Dansk robot bag første 3D-print i beton af medicinsk center

Det første 3D-printede medicinske center i verden er færdiggjort i Thailand ved hjælp af en avanceret 3D-betonprinter fra danske COBOD

SCG, Siam Cement Group, har færdiggjort det første 3D-printede medicinske center i verden ved hjælp af en BOD2-printer fra COBOD.

Det nye 2-etagers lægehus i Saraburi, Thailand, er med sine 345 m2 den største 3D-printede bygning i ASEAN-landene. Det unikke design skiller sig ud og har kun været muligt på grund af brugen af 3D-konstruktionsudskrivning

Siam Cement Group (SCG), den største og ældste virksomhed inden for cement og byggematerialer i Thailand og Sydøstasien, har for nylig afsløret den vellykkede færdiggørelse af den første 3D-printede 2-etagers bygning i ASEAN på 345 kvm. Bygningen er desuden det første 3D-printede medicinske center i hele verden.

Avanceret betonprinter

Det imponerende toetagers lægehus i Saraburi i Thailand blev bygget ved hjælp af en avanceret COBOD BOD2 3D-betonprinter. Dette banebrydende projekt har et samlet gulvareal på 345 m2 fordelt på 2 etager og er også den største 3D-printede bygning i ASEAN-landene.

Bygningen skiller sig straks ud i horisonten med sine bølgede vægge. Denne designløsning er muliggjort og var let at gennemføre takket være 3D-printeren og den designfrihed, som den giver mulighed for. Derfor har det første 3D-printede medicinske center alle fordelene ved den revolutionerende byggeløsning, især det frie design, den øgede byggehastighed og det reducerede antal arbejdere på stedet sammenlignet med konventionelle byggemetoder.

Simon Klint Bergh, COBODs medstifter og leder af APAC, kommenterede: "Sidste år var jeg stolt over at annoncere vores lokale partnerskab med SCG for at introducere vores teknologi til det thailandske marked. Nu har SCG-teamet virkelig vist hele verden, hvorfor de er den rette partner med denne fantastiske præstation med at printe en designfri struktur som denne. Med dette sætter SCG nye standarder for, hvad der kan lade sig gøre, og viser vejen for markedet." 

SCG giver nu markedet mulighed for at øge byggeeffektiviteten, reducere det miljømæssige fodaftryk ved at generere mindre affald på byggepladsen og samtidig forbedre designet. Som officiel distributør af COBOD i Thailand fremmer SCG værdien af den innovative teknologi, som giver en række fordele i forhold til traditionelle byggemetoder. Bygningen blev specifikt designet til at kunne bære seismiske belastninger, og brugen af 3D-printteknologi øgede byggehastigheden og reducerede den nødvendige arbejdskraft sammenlignet med konventionelle byggemetoder.

Til andet end boliger

I andre lande bruges 3D-printning af byggeri primært til boliger i én etage, men som SCG's nye bygning viser, kan COBOD's teknologi levere meget mere end det. I Afrika er printere fra COBOD blevet brugt til at lave skoler, JGC i Japan bruger printeren til forskellige industrielle applikationer, mens PERI i Østrig har brugt teknologien til en kontorudvidelse.

I en kommentar til SCG's brug af printeren og planerne for fremtiden sagde Chalermwut Snguanyat, direktør for 3D-printing og stofbeton-teknologi fra SCG, følgende om SCG's brug af printeren og planerne for fremtiden:

"Ud over at demonstrere SCG's evne til at bygge en kommerciel bygning i to etager ved hjælp af COBOD-printeren var projektets højdepunkt at gennemføre vores forskning i en 3D-printet struktur. I denne bygning gennemførte vi med succes resultaterne af vores samarbejdsundersøgelser med førende universiteter i Thailand med henblik på at konstruere en 3D-printet bærende struktur på én etage og en 3D-printet ikke-bærende struktur på to etager. Designet af det 3D-printede medicinske center blev godkendt af en ledende professionel ingeniør.

Fakta:

De materialer, der blev anvendt i denne bygning, var SCG 3D-printmørtel med styrkeklasser på C75/80 og C30/35 for henholdsvis bærende og ikke-bærende 3D-printede vægge.

Her kan du læse mere om betonbyggeri.