Bispebjerg skal moderniseres

Syv fokuspunkter skal favne Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Dermed er første skridt taget mod en helhedsplan, der skal føre et historisk og unikt hospital mod en moderne og innovativ fremtid

Nu begynder prækvalifikationen til en international helhedsplankonkurrence for Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Prækvalifikationen løber i 37 dage, hvorefter otte bydende vil blive udvalgt til at give et bud på helhedsplanen for den 26 hektar store matrikel på Bispebjerg Bakke, der skal rumme en betydelig del af fremtidens hospitalsvæsen i Region Hovedstaden.

Se projektet fra syv sider

Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg har i konkurrenceprogrammet formuleret sin vision for bygge- og renoveringsprojektet. Herfra er der konkretiseret syv fokuspunkter, blandt andet Det Menneskelige, Det Fantastiske og Det Forebyggende Bispebjerg. Fokuspunkterne skal være gennemgående i alle aspekter af projektet, både i de arkitektoniske overvejelser og i den måde, hvorpå hospitalets og psykiatriens interne organisation vil blive formet.

 - Fokuspunkterne er en måde at skabe en afbalanceret tilgang til en meget kompleks opgave med en lang række modsatrettede forhold. Nogle vil måske mene, at vi med syv fokuspunkter ikke har evnet at skære ind til benet, men faktisk er det vores måde at undgå at skære benet over, siger byggechef Vagn Risby Mortensen fra Bispebjerg Projektet og tilføjer:

 - Vi skal tage højde for både effektivitet, hygiejne, logistik og åbne hospitalet op for byen. Og alt skal fungere, parallelt med at vi bygger. Med vores fokuspunkter vil vi forklare de bydende, hvor unikt et projekt det er, og tvinge dem til at se alle vinkler af det.

De syv fokuspunkter:

  1. Det Menneskelige Bispebjerg som fremhæver, at mennesket er i centrum af alle aspekter af hospitalets og psykiatriens udvikling.
  2. Det Fantastiske Bispebjerg understreger vigtigheden af hospitalets og psykiatriens funktionelle bedste praksis inden for den kliniske grundstruktur, behandling, forskning og personale.
  3. Det Effektive Bispebjerg understøtter hospitalets og psykiatriens ambition om ekspertise, via høj effektivitet og nyeste teknologi.
  4. Det Forebyggende Bispebjerg er et udtryk for, hvordan institutionerne udfylder en klar samfundsrolle ved at understøtte og udvikle forebyggende sundhedsmæssige foranstaltninger.
  5. Det Tilgængelige Bispebjerg omhandler ambitionsniveauet for at være særligt fokuseret på tilgængelighed og åbenhed i patient- og behandlingshensyn, men også på den måde, bygningerne og grunden er tilgængelige for byens borgere.
  6. Det Fleksible Bispebjerg omhandler, hvordan et langsigtet projekt som dette kræver en helhedsplan, der er drevet af konceptuelle og strategiske beslutninger, der understøtter ændringer af bestemte elementer eller systemer i fremtiden, hvis hospitalets og psykiatriens behov forandres.
  7. Det Integrerede Bispebjerg beskriver en ambition om en høj grad af integration på alle niveauer i udviklingsprocessen, fra hospitals-/patientintegration, integrering af gamle og nye bygninger, integration af haveanlæggene samt den overordnede integration mellem hospitalet, psykiatrien, byen og resten af Region Hovedstaden.

Fakta om projektet

  • Nyt Hospital Bispebjerg fusionerer de nuværende Frederiksberg og Bispebjerg Hospitaler på Bispebjerg Bakke. Projektet har fået et foreløbigt tilsagn om 2,95 mia. kr. fra regeringens Kvalitetsfond.
  • Region Hovedstadens Psykiatri forventer at om- og udbygge på Bispebjerg Bakke for ca. 1 mia. kr. til Psykiatrisk Center København og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Bispebjerg.
  • Der skal til somatikken nybygges ca. 94.000 kvm og ombygges ca. 64.000 kvm. Til psykiatrien nybygges 27.000 kvm og renoveres 32.000 kvm. Desuden opføres i alt 1.100 p-pladser.
  • Byggeriet forventes færdigt i ca. 2025