Skyttehusene I

:
maj 2018
Skyttehusene I - gårdrum

Boligkarréen på Byggefelt 6 slutter sig om et indbydende gårdrum med alsidige faciliteter, herunder nedgang til cykelkælder og teknikrum. Mod syd åbner sig en friskæring af facaden, med hovedadgang til gårdrummet.

Skyttehusene I - facade

Skyttehusene I er typiske opgangshuse, med godt indfald af dagslys. Der er hovedindgang fra gadesiden og trapperum mod gårdsiden. Der forefindes i alt seks trapper med elevator i boligkarréen, og der er niveaufri adgang til gårdrummet fra alle opgange via elevatorerne.

Skyttehusene I - gavl

Boligerne i stueplanet er hævet knap en meter over gadeniveau, mens gårdrummet er hævet tilsvarende over terræn. I gavle, som vender mod syd og øst, er indrettet en lille boligtype, der især henvender sig til enlige og studerende og med belysning fra to sider. Alle opholdsrum og værelser har vinduespartier med franske altandøre eller altaner med store vinduespartier.

previous next

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Etageboligerne Skyttehusene I i Bellakvarteret står moderne med varierede teglfacader, men også med rolighed og strukturel pendant til fortiden

Byggefakta

Skyttehusene I
Center Boulevard
2300 København S
Danmark

Bygherre:
Solstra Development, FSB
Arkitekt:
Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Dyrlund Sørensen A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Areal:
6500 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
september 2016 - marts 2018

Helhedsindtrykket af det kompakte boligkompleks på Byggefelt 6 i Bella Kvarter, Ørestaden i København, er et enkelt, funktionelt og ærligt byggeri, som tilfører et allerede arkitektonisk livligt område ro og samling. Lokalplanen satte klare rammer for bygningsvolumenet. Derfor er dispositionen tænkt indefra og ud, således at boligernes funktionalitet og individuelle variation sammen med et fornuftigt lysindfald, hvor det kræves, et solidt materialevalg hele vejen igennem, samt god sammenhæng til gårdrum og gade, har udstukket rammerne for arkitekturen.

Både til gården og gaden

Beliggenheden for Skyttehusene I er attraktiv, bynær mellem metro og Bella Centret, men samtidig også omgivet af smukke, grønne områder med rige muligheder for ophold og aktiviteter. Her er ikke langt til byparken og Amager Fælled og i lighed med de klassiske københavnske gårdrum fra de tætte, historiske brokvarterer, omslutter den nye, moderne boligkarré et hyggeligt gårdrum, hvor der også er plads til ophold, men som også tjener mange praktiske formål for beboerne.

– Her er tale om bæredygtigt byggeri med lavenergiboliger, og det er almene boliger sat ind i en blandet boligtypekontekst, som man lægger stor vægt på i dag, fortæller Ingeniør Thomas Hansen fra Oluf Jørgensen A/S, ingeniørfirmaet på projekt Byggefelt 6.

– Vi har oplevet projektet som en rigtig god proces hele vejen igennem, hvor der har været fin dialog med bygherren også under projekteringsfasen, siger Thomas Hansen, og fortsætter:

– Arkitekturen er velgennemtænkt, og materialerne overalt er gedigne og stærke, således at byggeriet sagtens kan stå de næste par hundrede år. Facaderne fremstår smukke både mod gade- og gårdsiden med skalmur af meget høj kvalitet, variationer i teglfarven og mange fine detaljer i andre materialer. For os har det naturligvis været meget vigtigt, at de driftstekniske aspekter har fået høj prioritet. Vi anvender 3D-modellering, når vi projekterer, hvilket i høj grad er med til at sikre, at alt kommer til at hænge optimalt sammen, og at vi bliver i stand til at vise bygherren og andre aktører, hvordan blandt andet installationerne er tænkt og struktureret.

Kompakt kompleks

Ingeniør  og partner Thomas Hansen fra Oluf Jørgensen fortæller endvidere om byggeriet, at der er tale om et kompakt boligkompleks dog med en god stor åbning i facaden mod syd i fuld bygningshøjde ind i det nydelige gårdrum. Der er lidt variation i bygningshøjden, lige som der som primære materialer i facaden er anvendt såvel rødlig, rødbrun og koksgrå/sort tegl. Sammen med andre materialeskift, altaner og varieret vinduesrytme skabes et levende og spændende udtryk, samlet i en rolig enhed. Boligkarréen er i fire-fem etager. Den sydlige længe har en stor fælles tagterrasse med adgang fra to trappeopgange. Fra en elevator er der hertil niveau-fri adgang. Trappeopgangene og indgangspartierne er tydelige i facaden og er med til at skabe karakter og dybde. Her er tale om forskellige boligtyper lige fra etværelses til femværelses lejligheder – i alt 72 boliger, og der er i kælder og gårdrum afsat god plads til cykelparkering.

Mod gadesiden er stueplanet hævet over gadeniveau, således at beboerne ikke føler at forbipasserende kan kigge lige ind ad vinduerne, men samtidig har beboerne selv god mulighed for at følge med i gadelivet. Mod gårdsiden er terrænet hævet, således at der er komfortabel, niveaufri adgang til gårdrummet for beboerne.

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen