KPF Arkitekter og RUM vinder konkurrence om Generationernes Hus

Der skal nu bygges et mangfoldigt byggeri på 27.400 kvadratmeter på Aarhus Ø, som er tegnet af de to arkitektfirmaer KPF Arkitekter og RUM

                                                                                                                                                                               
For 10 måneder siden blev konkurrencen om byggeriet Generationernes Hus annonceret, og i går blev vinderen endelig kåret. Det skete på Dokk1 i Aarhus, da rådmand Jette Skive og bestyrelsesformand for Brabrand Boligforening Keld Albrechtsen overrakte vindertitlen til totalentreprenør Jørgen Friis Poulsen med rådgiverne KPF Arkitekter, RUM, Kragh & Berglund og SWECO.

- Generationernes Hus er et hus til Aarhus Kommunes borgere. Det er rammen om et godt liv og en god og givende hverdag. Huset kommer til at rumme og summe af liv, og man mødes på tværs af alle aldre og livsvilkår. Det er anderledes og nytænkende, og det skaber nye bud på fremtidens velfærd, fortalte Jette Skive ved kåringen i går, som Keld Albrectsen i stor stil bakkede op om:

- Vores by kommer til at få stor glæde af Generationernes Hus. Det er et visionært projekt, hvor man skaber rammerne for nye former for fællesskaber. Det bliver et enestående hus og en nyskabelse til gavn for kommende beboere, for bydelen og for byen som helhed, lød det fra Keld Albrectsen.

Ny bydel for alle aldre
Aarhus kan derfor nu se frem til at få et nyt og innovativt byggeri, som kommer til at bygge bro mellem den nye bydel ved havnen og resten af byen. Partner i KPF Arkitekter Zoran Juresa har været med fra første skitse og udtaler i forbindelsen med konkurrencesejren:


- Bygherrens vision med huset er ambitiøs og dybt sympatisk – et hus for hele byen. Vores tilgang har været at bryde skalaerne ned og skabe et hus, hvor generationer og mennesker mødes på kryds og tværs. Det handler om at bidrage til fællesskabet og indgå i relationer, og derfor bliver Generationernes Hus et mødested for alle aarhusianere, siger Zoran Juresa.

Claus Jensen, partner i arkitektfirmaet RUM, har ligeledes været en del af hele processen og er enig i, at Generationernes Hus kommer til at tilføre noget helt særligt til byen:

- Generationernes Hus er mangfoldigt og rummer alle nuancer af byen. Vi blander beboerne og har fokus på det menneskelige perspektiv. Der er handicapboliger, fitnesscentre og børnehaver, og både beboere og resten af byen inviteres indenfor i de mange fællesrum, siger Claus Jensen.

Udgangspunktet med Generationernes Hus er at skabe et byggeri med omtanke for de gode rammer om livet, også for de, der ikke normalt har råd til en stor lejlighed på havnen i Aarhus. Et kernepunkt i arbejdet har derfor været social ansvarlighed, hvor beboerne skal være sammen om huset, og samtidig er det et åbent byggeri, der aktivt inviterer resten af byen indenfor.

Om byggeriet

Det mangfoldige byggeri kommer til syne ved at indeholde 100 ældreboliger, 100 plejeboliger og en daginstitution med plads til 150 børn. Derudover bliver der bygget 24 boliger til unge med et handicap og 40 ungdomsboliger samt 40 familieboliger.

Generationernes Hus får én af byens bedste beliggenheder på havnen ud til vandkanten og udgør et samlet areal på 27.400 kvadratmeter med parkeringskælder. Projektet er budgetteret til 365 millioner kroner og forventes at stå færdigt i slutningen af 2019.