Poppelstykket

:
maj 2018
Poppelstykket - badeværelse

Badeværelserne til lejeboligerne ankom til byggepladsen som præfabrikerede kabiner fra Badelement A/S: kortere opførelsestid, større præcision med industriel fremstilling.

Poppelstykket - køkken

Exhausto A/S har stor succes med sin emhætte ”Stripe”, hvis popularitet skyldes det diskrete design kombineret med effektivitet og fleksibilitet. Emhætten sidder i alle køkkener.

Poppelstykket - indgang

I ejendommen Poppelstykket 50 forbindes etagerne med elevatorer, men også med trapper af beton med skifer og terrazzo fra PL Beton A/S i Rønne. Foto viser indgangspartiet.

Poppelstykket - stue

Alle boliger er placeret, så de får optimalt lysindfald fra flere verdenshjørner. Interiøret vægter lette og lyse materialer som f.eks. trægulve i askeparket fra Tæppeland Erhverv A/S.

Poppelstykket - altaner

Glindorf & Partnere A/S er totalentreprenør på opførelsen af de 131 boliger og 22 butikker på Poppelstykket 50: Et højhus på ti etager bygget sammen med et længehus på fire.

Poppelstykket - facade

Den bærende statik baserer sig på betonelementer fra Contiga Tinglev A/S, som har leveret dæk, vægge og søjler til såvel længehus som boligtårn.

previous next

Et vartegn i Valby

At bolighuse skyder i vejret er på vej til at blive reglen i den metropolitane arkitektur. Endnu et eksempel er færdigt i Valby, hvor den helt store by-reformation er i gang

Byggefakta

Poppelstykket
Poppelstykket 50
2450 København SV
Danmark

Bygherre:
PKA A/S, Corpus Development A/S
Bygherrerådgiver:
Deas
Arkitekt:
Mikkelsen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Glindorf & Partnere A/S
Ingeniør:
MOE A/S
Areal:
7356 kvm.
P-anlæg:
1500
Byggesum: 
120 mio. kr.
Byggeperiode:
august 2016 - Februar 2018

Valby var engang en selvstændig landsby på god afstand af storbyen; og selv om Valby for længst er blevet en integreret del af København, så er byens stærke identitet intakt. At Valby i lighed med øvrige byer er under ekstrem reformering betyder i den forbindelse mindre. Københavnske borgere med bopæl i Valby er stadig valbygensere.

I et område, der grænses af S-banen og den centrale Ny Ellebjerg Station, Ring 2 og Gl. Køge Landevej, sker der netop i disse år en af de helt store omkalfatringer af byens arealer fra industri til boligformål. Skorstensromantikere vil nok mene, at der var større vingefang over mastodonten Skandinavisk Henkel, som for et årti siden huserede i området; eller at der var bedre historier i Valby Strømpefabrik og Bjørløws Chromlæderfabrik. Nu kommer her i stedet velordnede, fermt arkitekt-udtænkte boliger grupperet om lækkert tilplantede gadestrøg; væk er Valby Industrijernbane og fortidens støj og møg.

Det kan man begræde eller glædes over. Men det er sådan, det er.

Det hedder udvikling.

Et glimrende eksempel på den nye virkelighed finder vi på Poppelstykket 50, hvor et aktuelt projekt indrammer 109 ungdomsboliger, 22 familieboliger og 22 såkaldte boks-butikker (Cubes) Det er små butikslejemål med en rimelig husleje, der forventes hurtigt at kunne tilføre området både liv og kolorit. Andre boligprojekter er på vej op på nabogrunde, men Poppelstykket 50 har med sin kombination af længe- og højhus sin helt egen personlighed: Dels er det et af de første nye projekter i denne bydel; dels rager tårnet op som et formanende vartegn.
At beskrive Poppelstykket som et højhus er måske en tilsnigelse; men efter danske forhold er et boligprojekt på ti etager dog ud over det sædvanlige. Eller rettere: Det var det engang. Nu er højhusets typologi i små nøk ved at blive alment forekommende i storbyens arkitektur; her står en optimal udnyttelse af knap byggeplads meget højt på ønskesedlen.

Modernitet

I det foreliggende har Mikkelsen Arkitekter A/S haft et skarpt blik for ikke bare omgivelser, men også formål: hjem for de unge. Der er en gennemtrængende duft af modernitet over boligtårnets layout i modsætning til sundheds- og institutionsbyggeriets enkeltplansdisponering. Læg dertil, at tårnets rummelige altaner fra de øvre etager giver forrygende kig ud over Valby og Sydhavnen, så gives der al mulig grund til at bygge i højden.

Området ligger tæt på det tidligere Grønttorv, på jernbanernes tracéer og med det tilbageværende erhvervs rå arkitektur som et indslag i omgivelserne. Det har kaldt på en robust råhed i facadeudtrykket. Den forløses af murværk og vel at mærke murværk med en hårdtbrændt sintret klinke, der nok fremstår rustik og mat, men også har blanke, næsten glitrende indslag som ædelsten i den rå klippe og mere end antyder en elegant bro fra historien ind i nutiden.

Den dyrkes også i kombinationen af murværkets klassiske tyngde og den nutidige transparens i tre rummelige penthouseboliger placeret som lette konstruktioner på toppen af ungdomsboligerne.

Godt partnerskab

Poppelstykket 50 tog sin begyndelse tilbage i sommeren 2016, da entreprenørmaskinerne rykkede ind for at udgrave parkerings- og teknikkælderens ca. 1500 kvm. I skurbyens byggelederkontor sad totalentreprenøren Glindorf & Partnere A/S, som havde landet sagen gennem sit finmaskede netværk.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2018 nr. 2

Bolig

Brøndbyparken

Med beboerne i centrum

Bolig

Havnehus 1

Hybel med udsigt

Plejecenter og genoptræning

Huset Nyvang

Plejehjemmet imiterer parcelhuset

Børneinstitution

Krydset, Bydelshus

Krydset giver en arkitektonisk krammer

Bolig

Købke Hus

Godt hus til alle

Bolig og butik

Latinergården

Moderne funkisboliger

Domicil

Linak Runde To

Sorte, runde vartegn i landskabet

Bolig

Mokkahusene

Lys til kaffen

Bolig

Poppelstykket

Et vartegn i Valby

Transportcenter

Postnord - Skandinavisk Transport Center

Godsterminal med spænd på 40 meter

Hospital

Psykiatrisk Center Ballerup

Psykiatriens Louisiana

Bolig

Rahbek Hus I

Nyklassicisme 2018

Bolig

Skyttehusene I

Nyfortolkning af den klassiske københavner-karré

Bolig

Teglhusene

Kanalhuse og lejligheder i Sydhavnen