K.B. Hallen vinder Den Europæiske Stålpris 2019

En enig dommerkomité peger på K.B. Hallen som vinder af den mest prestigefyldte pris blandt professionelle stålfolk, Den Europæiske Stålpris 2019

En enig dommerkomité peger på K.B. Hallen som vinder af den mest prestigefyldte pris blandt professionelle stålfolk, Den Europæiske Stålpris 2019. Prisen gives for kreativ og
exceptionel anvendelse af stål ved genopførelsen af den ikoniske bygning.  

Det er The European Convention for Constructional Steelwork (ECCS), der står bag prisen. Den internationale dommerkomité fremhæver konstruktionens enkelhed, hvor stålbuerne understøtter elementer af beton og indgår i både tag- og dækkonstruktion. Det giver styrke til store søjlefri spænd og høj robusthed.

Derfor går Den Europæiske Stålpris, der uddeles hvert andet år, denne gang til Kjøbenhavns Boldklub (KB) som bygherre, Christensen & Co. Arkitekter, Rambøll som rådgivende ingeniør, Einar Kornerup som hovedentreprenør og Give Stålspær som stålentreprenør for samarbejdet om genopførelsen af K.B. Hallen. Ikke som en tro kopi af den oprindelige hal, men i en tidssvarende fortolkning. Den nye KB Hal blev indviet i december 2018, efter at hallen blev totalskadet af en brand i 2011.

-Vi er stolte af det skulderklap, det er, at K.B. Hallen er udvalgt blandt Europas fremmeste stålprojekter. Den buede form, der er så karakteristisk for hallen, stiller store krav til stålkonstruktionernes styrke og har absolut været en udfordring for ingeniørdesignet. Desuden skal hallen kunne holde til lidt af hvert –som ramme for en række forskellige sportsaktiviteter og koncerter. Derfor er det bestemt en tilfredsstillelse, at vores løsninger anerkendes i branchen”, siger Hans Exner, som er fagprojektleder for stålkonstruktionerne på K.B. Hallen.

Ikke for mange dB til naboerne

Den buede form er udført mere moderne end i den oprindelige version af hallen, bl.a. med en søjlefri udkragning af 1. salen, der dermed fremstår som en ’svævende’ etage mod øst og nord, hvilket stiller store krav til stålkonstruktionernes styrke og stivhed mod svingninger. Kombinationen af stålbuer og betontag er optimal, idet den opfylder flere hensyn: Der anvendes traditionelle præfabrikerede byggeelementer svarende til nutidens byggeteknik; det tunge betontag giver den nødvendige lyddæmpning over for hallens naboer, hvad et lettere tag af stålplader eller træ ikke ville kunne; og ikke mindst er bueformen effektiv til at bære tagets vægt, der udgør den dominerende andel af lasten.

I den nye K. B. Hal kan scenen flyttes rundt. Stålkonstruktionerne i hallen er forberedt til ophængning af 50 tons lyd- og lysudstyr overalt i salen.

Prisoverrækkelsen finder sted i Bruxelles 14. oktober 2019.

Den internationale dommerkomité består af:

Lasse Kilvaer, Norway, Chairman of AC4 Architectural Awards Committee and Chairman of the Jury Meeting
Vincent de Ville de Goyet, Belgium, Engineer, Design office Greisch
Philippe Samyn, Belgium, Architect, Samyn and Partners
Georg Pendl, Austria, President ACE, Architects’ Council for Europe
Aris Chatzidakis, Greece, President of the European Council for Civil Engineers
Véronique Dehan, Belgium, Secretary General ECCS