Brøndby Nord

:
juni 2013

I Brøndby Nord, der er et af Kay Fiskers sidste projekter, er to 16 etagers højhuse og otte fireetagers lavhuse blevet facaderenoveret.

Arkitekten har skabt variation i de lange facader ved at markere trappeopgangene med enten høje, rektangulære eller som her, runde vinduer for at skabe variation.

Den lave del af Brøndby Nord er domineret af de over 100 meter lange fireetagers blokke, der afspejler den rationelle tankegang og byggeteknik bag det oprindelige byggeri fra 1965-68.

De to højhuse har fået efterisoleret gavlene og området omkring. De sydvendte gavle er blevet forsynet med solceller i næsten fuld højde.

Områderne ud for hver opgang er også blevet opgraderet med bænke og cykelskure i varmt cedertræ.

previous next

Fra eternit til naturskifer

Med en omfattende facaderenovering er et stort boligområde i Brøndby vest for København bragt op til moderne standard både arkitektonisk og energimæssigt

Byggefakta

Brøndby Nord
Brøndby Nord Vej
2605 Brøndby
Danmark

Bygherre:
Brøndby Boligselskab/Lejerbo
Totalrådgiver:
Nova5 Arkitekter A/S
Arkitekt:
Nova5 Arkitekter A/S
Hovedentreprenør:
Enemærke & Petersen A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2011 - juni 2013

Brøndby Nord er et boligområde vest for København fra sidste halvdel af 1960erne. Området består af tre højhuse på 16 etager og 14 fireetagers boligblokke.

Ved et storstilet projekt har to af højhusene og otte af de lave huse med i alt 800 boliger nu fået nye facader og indgangspartier samt renoverede badeværelser.

Projektet blev vundet i indbudt konkurrence af NOVA5 arkitekter as som totalrådgiver i samarbejde med ingeniørfirmaet NIRAS A/S og ThingBrandt Landskab (tidligere Thing & Wainø landskabsarkitekter as), mens entreprenøropgaven gik til Enemærke & Petersen A/S. Lejerbo står som forretningsfører for bygherren Brøndby Boligselskab, og projektet er medfinansieret af Landsbyggefonden.

De resterende syv huse i Brøndby Nord drives af et andet boligselskab, og er blevet renoveret ved en tidligere lejlighed.

Sidste Kay Fisker projekt

Kay Fisker, der tidligere havde bygget højhuse i nærheden i Nygårdsparken, stod for byplanen for hele området mellem Roskildevej og jernbanen. Hans tegnestue fik til opgave at bygge Brøndby Nord til Arbejdernes Andels Boligselskab, der havde fået opgaven overdraget af Brøndby Kommune. Kay Fisker døde dog inden opførelsen gik i gang.

De tre højhuse og 14 lavhuse er opført i 1965-68 og er et meget rationelt byggeri, hvor alle bygningsdele er opdelt i moduler med ensartet højde og bredde. Afstanden mellem de enkelte bygninger var bestemt af byggekranernes rækkevidde, og de meget lange blokke, der dominerer den lave del af byggeriet, skyldes, at de simpelthen var billigere at bygge end f.eks. kortere bygninger, der ligger forskudt for hinanden.

- Den oprindelige byplan var meget mere fragmentarisk og nuanceret, men denne sidste etape er noget mekanisk med de her meget meget lange stokke, der bare synes at fortsætte i det uendelige, og under renoveringen fandt vi sågar rester af kransporene fra opførelsen, siger Jørgen Kreiner-Møller, der er partner i NOVA5 og projekteringsleder af renoveringsopgaven.

Ny klimaskærm og solceller

- Med vores projekt har byggeriet fået en helt anden klimaskærm og dermed lavere varmeregninger og minimal vedligeholdelse i fremtiden – der er virkelig tale om en bæredygtig renovering, fortæller Jørgen Kreiner-Møller.

Sider

Find andre byggerier på oversigtskortet

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2013 nr. 3

Lufthavn

Aalborg Lufthavn

Persienner klarer sollys og flymotorer

Bolig

Brøndby Nord

Fra eternit til naturskifer

Skole

Christiansfeld Skole

Knaldgule facader omfavner skolens historie

Hotel og konference

d'Angleterre

Velkommen, Mr. Springsteen

Bolig

Hasselager

Boligernes styrke ligger i det minimale

Domicil

Hempel

Domicil med hjerte og nerve

Bilhus

Henrik Larsen Biler

Larsens bilparadis

Offentlige kontorer

Holstebro Rådhus

Luftigt appendix til rådhuset

Bolig

Hørkær parcel A

Almene boliger i menneskelig skala

Domicil

Industriens Hus

Magtens korridorer - nu med ovenlys

Bolig

Isbjerget

Isbjerget

Domicil

Lego Innovation House

Danmarks største legeplads som arbejdsplads

Bolig

Strandkanten

Energisk arbejde bag energivenlig elegance

Bolig

Thors Bakke2

Kronen på bakken