Parkeringshuse kræver planlægning

I spidsperioder er der risiko for parkeringskaos – og derfor er det så vigtigt med planlægning
Tekst: 

Parkering spiller en central rolle i by- og trafikplanlægning samt ved nyt byggeri. Ofte medfører parkering i byområder trafikkaos i spidsperioderne. Derfor er det vigtigt at udnytte parkeringspladserne optimalt gennem korrekt udformning og placering samt ved hjælp af vejvisning og restriktioner.

Analyser forud

- Vi har indgående kendskab til planlægning og udformning af parkeringspladser, parkeringshuse og parkeringskældre. Vi gennemfører parkeringsanalyser, herunder vurdering af parkeringsbehov og -kapacitet i byområder, både på eksisterende og nye parkeringsanlæg, herunder p-huse, for at sikre, at disse også i en fremtidig situation kan klare mulige ændrede trafikmængder. Dette betyder også, at der indgår vurderinger af placering og udformning af ramper, ligesom der foretages en optimering af parkeringskapaciteten af hensyn til dimensioneringen af bom-, billet- og betalingssystemer, fortæller Mogens Møller, partner i Via Trafik A/S.

- Ligeledes sikrer vi, at der ved projekterne sker en tilpasning i forhold til omgivelserne bl.a. ved en nøje vurdering af belægning, inventar og beplantning. Færdselsskiltning og -afmærkning, herunder myndighedsbehandling, skal også være en del af projektet for at sikre, at mange af de lovmæssige problemer er løst. Her tilbyder vi både udarbejdelse af forslag til nye anlæg og kvalitetssikring af foreliggende forslag, siger Mogens Møller.

Trafikflow og indretning

Parkeringskælderen ved Amerika Plads bar præg af at være blevet udbygget i mange omgange. Dette medførte et behov for nytænkning af trafikkens forløb.

- Vi udarbejdede en ny skilteplan og afmærkningsplan for hele parkeringskælderen og stillede forslag til ændringer af bilisternes kørselsretninger. Cyklisters adgangsforhold og parkeringsforhold i kælderen er ligeledes forbedret, bl.a. ved hjælp af ny afmærkning og skiltning. Derudover har Via Trafik undersøgt kælderens serviceniveau og stillet forslag til forbedringer, så kælderen bliver attraktiv for flere brugere, fortæller Mogens Møller.

Udvidelsen af parkeringskælderen har medført et øget pres på betalingsanlæggene, og Via Trafik har tegnet forslag til udvidelsen af disse. Det nye betalingsanlæg blev taget i brug i august 2008.

Sillebroen Shopping Center

Sillebroen Shopping Center i Frederikssund, der blev indviet 25. marts, er et 26.000 kvm stort shoppingcenter med tilhørende p-anlæg i hjertet af Frederikssund, opført af TK Development. Centret indeholder 800 parkeringspladser, og i den forbindelse udarbejdede Via Trafik et projekt angående trafikbetjeningen af det nye center og de 800 parkeringspladser i det nye p-hus.

- I forbindelse med projekteringen af p-huset, har Via Trafik bistået arkitekterne med vejledning og forslag til indretning af parkeringsstruktur, ramper og skiltning. Resultatet er et flot og moderne p-hus med logisk og overskuelig indretning, gode adgangsforhold til centerets kunder, samt en ny adgangsvej med trafiksignal, fortæller Mogens Møller.

Waves – med familiepladser

Ombygningen af Hundige Storcenter til det nuværende Waves medførte et behov for øget parkeringskapacitet og helhedsorienterede trafikløsninger.

Via Trafiks arbejde med de godt 1.250 parkeringspladser, som anlægget skulle udvides med, har bl.a. omfattet indretning af cirkulationssystemet og den detaljerede udformning af en parkeringsplads fastlagt på grundlag af pladsens funktion, nemlig:

- Udover almindelige parkeringspladser og handicappladser har Via Trafik på bygherrens anmodning arbejdet med en tredje kategori: Familiepladser. De er karakteriseret ved en udvidet bredde på 3 m og en almindelig længde på 5 m. Som betegnelsen indikerer, er pladserne tiltænkt bilister med børn, det er derfor tilstræbt at placere disse på steder med begrænset eller ingen gennemkørende trafik og i nærheden af indgange til centeret, fortæller Mogens Møller.

Copenhagen Towers

Copenhagen Towers er et nyt vartegn i den sydlige del af Ørestaden med 25 etager og 85 m i højden og 130.000 kvm erhverv og hotel – her blev der også indrettet parkeringskælder og forplads.

- Via Trafik har medvirket til indretningen af parkeringskælderen og forpladsen. Dette bl.a. med illustrationer fra programmet AutoTurn, der viser pladsbehovet til dimensionering af parkeringsbåse, varegårde, indretning af ramper, bomanlæg og afmærkningsplaner, oplyser Mogens Møller.