C.F. Møller vinder boligtårn i Antwerpen

C.F. Møller og Brut har vundet konkurrencen om et nyt boligtårn med butikker og kontorer i Antwerpens Nieuw Zuid område

C.F. Møller og Brut har vundet konkurrencen om et nyt boligtårn med butikker og kontorer i Antwerpens Nieuw Zuid område, med et forslag der nydefinerer højhusboligerne som et vertikalt socialt fællesskab.

Forslaget afspejler at det er tænkt indefra ud, og de sociale kvaliteter har været den væsentligste drivkraft i udformningen af bygningen: I bolighøjhuse er det ofte en udfordring for fællesskabsfølelsen at man alene møder sine naboer i elevatoren eller i forhallen.

I modsætning hertil udgør forslaget et bæredygtigt og kollektivt orienteret fællesskab hvor sociale møder muliggøres og fremmes af en lang række tiltag, uden at sætte behovet for privatliv over styr. Bygningen rummer mange forskellige boligtyper til en mangfoldig beboersammensætning, lige fra små delelejligheder egnet til studerende til større familieboliger og live-work typer, som alle er grupperet i afmålte fællesskaber.

Tårnets omfang og højde er forudbestemt af udviklingsplanen for Nieuw Zuid, et nyt byudviklingsområde tæt på floden Schelde, syd for Antwerpens historiske centrum. Ved at forenkle planløsningerne lykkes det at få forslaget til at rumme både ekstra tilskudsarealer til boligerne samt generøse fællesfaciliteter indenfor det samme rumfang - udtrykt i mottoet "Bigger & Cheaper".

Synlige fællesskaber
Bygningens 24 etager og 15.000 m2, med 116 boliger, butikker, kontorarealer og fællesarealer får således 5.000 m2 ekstra areal i form af altaner, vinterhaver og tagterrasser, som giver boligkvaliteter og er med til at formidle bygningens fremtræden, fra den store urbane skala til den menneskelige skala.


Et let rumgitter omgiver tårnet, som underopdeler facaderne og forbinder de vertikale fællesskaber - hvert aflæseligt felt udgøres af en gruppe af de samme boligtyper som åbner sig mod balkonernes høje fællesrum. I tårnets gavle er rumgitteret glasinddækket, så der dannes grønne vinterhaver, som udvider boligernes areal. De fælles faciliteter for hele tårnet omfatter cykelværksted og fællesspisning i stueplan, et fællesområde med taglandskab på 5 sal, som deles af beboere og kontorarealerne, samt en tre etager høj grøn oase i toppen af tårnet, med fantastisk udsigt over Antwerpen og floden Schelde.

Bygningens materialer er tænkt som behagelige og holdbare, primært gråbrun tegl i varme toner med hvid beton som kontrast, og den er udformet til at opfylde passivhus-standarderne, hvorved behovet for et egentligt varmeanlæg bortfalder. Den potentielt negative påvirkning på det lokale mikroklima, som høje huse kan udgøre, imødegås i udformningen, og bygningen åbner sig mod gadeplanet med butikker og offentlige funktioner som et bidrag til byen.

I dommerbetænkningen står bl.a:" Juryen var meget begejstret for forslaget. Arkitekturen er interessant på den måde den styrker sammenhold og identitet i højhusarkitekturen i Nieuw Zuid og den måde, hvorpå den bæredygtige ambition i arkitekturen er repræsenteret. Udformningen muliggør en ny form for kollektiv beboelse i høje huse, og eksponerer sin indre dynamik og mangfoldighed i facaderne uden at sætte helhedsindtrykket over styr. (.) Rumgitteret i facaden giver en slank og elegant fremtoning, og den måde gitteret er underopdelt og definerer de små fællesskaber på er fascinerende."

Bygherren er SAZ (Stadsontwikkeling Antwerpen Zuid), og teamet bag vinderforslaget består af C.F. Møller og Brut, i samarbejde med ABT, Deerns Technieken og Peritas EPB.