Latinergården

:
maj 2018
Latinergården - gårdrummet

En del af gårdrummet er hævet over parkeringsarealet og er udformet som bydelens typiske passager. Domkirken ses i baggrunden.

Latinergården - passage

Med den nye helstøbte bebyggelse er der skabt en passage mellem gaderne og et tilhørende gårdrum med den ”Franske trappe”. Gavlmaleriet er Édouard Manets ”Fløjtespilleren”, udført af Andrzej Kowalczyk til Aarhus Festuge 1990.

Latinergården - facader

Latinergården i Aarhus får facaderne pudset hvide og vil derved i endnu højere grad være i dialog med gadens øvrige ejendomme med altaner. Basen med butikker er tydeligt markeret og adskilt fra bygningens krop.

previous next

Moderne funkisboliger

Latinergården med 120 lejligheder, butikker og parkeringskælder er et fint eksempel på, hvordan en moderne bygning føjer sig ind i en klassisk bygningsstruktur

Byggefakta

Latinergården
Paradisgade
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Latins ApS
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S, Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
NRE Construction A/S
Ingeniør:
Balslev A/S
Areal:
10100 kvm.
Byggesum: 
275 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2016 - Februar 2018

Latinerkvarteret i Aarhus er en ældre bydel med mange caféer, små specialbutikker og et populært, kreativt miljø.

At bo i kvarteret er selvsagt også eftertragtet, idet man er omgivet af pittoreske brostensgader og tæt på restauranter, kunstbiograf og butikker. Hvor Latinergården i dag er opført, lå tidligere Maskinmesterskolen, som i dag ligger et andet sted i Aarhus. Skolen lå i Borggade, men gik på tværs af karréen og havde også indgang i Paradisgade. Til det nye boligbyggeri er der lavet en ny lokalplan, der tilgodeser behovet for sol i baggården – og at et stort gavlmaleri i Borggade fortsat er synligt.

I det hele taget har der været store krav til, at bygningen indpasser sig i den omgivende bygningsmasse og gaderum. Maskinmesterskolen var et lukket område, der ikke bidrog til byen, mens den nye Latinergård har givet plads til en passage mellem de to gader og butikker, i gadeplan fortsætter facaderækken med butikker og caféer.

Ny sammenhæng i bydel

Arkitektonisk er bygningen Latinergården på én gang en ny helhed, der giver en fin sammenhæng i kvarteret omkring et nyetableret gårdrum, og samtidig er Latinergården opbrudt i flere dele, som tilpasser sig Borggade, baggården og Paradisgade.

Under bygningen og delvist på terræn ligger et parkeringsområde til 100 biler. I gårdrummet mellem bygningerne er parkeringsarealet skjult med den Franske Trappe. Trappen fører videre til endnu en passage til Paradisgade og er designet til at tage ophold på og nyde solen fra det meste af dagen. En fin lille oase i et offentligt tilgængeligt rum trukket væk fra gaden. Ud over nybyggeri omfatter projektet også renovering af en gulstensbygning i Paradisgade. Vinduerne er blevet større, og en ny bygning er bygget til som en direkte forlængelse, dog i et andet udtryk med mørke teglsten og tagvinduer. Tagetagen i den eksisterende bygning er udnyttet, og bygningen er tilføjet store karnapper og svalegange på gårdsiden.

Facader med omtanke

Borggade er ikke en af de skæve gader med brostensbelægning, men huser tværtimod nogle markante funkisejendomme med lukkede altaner. Latinergården skal for at passe ind i gadens arkitektoniske sprog pudses hvid, når vejret tillader det.

Facadeudtrykket er stramt med repeterende elementer af vindues­partier med altaner og mindre vinduer. Facaden er elegant opdelt med en base til butikker/erhverv og derover en krop. Butiksfacaderne er beklædt med travertin, som bevæger sig omkring indgangspartier og vinduer i et dynamisk bånd. Tagrenden adskiller base og krop, og derved vil nedløbsrør fra tag og altaner ikke løbe ned langs basen.

Også ved bearbejdningen af altaner har Arkitema Architecs arbejdet med at indpasse bygningen og balancere det klassiske med det moderne. Anders Warmdahl Mikkelsen, arkitekt og kreativ leder ved Arkitema Architects fortæller, at altanerne i glas er tegnet med mange tanker for oplevelsen fra gaden:

– Gadens andre altaner er hvide, lukkede altaner med meget lav brystning og er en væsentlig del af Borggades gadebillede. Glasaltanerne på Latinergården er lettere i udtryk, og med den”opløste” hvide farve opefter opleves de lavere. Dog er det en fordel, at de ikke er transparente nederst, således at altanerne er mere private og anonyme. Altanerne er også hvide på undersiden, hvilket gør dem mere helstøbte i udtrykket.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen