Indrettet med elegance

Langtidsholdbart design tager højde for patientsikkerhed og antibakterielle løsninger

Danmarks største psykiatrisygehus i Slagelse, GAPS, ligger smukt i udkanten af byen, ved Slagelse Lystskov – og i den dokumenteret positive indvirkning, som grønne omgivelser har på menneskers helbredelse. Og så er det indrettet med elegance og funktionalitet.

Det er Holmris + Flexform A/S, der står bag alt løst inventar på GAPS. 5.400 møbler og inventardele, som arbejdspladser, møderum, patientophold mv. Firmaet har gennem årene oparbejdet betydelig kompetence til netop sygehuse og plejesektoren, som en del af deres fokus på processer og indretningsløsninger til det professionelle marked, hvor der stilles høje krav til faglighed.

På GAPS er løsningen blevet med en langtidsholdbar design­linje, hvor der er taget højde for patientsikkerhed og især de antibakterielle løsninger. Bl.a. er Genese-serien blevet fundamentet i hæve-sænke-arbejdspladserne samt i møde- og cafébordene.

Jeg ser ofte i nye byggerier som GAPS, at man på grund af de mange glasflader i bygningen, ser møblerne lige så meget nedefra som oppefra, men det glemmer man, når det gælder inventaret, oplyser markeds- og udviklings­direktør Thomas Wiberg fra Holmris + Flexform.

Samtidig er der ekstremt høje krav til antibakterielle overflader i hele hospitalssektoren, hvor det skal være nemmere at identificere samt nemmere at kunne fjerne bakterieklynger. Derfor har vi længe arbejdet på at udvikle et koncept til disse områder, og netop Genese-bordet, samt Cabale-bordet fungerer rigtigt godt, da man samtidig har et meget højt design, der understøtter hele pleje- og sundhedssektorens ønske om at børste støvet af sig og træde ind i fremtiden, hvor der er fokus på patienttilfredshed og hjemlighed.

Teknik er gemt væk

I forhold til GAPS er Genese-bordet unikt. Det er stilfuldt og enkelt, og det kan tåle at blive set nedefra, da alle tekniske elementer er gemt væk. Samtidig er stellet designet, så det kun berører gulvet med under 5% af et normalt bordstel, hvilket gør, at der gemmer sig 95% mindre skidt under.

Alle bordfodens ydreflader er i poleret aluminium, der ud over at være et bæredygtigt materiale, og modsat lakeret flader er hårdfør, kan tåle stød fra gulvvaskemaskinerne. Kabelbakken er slank og elegant og helt lukket, så der ikke samler sig støv. For at gøre kabelbakken rummelig nok, er der inde i selve bordrammen indbygget en CE-mærket strømløsning, hvor man sætter lamper og pc-stik direkte ind og dermed frigør den plads, som der normalt bliver optaget af en forlængerstikdåse.

En detalje er endvidere, at bordpladen kan leveres med en bakterieresistent laminat, altså med en meget tæt porrestruktur, som betyder, at der er et minimum antal bakterier, der kan hæfte sig fast, modsat traditionelle bordoverflader.

Sikkert for patienter

Holmris + Flexforms leverancer tager samtidig hensyn til patient­ernes sikkerhed. Som eksempel er den høje stabilitet på bordene pga. det stærke Genese-stel, så der ikke opstår situationer, hvor en patient, der løfter sig fra en stol ved hjælp af bordkanten, vælter bordet.

Møblerne i de hårdest belastede afdelinger er med sikringsskruer, så dele af inventaret ikke kan benyttes som våben mod personale og andre patienter.

Når det gælder vores hæve-sænke-borde, har vi udviklet disse med en sikkerhedssensor, der stopper bordets nedadgående vandring, så snart det støder på den mindste modstand. Egentlig er det sjovt, ingen før har tænkt på dette, når man tænker på, hvor mange der har prøvet at kvase diverse ting, når bordet rammer enten en person, nabobordet eller et skuffekabinet, når man går fra stående til siddende arbejdsplads, lyder det fra Thomas Wiberg.

GAPS

GAPS er et resultat af en samling af mindre sygehusenheder for Psykiatrien i Nykøbing Sjælland, Holbæk, Dianalund og Slagelse i én samlet enhed.

Foto: Holmris + Flexform har indrettet det nye psykiatrihus i Slagelse, GAPS. Blandt andet arbejdspladser, møderum og opholdssteder for patienter.