Dorte Mandrup vinder visionært vartegn på Kalvebod Brygge

Dorte Mandrup Arkitekter har vundet konkurrencen om at tegne en tilbygning til Ingeniørforeningens eksisterende hovedkontor på Kalvebod Brygge

Dorte Mandrup Arkitekter har vundet konkurrencen om at tegne en tilbygning til Ingeniørforeningens eksisterende hovedkontor på Kalvebod Brygge. Bygningen, som får en prominent placering på havnen, bliver teknologisk visionær og med et dragende ydre.

Den ny bygning har fået navnet Opalen efter den ovale smykkesten, der reflekterer alle spektrets farver. Referencerne er tydelige i både form og struktur, og det ny vartegn vil også få et lignende farvespil, når eksempelvis vandet spejler sig i dens hud, og når belysningen indefra veksler ved forskellige lejligheder.

Karakteristisk er også figurens lette udtryk. Den nærmest svæver over jorden, som var tyngdeloven ophævet. Det florlette design bliver muligt på grund af et visionært konstruktionsprincip udarbejdet af Dorte Mandrup Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører. Det er IDAs ønske, at den ny tilbygning skaber et vartegn, der med stor signaleffekt afspejler foreningens visioner for ingeniørfaget. Dommerkomiteen var enig om, at Opalen er det forslag, der ubetinget bedst forener hele IDAs vision.

- Sammenfattende danner forslaget et enestående arkitektonisk udgangspunkt for at skabe et visionært og markant nyt vartegn til IDAs hovedsæde, som skaber en flot fortælling om ingeniørkunst og arkitektur i symbiose. En smuk tilbygning, som både IDA og København vil få stor glæde af, fremgår det af dommerbetænkningen.

Smukt og enkelt

Det tætte samarbejde mellem Dorte Mandrup Arkitekter og ingeniørerne tillader bygningen at hvile på blot fire V-søjler af stål. Facaden veksler mellem transparens og lukkethed i triangulære flader, og beklædningen med en dug med LED lys bag vil om aftenen kunne skabe en helt særlig iscenesættelse af bygningen.

- Teamet har med titlen ”Opalen” samlet funktionerne i en karakteristisk og organisk formet figur, som nærmest svæver i mellemrummet mellem de to eksisterende bygninger. Forslaget er smukt og enkelt i sit arkitektoniske udtryk og antyder et stort potentiale for at kunne blive et både markant og smukt vartegn for IDA, lyder det fra komiteen.

Efter planen kommer Opalen til at rumme konferencesal og restaurant, og placeres i smørhullet mellem de to eksisterende IDA-bygninger.

 

Projektoplysninger:

Arkitekt: Dorte Mandrup Arkitekter

Projekt: Tilbygning til IDAs hovedkontor

Adresse: Kalvebod Brygge 31-33, København

Bygherre: IDA Ingeniørhus