Cubo Arkitekter får Nykredits Arkitekturpris

Cubo Arkitekter i Århus modtager Nykredits Arkitekturpris 2011 på 500.000 kr. for bl.a. social og kulturel forståelse

En fornem, holistisk portefølje af bygningsværker inden for dansk arkitektur ligger bag valget af Cubo Arkitekter, Århus, som modtagere af Nykredits Arkitekturpris 2011 på 500.000 kr., hedder det i en meddelelse fra Nykredit.

Tegnestuen er især kendt for de to hovedværker Egå Gymnasium ved Århus og kulturcentret Nordkraft i Ålborg, der begge fremstår som nogle af de fornemste eksempler på dansk arkitektur. Cubo Arkitekter vil få overrakt Nykredits Arkitekturpris 2011 af kulturminister Per Stig Møller den 31. maj i Nykredit.

- I 2010 kunne Cubo føje hele 9 vundne konkurrencer til referencelisten. Kendetegnende for deres projekter er, at et byggeri ikke alene skal være tilgængeligt i helt traditionel forstand, hvor en bygning formes, så den tilgodeser alle medborgere uanset handicap, men også skal formes efter naturen og være tilgængelig i en social og kulturel forståelse, siger arkitekt Klaus Toustrup, formand for Nykredits prisudvalg .

Nykredits Arkitekturpris er Skandinaviens største og tælles med sine 500.000 kr. blandt førende arkitekturpriser som The Pritzker Architecture Prize og den prestigefyldte Mies van der Rohe Pris. Nykredits arkitekturpris er siden 1987 uddelt af Nykredits Fond til førende profiler som Jørn Utzon, Henning Larsen og Olafur Eliasson.

Arkitektfirmaet jaja architects modtager ved samme lejlighed Nykredits Motivationspris 2011 på 100.000 kr. Jaja er en ung og forholdsvis nyetableret tegnestue, der ofte har arbejdet med projekter på tværs af landegrænser. I 2007 fik tegnestuen sin første internationale anerkendelse i konkurrencen om Stockholms Hovedbibliotek, hvor de i et deltagerfelt på 1.176 fik en fornem 4. plads.