Støttemure lavet af klippestykker - nå, nej: beton

Amerikanske Verti-Crete er specialister i forme, der får beton til at ligne udskårne klippestykker - licenseret til betonfabrikanter i Norge og Sverige
Støttemure i beton, der ligner udskårne klippestykker. Det ser altså godt ud, men hvad skal det ellers gøre godt for?
Det kan Mike Sharp fortælle. Han er øverste direktør for den amerikanske virksomhed Verti-Crete eller President, som de kalder det i USA. Virksomheden i Salt Lake City har specialiseret sig i at lave de forme, hvor betonen formes til vellignende , klippestykker, der herefter kan bruges til byggemateriale. De er hule indvendig, så de ikke vejer så meget, og de er lavet i 14 forskellige udtryk. Samtidig er det muligt at gå helt op i en størrelse på 6 meter i længden og 1,2 meter i dybden, en meget stor spændvidde, der gør det muligt at indfri selv de mest krævende behov, der måtte opstå.
Verti-Crete anser sin løsning som en del af landskabsarkitekterne, hvor der er behov for opbygning af murer i landskab eller byrum, hvor der skal afgrænses mod jord.
Årsagen til, at dette amerikanske beton- system er at finde på Nordbygg skyldes, at den svenske betonelement-virksomhed Blixbo Cementvarufabrik AB i Fallun har købt licens til systemet og markedsfører det på det svenske marked.
Med licens følger retten til at producere samt al den nødvendige rådgivning og support, mens fabrikken dog selv må købe de forskellige forme, der skal anvendes til produktionen.
- Systemet har en æstetisk funktion, fordi mange foretrækker dets udseende fremfor egentlige betonmure. Dertil kommer, at det faktisk er billigere end hvis man f.eks. vælger at støbe en mur. Det er også mere fleksibelt og mindst ligeså holdbart, argumenterer Mike Sharp.
Udover Sverige er der tre betonproducenter i Norge, der har licens til systemet, men de er faktisk ikke konkurrenter, men mere kolleger idet de har oprettet en fælles markedsføring, oplyser Mike Sharp.
I Finland har betonproducentet købt licens endnu og heller ikke i Danmark.
- Men vi er altid åbne over for et samarbejde, smiler Mike.