Boligfællesskab opføres på bæredygtigt fundament

Den nye bydel i Odense, Thors Have, forventes at kunne indvies i foråret 2023. Her vil 100 familie- og seniorboliger stå klar til indflytning

Den nye bydel i Odense, Thors Have, forventes at kunne indvies i foråret 2023. Her vil 100 familie- og seniorboliger stå klar til indflytning, og de har alle én ting til fælles: bæredygtighed. Jönsson Entreprise, entreprenøren bag, forventer, at byudviklings-projektet opnår DGNB Guld-certificering.

Knap 10 kilometer fra Odense centrum er arbejdet med byudviklingsprojektet Thors Have i fuld vigør. 100 familie- og seniorboliger i forskellige størrelser skal i foråret 2023 stå indflytningsklare ved Vibelundvej i det, der kommer til at udgøre en helt ny bydel.

Med Thors Have ønsker FAB (Fyns Almennyttige Boligselskab) at dyrke fællesskabet – på et bæredygtigt fundament støbt af entreprenøren Jönsson Entreprise, der står for opførelsen af byudviklingsprojektet. Forventningen er at opnå DGNB Guld-certificering.  

– Projektet ligger lige til højrebenet for vores vedkommende, da vi som entreprenør har et målrettet fokus på bæredygtigt byggeri. Og i tilfældet med Thors Have er vi ikke gået på kompromis med materialerne, der skal leve op til vores krav om genanvendelse, levetid og vedligeholdelse, forklarer projektchef hos Jönsson, Thomas Staalgaard.

Jönsson Entreprise har igennem hele udbudsprocessen stillet krav til leverandørerne og deres bidrag til den bæredygtige dagsorden. Afgørende har særligt været materialernes levetid og krav til vedligeholdelse, ligesom der i videst mulige omfang har stillet krav om EPD-dokumentation på produktniveau.

Genanvendelse på taget

Projektet ved Thors Have kommer, ud over de 100 udlejningsboliger, til at tælle et fælleshus samt en række grønne områder. Hele bydelen spredes ud over syv bygninger i forskellige størrelser, som alle belægges med miljøvenligt tagpap.

Rundt regnet skal der dækkes et overfladeareal på 3.000 m2, hvilket Ryslinge Tagdækning står med ansvaret for. Til opgaven er valgt det Cradle to Cradle certificerede Derbigum NT fra Eurotag Danmark.

– Der er tale om et kæmpe projekt, som vi er glade for at være en del af. Særligt fordi vi er i stand til at imødekomme de krav om bæredygtighed, der er til byggeriet. Det kommer til udtryk i vores Derbigum NT-tagpap, som er 100% genanvendeligt og hvor 25% stammer fra genanvendt tagpap, siger Lars R. Rasmussen, entreprisechef hos Ryslinge Tagdækning.     

Lars R. Rasmussen tilføjer:

— Og så har vi den fordel, at vi har brugt de seneste mange år på at specialisere os inden for miljøvenligt tagpap. Den viden tager vi med ind i en opgave som denne og sikrer, at ikke bare det rigtige materiale bruges, men at det også komplimenterer det samlede projekt i forhold til at udnytte det fulde, bæredygtige potentiale.

Et kig ind i fremtiden
Fra d. 1. januar 2023 indfases bygningsreglementets krav til bygningers klimaaftryk. Den kendsgerning er tænkt ind i Thors Have, hvor blandt andet CO2-udledningen pr. m2 er beregnet til at ligge væsentligt under det maksimalt tilladte.

— At vi allerede nu prioriterer implementering af processer og materialer, der understøtter de nye krav, er helt bevidst. Andet ville ikke give mening, for det er vores holdning som entreprenør, at den bæredygtige tænkning skal være udslagsgivende for, hvordan fremtidens byggeri udvikler sig, siger Thomas Staalgaard fra Jönsson Entreprise.

Den holdning bakkes op af Lars R. Rasmussen fra Ryslinge Tagdækning.

— Vi er helt på linje med ønsket om bæredygtighed og grøn omstilling i byggebranchen. Det vigtigste er, at vi ikke bare taler om det, men at vi gør noget aktivt ved det – her er dokumentation af de enkelte materialers miljøegenskaber et afgørende værktøj, siger entreprisechefen.