Psykiatrisk Center Ballerup

:
maj 2018
Psykiatrisk Center Ballerup - glasgang

Juul og Nielsen A/S har udført konstruktions- og lukningsentreprisen på Psykiatrisk Center Ballerup.

Psykiatrisk Center Ballerup - mødested

Der er etableret fem mødesteder i de fem bygninger. De ligger som ”perler på en snor”.

Psykiatrisk Center Ballerup - facade

Juul og Nielsen A/S har udført konstruktions- og lukningsentreprisen på Psykiatrisk Center Ballerup.

previous next

Psykiatriens Louisiana

Fem bygninger kædet sammen af glasgange danner rammer om forskning og behandling af spiseforstyrrelser hos voksne under navnet PC Ballerup

Byggefakta

Psykiatrisk Center Ballerup
Maglevænget 2
2750 Ballerup
Danmark

Bygherre:
Region Hovedstadens Psykiatri
Bygherrerådgiver:
Kuben Management A/S, Balslev A/S
Totalrådgiver:
Rubow Arkitekter A/S
Arkitekt:
Rubow Arkitekter A/S
Ingeniør:
Norconsult A/S
Andre aktører:
Bang og Linnet Landskab ApS
Areal:
5000 kvm.
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2016 - marts 2018

Har man besøgt Louisiana Museum of Modern Art i Humlebæk, ved man, at museet består af flere bygninger, der er forbundet ved hjælp af glasgange. Og denne parallel kan man sagtens drage til det nye Psykiatrisk Center Ballerup også bare kaldet PC Ballerup.

PC Ballerup omfatter opførelse af ca. 5.000 kvm nybyggeri i fem bygninger i henholdsvis én og to etager kædet sammen af glasgange. Det nye byggeri minder i sin planløsning om Louisiana, der har en lignende arkitektur. Det er Rubow Arkitekter A/S, der har tegnet byggeriet, som passer ind i det nuværende byggeri på Psykiatrisk Center Ballerup.

Region Hovedstaden har valgt at både udvide og delvis ombygge Psykiatrisk Center Ballerup i forbindelse med nedlæggelsen af Psykiatrisk Center Gentofte. I stedet er der skabt samling af spiseforstyrrelsesenhederne. Ny Psykiatri Ballerup etableres som et led i Region Hovedstadens ønske om at give bedre rammer for patientbehandlingen i psykiatrien og for at kunne tilbyde den bedst mulige faglige behandling til regionens borgere. Det betyder, at al behandling af voksne med spiseforstyrrelser samles på PC Ballerup.

Fokus på tre materialer

PC Ballerup rummer mulighed for ambulant, dag- og døgnbehandling med 23 døgnsengepladser og stort ambulatorium. I projektet indgår også café-/kantinefaciliteter, auditorium og mødefaciliteter samt udearealer til ophold, aktiviteter og parkering for personale, patienter og besøgende.

Byggeriet er opført, så det opfylder 2015-kravene til energi, og der er udført døgnrytmebelysning. Der er især lagt vægt på tre synlige materialer, nemlig eloxeret aluminium, fiberbeton og cedertræ.

Juul og Nielsen A/S har udført konstruktions- og lukningsentreprisen. Der er udført skeletkonstruktioner i stål med en efterfølgende kassetteopbygning af facade og tag. Derefter har man monteret vinduer og facadepartier og afsluttet med en facadebeklædning af fiberbeton. Udadtil er det de sort/hvide farver med fiberbeton og aluminium, der dominerer facadebilledet, mens de blødere naturmaterialer er brugt inde og i gårdrum, heriblandt cedertræ.

3D-laserscanning

I forbindelse med konstruktions- og lukningsentreprisen er man løbet ind i, at ståltolerancer og kassettetolerancer ikke har passet helt. For at løse denne udfordring har Juul & Nielsen benyttet sig af 3D-laserscanninger af byggeriet.

– Det er noget nyt, vi har prøvet, og det har været et rigtigt godt værktøj. Her har vi kunnet se, hvor stålet var skævt og efterfølgende kunnet rette det op, så det står, som det skal, fortæller byggeleder Carsten Spuur.

Resultatet af en scanning er en 3D-punktsky, der beskriver de scannede objekter og konstruktioner i 3D.

Arkitektur og landskab der heler

Byggeriet har været forsinket flere gange, men når det står helt færdigt, så er det med fokus på, at også arkitektur og landskab har en helende betydning for patienterne. Der etableres en park og intime atriumgårde, og indvendig er der apteret med varme naturmaterialer, hvor lyset samtidig får mulighed for at trænge helt ind i byggeriet. Der etableres fem karakterfulde mødesteder, som med rumlig forskellighed og markante lysindtag skaber identitet for enhederne i form af blandt andet ”velkomstrummet”, ”biblioteket” og ”pejsestuen”.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen