Danske arkitekter bag klinik, der kan håndtere Ebola

I Malmø har arkitektvirksomhed C.F. Møller forberedt svenskerne på Ebola og andre farlige vira og infektioner med en helt speciel klinik

I Malmø har den danske arkitektvirksomhed C.F. Møller forberedt svenskerne på Ebola og andre farlige vira og infektioner med høj smittefare. Det har de gjort ved at tegne en klinik, der er specifikt designet til at kunne isolere patienter uden at lukke en hel afdeling af som i Danmark. Det var senest tilfældet på Hvidovre Hospital, hvor en patient for nylig var under mistanke for at være smittet med Ebola, hvilket dog heldigvis viste sig ikke at være tilfældet.

Den runde akut- og infektionsklinik ved Skånes Universitetssygehus i Malmø er indrettet for at beskytte bedst muligt mod smittespredning. Infektionsafdelingen, der huser en ny afdeling for smitsomme sygdomme med i alt 51 en-sengs værelser, er den største og mest moderne af sin slags i Sverige. Hver etage kan lukkes af i mindre enheder ved en epidemi, og patienterne kommer ind på isolationsstuen gennem en sluse fra altangange.

På trods af behovet for isolation er bygningen gennemstrømmet af dagslys, og store glaspartier fra gulv til loft i de generøst dimensionerede værelser giver de isolerede patienter følelsen af fortsat at være en del af byens liv. Og personalets sikkerhed og arbejdsmiljø har haft højeste prioritet i udformningen, med bl.a. separerede forsyningsveje og korte afstande.