Linak Runde To

:
maj 2018
Linak Runde To - øverst etage

Den øverste etage i bygningen tilføres ekstra karakter med den skrå tagflade, hvor man udnytter den høje og lave ende forskelligt. Her ses miljøet i den lave ende, hvor de smukke, grå Una Micro tæppefliser fra Egetæpper kommer til sin ret med det rolige og gedigne udtryk.

Linak Runde To - inventar

Kunst, materialer, velvalgt inventar, lys og plads giver sammen med stor transparens et energisk og indbydende miljø i huset.

Linak Runde To - facadeplader

Facadepladerne ind mod atriumgårdene samt ved indgangspartiet er UV-bestandig Cembrit fibercement-facadebeklædning.

Linak Runde To - indgang

Såvel den nyopførte Runde To som den første runde bygning fra 2002 har en karakteristisk mørk facadebeklædning, som bevarer farve og struktur over tid.

previous next

Sorte, runde vartegn i landskabet

Linak A/S har på sin store virksomhedsgrund på Als nu opført endnu en cirkulær domicilbygning – kaldet Runde To

Byggefakta

Linak Runde To
Smedevænget 8
6430 Nordborg
Danmark

Bygherre:
Linak A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
Hoffmann A/S
Ingeniør:
Sloth Møller A/S
Areal:
13000 kvm.
Byggesum: 
150 mio. kr.
Byggeperiode:
april 2016 - december 2017

Linaks nye domicilbygning i to etager udgør den anden store, sorte og cirkulære bygning på grunden, heraf navnet Runde To eller Runde II. Der er tale om en udvidelse på 14.000 kvadratmeter til det store Linak-domicil på Nordals. Lige som den allerede eksisterende Runde I udgør den nyopførte bygning en let skrånende, sort og rund skive i det smukke landskab med ovenlys om aftenen til markering af formen og forskudte bånd af lange vinduespartier, der giver et flot lysindfald og samtidig tilføjer arkitekturen ekstra karakter.

Cirkulært domicil

Linak producerer elektriske lineære aktuatorer og løftesøjler med tilbehør, og den nyopførte domicilbygning opstod ud fra et ønske fra bygherren om en selvstændig bygning, fri af de i forvejen omfattende faciliteter, hvor produktion og administration kan foregå under ét tag med produktionsdelen i den nederste del og administration og stort auditorium i den øverste del.

Regionsdirektør i Hoffmann Byg Vest, Steffen Hansen, fortæller, at Hoffmann er totalentreprenør på projektet, og at der var tale om samme team som ved bygningen af ”Runde I”. Allerede i foråret 2015 havde han en snak med bygherre og ejer af Linak, Bent Jensen, om en påtænkt ny, rund bygning med administration, produktion og auditorium.

Bent Jensen overtog i 1976 som nyuddannet maskiningeniør sin fars maskinfabrik med syv ansatte. Siden har virksomheden udviklet sig til en mildt sagt stor og succesfuld virksomhed i international klasse. Her udvikles og produceres de såkaldte aktuatorer, der kan skabe lineære bevægelser ud fra en roterende elmotor. Dette udnyttes bl.a. i hæve-sænke-borde, elevationssenge, behandlingsstole og ved automatiseringsløsninger i industrien. Linak har på verdensplan 1.900 medarbejdere, hvoraf ca. 1.000 er ansat i Guderup på Als, og med den nyopførte domicil-bygning opnås endnu bedre forhold og plads til administration og produktion, samtidig med at byggeriet markerer en tro på fremtiden og sikrer mange arbejdspladser i det, som nogle ville kalde udkantsdanmark.

– Hoffmann opførte i 2002 Linak Deskline I, som er en stor produktionsbygning suppleret med centrale administrations-faciliteter. Udefra set er det en rund bygning, men den er indvendigt indrettet i et firkantet modulsystem, som gør, at bygningen tit bliver omtalt som ”Den Runde Firkant”, forklarer Steffen Hansen.

Markant hældning

– Runde To-bygningen er ligeledes cylinderformet med skrå afskæring i toppen, men har produktionslokale i den nederste del af bygningen og med otte meter frihøjde, hvor der er lagt et betondæk på 40 cm til adskillelse af produktion og den overliggende etage. Heroppe ligger administrationen, som er opdelt i fire zoner samt auditorium i midten med plads til 500 personer, fortæller Steffen Hansen og fortsætter:

– Der kommer godt dagslys ind i bygningen, dels via vindues­båndene, dels via fire gårdrum med ovenlys og grønne områder samt det smalle bånd langs tagfladen med den karakteristiske skrå hældning. Denne hældning medfører en højdeforskel på fire meter mellem den højeste og den laveste ende af bygningen. I den højeste ende når bygningen 18 meter i vejret. Diameteren på Runde II er 92 meter, mens den er 103 meter for Runde I. Til gengæld er Runde II er højere end Runde I. Den skrå tagflade tilføjer et visuelt plus, både set udefra og indefra, her specielt i det store auditorium. Men derudover har hældningen også den praktiske funktion, at det giver effektiv afvanding fra taget.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen