Kim Sejr, journalist, Webpublisher
Et af landets mest ambitiøse ejendomsprojekter i forhold til at reducere betons CO2-udledning går nu ind i sin næste fase. For AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, har nu sat gang i opførelsen af et fælleshus i Kanalbyen i Fredericia, som vil sætte nye standarder for betonbyggerier. Målsætningen for fælleshuset, der bliver på 150 kvadratmeter, er nemlig, at det maksimalt må udlede 5,0 kg CO2 per kvadratmeter per år over en 50-års periode. Det er cirka halvt så meget som udledningen fra traditionelt byggeri.
I projektet bliver der arbejdet med at reducere mængden af beton, samt at afprøve et materialemix med mindre CO2-udledning. Fælleshusets bærende betonsøjler 3D-printes. Dermed bliver de udformet hule i stedet for massive. Planen er, at fælleshuset skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til en mere grøn omstilling af betonbyggeriet og bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.
Ejendommen er på et plan. Den får et let etagedæk, der bliver udført i konstruktionstræ, og ydervæggene bliver lette træskeletvægge med træfiberisolering, hvorpå glaspartierne er monteret. Indervæggene bliver udført som stålskeletvægge, og der bruges ålegræs til akustikpaneler.
Morten Leen, CSO (Chief Sustainability Officer) i AP Ejendomme og projektchef på projektet, glæder sig over, at der nu for alvor er ved at komme gang i opførelsen af fælleshuset, der forventes endeligt opført i fjerde kvartal i år.
- Det er et meget spændende projekt, som vi helt fra begyndelsen har været med til at starte op i Fredericia. Det har blandt andet til formål at vise, hvor innovativ byggebranchen kan være, når der gives tid og muligheder for at udfordre de sædvanlige byggemetoder, og hvor der i jagten på CO2-reduktioner ikke gåes på kompromis med kvalitet og funktionalitet. Vi er af den overbevisning hos AP Ejendomme, at beton fortsat vil blive anvendt til nybyg i udlandet. Derfor er det vigtigt at vise omverdenen, at betonbyggeri også kan gøres mindre klimabelastende, siger Morten Leen.
Flere bidrager til projektet
Ud over AP Ejendomme er en række aktører også involveret i udviklingen af fælleshuset. Den filantropiske forening Realdania støtter projektet økonomisk, mens Aalborg Portland og Teknologisk Institut stiller ekspertise til rådighed. Ligesom Rambøll også er med til at drive projektet af fælleshuset, der er tegnet af Henning Larsen. Aalborg Portland og Unicon leverer henholdsvis den CO2-reducerede cement, FutureCem, og beton med lavere CO2-aftryk til projektet. Mens MT Højgaard er hovedentreprenør på byggeriet.
Rambøll har stillet sin ekspertise til rådighed for projektet, som rådgivervirksomheden ser store perspektiver i.
- Fælleshuset er et projekt, som alle kan lære noget af. Derfor er vi også meget tilfredse med, at vi fra start har været en del af projektet, så vi har kunnet bruge vores ekspertise til at være med til at sørge for, at fælleshuset bliver en realitet. Selvom der nu er sat gang i byggeriet, så er der fortsat en masse arbejde forude, som vi ser frem til at arbejde videre med, siger Nikolaj Haaning, Director Sustainability & Innovation i Rambøll.
Realdania ser fælleshuset som et vigtigt led i byggeriets grønne omstilling.
- Vi håber, at fælleshuset kan skabe ny viden og nyskabende løsninger, der kan motivere andre i byggebranchen til at anvende en mere bæredygtig tilgang, også når det indebærer brug af materialer som beton. Det er afgørende at fremme innovation og udvikling på tværs af alle materialer for at mindske klimapåvirkningen. Det gælder om at tænke bredere og få alle værktøjer i spil i form af optimering af materialemængder, genbrug, 3D print og meget mere, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.