Stærkere stål kan halvere byggeriets stålforbrug

Godkendes højstyrkestålet S960 til byggeri, vil det ifølge forskere kunne reducere stålforbruget i bygninger med op til 50 procent

Højstyrkestålet S960 skal testes til byggeri. Når det er godkendt, vil det kunne reducere stålforbruget i bygninger med op til 50 procent, og man vil kunne bygge højere, slankere bygninger med det, vurderer forskere.

Arkitekter og bygningsingeniører vil i fremtiden kunne tegne og bygge bygningsstrukturer, der er højere og tyndere, og hvor det bærende stål i sig selv vil veje mindre af bygningens totalvægt og derfor kræve mindre af sig selv.

Det bliver muligt, hvis højstyrkestål af typen S960 godkendes til EU's bygningsreglement, og Aarhus Universitet har i samarbejde med otte partnere fra EU's universiteter og stålindustri indledt forsøg, der skal skabe præcedens for at opgradere fra S700 til S960 i EU's byggereglement. Tallet angiver stålets trykstyrke målt i megapascal.

- Det vil kunne reducere stålforbruget i bygninger med op til 50 procent, siger Kuldeep Virdi, Insittut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet til Ing.dk.