Holstebro Rådhus

:
juni 2013

Her ser man tydeligt facadebeklædningen med perforerede plader i cortenstål. Råhuset er opført i beton, og i de langsgående betonvægge er der indstøbt køleslanger, der anvender den kolde luft til at køle huset af med indvendigt.

Den nye tilbygning er forbundet til Holstebro Rådhus, opført i teglsten, med en glasinddækket gangbro. Facaden, udført i cortenstål, vil med tiden stå rustrød. Jørgen Friis Poulsen A/S har været hovedentreprenør på opgaven, Sweco Architects A/S har stået for hovedprojekteringen.

Bygningen er præget af stor fleksibilitet med lette gipsvægge, der let kan fjernes, hvis der opstår andre behov. Desuden er der anvendt en del transparente glasvægge (Bo Glas A/S) samt lyse egetræsgulve.

previous next

Luftigt appendix til rådhuset

En tilbygning med fokus på sikkerhed og energivenlighed vil om kort tid stå som et rustrødt appendix til Holstebro Rådhus

Byggefakta

Holstebro Rådhus
Kirkestræde 11
7500 Holstebro
Danmark

Bygherre:
Holstebro Kommune
Arkitekt:
Sweco Architects A/S, Entasis A/S
Totalentreprenør:
Jørgen Friis Poulsen A/S
Ingeniør:
Bascon A/S
Areal:
3200 kvm.
Byggesum: 
32 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2012 - maj 2013

Det er ikke til at se det i dag. Men kommunens nye tilbygning på tre etager tæt på rådhuset og med en forbunden navlestreng i form af en gangbro i første etage vil med sin luftige facade i perforerede cortenstålplader stå rustrød i løbet af efteråret.

Udvidelsen har været nødvendig, fordi der har været udsigt til pladsmangel, og det har fået Holstebro Kommune til at foretage en større udvidelse af de eksisterende faciliteter, blandt andet med nyt jobcenter. Kommunen kunne således i midten af maj tage sit nye kontorhus i brug, der er etableret i tilknytning til byens rådhus.

Kompakt byhus

- Kommunen har fået et kompakt byhus i tre etager med en vis højde og tyngde, der kan matche det nuværende rådhus, samtidig med at de hullede cortenplader giver en filigranagtig facadeoverflade. Med nybygningen er der blevet etableret en ny gade, som er god for byoplevelsen. Bygherre havde et ønske om mange kvadratmeter og havde samtidigt et stramt budget, og det lykkedes faktisk at få enderne til at nå sammen, fremhæver sagsarkitekt Curt Ølgod fra Sweco Architects A/S.

Byggeriet på ca. 3.200 kvm har fået plads til omkring 150 medarbejdere samt faciliteter som mødelokaler og modtagelse for borgere (jobcenter og ydelseskontor). Behovet for nye faciliteter er opstået som følge af, at flere af kommunens funktioner skal samles i forbindelse med kommunesammenlægning og almindelig effektivisering.

Den nuværende bygning vandt den indbudte konkurrence, idet bedømmelsesudvalget fandt, at løsningen gav en let og luftig bygning som kontrast til det nuværende rådhus, der har en mere tung arkitektur.

Totalentreprenør på opgaven har været Herning-firmaet Jørgen Friis Poulsen A/S med Sweco Architects A/S, Entasis A/S og Bascon A/S som rådgivere.

Entasis A/S var tovholder på rådgiversiden frem til myndighedsprojektet, hvorefter Sweco Architects A/S stod for hovedprojektet – i et fint samarbejde, betoner Curt Ølgod.

Fleksibelt og energirigtigt

- Det har været et spændende byggeri, hvor der er opstillet skrappe krav omkring energiforbrug, og samtidig er byggeriet udført under en stram økonomisk ramme, fortæller projektchef Søren Trærup fra entreprenørfirmaet Jørgen Friis Poulsen A/S.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken