SHL-bibilotek i Canada åbner

Det ny 15.000 kvm store Halifax Hovedbibliotek, tegnet af danske SHL, har et åbent og imødekommende design, som afspejler byens kulturarv

Når det ny Halifax Hovedbibliotek åbner den 13. december 2014, får borgerne i Halifax, Canada, et nyt folkeligt vartegn, som allerede har høstet international anerkendelse. Det 15.000 kvadratmeter store bibliotek blev vundet i en international konkurrence i 2010 af schmidt hammer lassen architects og det lokale arkitektfirma Fowler Bauld & Mitchell. Med sin fremtrædende placering i hjertet af Halifax er biblioteket et kulturelt midtpunkt, tilgængeligt for alle og et resultat af, hvad man kan opnå gennem samskabelse.
 
Det ny Halifax Hovedbibliotek har et åbent og imødekommende design, som afspejler byens mangfoldighed og kulturarv. Bygningen er en katalysator for gendannelsen af midtbyen og et produkt af en omfattende samskabelsesproces, hvor månedlige borgerinddragelsesmøder og workshops med forskellige brugergrupper har været afholdt.
 
Biblioteket fremstår som fire rektangulære former, der er placeret oven på hinanden og roteret således, at de forholder sig til de to diagonale akser, som findes netop her, og danner kontrast til byens ellers ortogonale gadenet.
 
- Halifax er en by, hvor den maritime kulturarv bør respekteres, når man designer en ny offentlig bygning. Derfor understreges den historiske akse mellem Halifax Kastel og Halifax Havn af retningen i bibliotekets femte etage. Den indeholder The Halifax Living Room, som med sin orientering tilbyder både en fantastisk udsigt og en forståelse for byens kulturarv,  forklarer stiftende partner Morten Schmidt fra schmidt hammer lassen architects.
 
Inde i biblioteket afspejles mangfoldigheden blandt andet i den måde, hvorpå trapper og gangbroer i atriumrummet forbinder de fem etager. Det lyse atriumrum giver overblik over de mange faciliteter, biblioteket kan tilbyde, heriblandt et teater med plads til 300 tilskuere, to caféer, spillestationer, musikstudier, særlige arealer til voksne med læsevanskeligheder, en mødecirkel til den oprindelige canadiske befolkning, og et bestyrelsesrum til lokale iværksættere. Hele anden etage er tilegnet børn og unge med områder, som er specialdesignet til hver aldersgruppe fra småbørn til teenagere.
 
- Det ny Halifax Hovedbibliotek er et moderne hybrid-bibliotek. Det kombinerer det bedste fra et traditionelt bibliotek med nye og innovative funktioner og faciliteter,” forklarer partner Chris Hardie fra schmidt hammer lassen architects.

- Fordi biblioteket er designet, så det er tilpasningsdygtigt, kan det rumme de mange funktioner, der er behov for nu, og imødekomme de behov borgerne i Halifax må have i fremtiden. For byens borgere skal denne bygning ikke kun være et bibliotek. Den skal være et åbent offentligt mødested i byens hjerte.
 
Om emnet moderne biblioteker tilføjer Morten Schmidt:

- Moderne biblioteker er en af de vigtigste platforme for udveksling af viden. I modsætning til information fundet på internettet, er den viden, som opstår i samarbejde og ved udveksling mellem mennesker i et bibliotek, af særlig betydning. Det ny Halifax Hovedbibliotek er et kulturelt mødested, et vigtigt center for læring og et folkeligt vartegn for hele samfundet.
 
Schmidt hammer lassen architects har mange års erfaring inden for biblioteksdesign, hvor de mest kendte eksempler er udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek i København og det RIBA-præmierede Ny Universitetsbibliotek i Aberdeen, Skotland. Tidligere på året åbnede det første canadiske bibliotek designet af arkitektvirksomheden. I 2015 bliver DOKK1, Aarhus’ ny Hovedbibliotek og borgerservice, færdigt. Biblioteket bliver det største i Skandinavien.


Fakta

Arkitektteam
schmidt hammer lassen architects (designarkitekt)
Fowler Bauld & Mitchell (totalrådgiver)
 
Bygherre
Halifax Regionale Kommune
Halifax Folkebiblioteker
 
Areal
15.000 m2
 
Byggesum
246 millioner DKK
 
Konkurrence
2010, 1. præmie i international konkurrence
 
Status
Opførelse 2011 – 2014
 
Ingeniører
Konstruktion: SNC Lavalin Inc., Ove Arup (konceptdesign)
VVS: CBCL Limited, Ove Arup (konceptdesign)
El: CBCL Limited, Ove Arup (konceptdesign)
Civil: SNC Lavalin Inc.
 
Landskabsarkitekt
Gordon Ratcliffe Landscape Architect
 
Interiørdesign
schmidt hammer lassen architects
Fowler Bauld & Mitchell
 
Projektledelse
Halifax Regionale Kommune
 
Byggeledelse
EllisDon Corporation
 
Bæredygtighed
Sigter mod en LEED Gold-certificering
 
Fotograf
Adam Mørk