Rejsegilde på Ny Østre Landsret

Den nye Østre Landsret opføres på den 4.600 kvadratmeter store grund i Trælastholmen, som Bygningsstyrelsen købte af By & Havn tilbage i 2017

Der var stor ros til håndværkerne for indsatsen indtil nu og særligt gennem coronaperioden, da parterne bag den nye Østre Landsret i Nordhavn i går kunne byde velkommen til et utraditionelt og coronapræget rejsegilde.

Coronavirussen har siden den gjorde sit indtog i landet tidligere på året påvirket store dele af samfundet på den ene eller den anden måde. Det gælder også på landets byggepladser, hvor håndværkerne har skullet balancere mellem at overholde de sundhedsfaglige anbefalinger og samtidig få byggeprojekterne til at skride frem.

Netop den øvelse er lykkedes særligt godt i Nordhavn, hvor opførelsen af den nye Østre Landsret er i fuld gang og følger tidsplanen. I går rundede byggeriet – der er bestilt af Bygningsstyrelsen på vegne af Domsstolsstyrelsen – en vigtig milepæl, da parterne bag afholdt et coronavenligt rejsegilde. Foruden håndsprit i rigelige mængder indebar den lidt alternative fejring blandt andet, at deltagerne blev opdelt i zoner, som var adskilt af både afstand og en kombination af værn og rækværk.

Blandt dagens deltagere var afdelingschef Jens Skinnebach fra A. Enggaard, der er totalentreprenør og OPP-leverandør på projektet, og han glædede sig over processen.

- Jeg er rigtig stolt over, hvordan byggeriet skrider frem, og ikke mindst glad for, at vi i dag med de rette forholdsregler og god planlægning har fået mulighed for at afholde rejsegilde og fejre projektet og det gode håndværk. Alle involverede parter og især jer håndværkerne fortjener et stort skulderklap for, at projektet skrider planmæssigt frem. Særligt skal I roses for, at I siden foråret har formået at leve op til sundhedsmyndighedernes anbefalinger ved at skabe nye løsninger og tilpasse arbejdsgange og samtidig sikre fremdrift i projektet, sagde Jens Skinnebach blandt andet i sin tale.

Den nye Østre Landsret opføres som et Offentlig Privat Partnerskab (OPP), og som OPP-leverandør er A. Enggaard ansvarlig for både opførelsen af bygningen og den efterfølgende drift, vedligehold, rengøring osv. i en 20-årig periode. Henning Larsen Architects A/S og Norconsult A/S er med i projektet som tilknyttede rådgivere.

- OPP-modellen vinder for alvor anerkendelse og terræn herhjemme i kraft af de totaløkonomiske, praktiske og langsigtede fordele, der følger med ved at sammentænke opførelse, drift og vedligehold allerede helt fra start. Vi har beskæftiget os med OPP i mere end 10 år og er derfor efterhånden en meget erfaren spiller inden for den niche, forklarer Jens Skinnebach.

A. Enggaard har senest været OPP-leverandør på Udlændingestyrelsens nye bygning i Næstved, der blev afleveret tilbage i juni. 

DGNB-certificeret og tryghedsskabende bygning
Den nye Østre Landsret opføres på den 4.600 kvadratmeter store grund i Trælastholmen, som Bygningsstyrelsen købte af By & Havn tilbage i 2017. Bygningen bliver på i alt 20.000 kvadratmeter, der skal fordeles på retssale, administration, forhal, café og kantine.

Dertil kommer, at bygningen arkitektonisk skal signalere troværdighed, imødekommenhed og tryghed, og at bygningen ligeledes skal bæredygtighedscertificeres efter DGNB-standarden. Den nye Østre Landsret skal efterplanen stå klar til ibrugtagelse i slutningen af 2021.