. Levering: Skandinaviska Glassystem.

 

Barsmark A/S producerede og leverede højabsorberende akustikpaneler med et grafisk udtryk af hvid laminat på en sort lyddug.

To typer glasfacader fra Skandinaviska Glassystem danner det offentlige forrum, hvor byen spejler sig. Finner af hærdet, lamineret glas er en del af det bærende koncept.

 

previous next

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Dansk Industri er flyttet ind i sit nye domicil på Rådhuspladsen: 41.500 kvm med grafisk præcision, men også med åbent visir og hjertet på rette sted

Byggefakta

Industriens Hus
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V
Danmark

Bygherre:
Hovedorganisationen Dansk Industri
Bygherrerådgiver:
Grontmij A/S
Arkitekt:
Transform ApS
Totalentreprenør:
E. Pihl & Søn A/S
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S, Kemp-Lauritzen A/S
Andre aktører:
Peikko Danmark ApS
Areal:
41500 kvm.
Byggesum: 
775 mio. kr.

Der har endnu ikke været store jubelkor i den anledning; men faktisk er et af hovedstaden Københavns gabende sår nu helet op i den endeløse række af kvæstelser i anledning af metro, forsyningslinjer og almen ekspansion. Og endda er rekonvalescensen sket i skønhed, poesi og empati: Dansk Industri er vendt hjem.

Efter to år i eksil er den magtfulde brancheforening, som forener dansk industris ypperste, atter på plads i den bygning, der har endnu større brandingværdi end selveste Rådhuspladsen.

Industriens Hus

Af samme grund skrives den ellers så eftertragtede adresse – Rådhuspladsen – ikke på snailmail til DI. Højborgen har i fire årtier haft sit eget postnummer.

Med denne statiske omstændighed på plads er vi fremme ved pointen: Intet andet er ved det gamle i Industriens Hus 2013. Hovedorganisationen Dansk Industri har med sit nye domicil fortsat rækken af dybderensende bygningsindgreb i København, nogle, der allerede tæller førende statsinstitutioner, cremen af finanskoncerner og nationens toneangivende kulturscener. Med ny arkitektur tegner de alle konturerne af en demokratiseringsproces, der hylder åbenhed, transparens og et Danmark, hvor få har for meget, færre for lidt. Langt højere bjerge så vide på jord, javist, men her hos os har vi sans for detaljen og for folkestyre i øjenhøjde. Om holdbarhedsdatoen for det udsagn er overskredet, skal vi ikke tage stilling til her.

Nu har magtens korridorer i hvert fald fået ovenlys.

At bygherren bag det kolossale hus tegner en tilsvarende mægtig forsamling af industrielle virksomheder er en kendsgerning; men det har været vigtigt for Dansk Industri i sit valg af arkitektur til 2013-udgaven, at det ikke er et påtrængende budskab. Ikke mindst derfor faldt det forslag i smag, der i 2009 landede på bordet fra den unge og mindre hypede tegnestue Transform Arkitekter. Med arkitekt maa Lars Bendrup som pennefører havde Transform fundet den formel, der skulle til for ikke bare at feje konkurrencens mægtigere kolleger af banen; men i endnu højere grad til at få en mastodont på over 40.000 kvm bruttoareal, fordelt på otte fuldhøje etager, til at artikulere det prominente hjørne med en tiltale, danskerne vil forstå uden at forfalde til magtfuldkommen brynde.

- Samtidig ‘stjæler’ en så stor konstruktion uundgåeligt en luns af byrummet, forklarer Lars Bendrup; det var vigtigt for Dansk Industri at give noget tilbage, så Industriens Hus ikke bare er grænsende til Rådhuspladsen, men bliver en naturlig del af pladsen – og vice versa.

Allemandsland

Den opgave har Transform løst med anvendelsen af flere greb. Det nye hus har bevaret og ekspanderet det betonbaserede grundgrid fra det nu fortidige domicil af Erik Møller Arkitekter fra 1974.

Udvidelsens 17.000 kvm er redegjort med en ekstra etage samt en intensivering af det bebyggede areal. Tillagte etagedæk er udført på bærende konstruktioner af kompositbjælker, den såkaldte Delta, fra Peikko Danmark. Igen er kompositbjælkerne - i alt 4.000 m (!) - valgt fordi kombinationen af stål og beton kan udføres i slankere dimensioner og dermed giver mere plads til de ofte fyldige installationer i et moderne erhvervshus.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken